3 osý manipulátor bez PC

Odpovědět
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

5. 11. 2014, 8:08

tohle je celá funkce Limits, od začátku do poslední závorky, tak jí nahraď původní limits, schválně se podívej v čem je rozdíl, ať se pobavíš

void limits() {
if (digitalRead(limit_YP_Refer) == LOW) {
Serial.println("Referencni snimac osy Y aktivni");
for (int i = 0; i <= 200; i++) {
digitalWrite(DIR_Y_PIN, LOW);
digitalWrite(STEP_Y_PIN, HIGH);
delayMicroseconds(5);
digitalWrite(STEP_Y_PIN, LOW);
if (view == 1) Serial.println("sjizdeni z refer. snimace Y");
delay(5);
}
Serial.println("Referencni snimac deaktivovan");
digitalWrite(DIR_Y_PIN, LOW);
Ycounter = 0;
get_out = 1;
if (view == 1) Serial.print("get_out ");
if (view == 1) Serial.println(get_out);
}
if (digitalRead(limit_XL_Refer) == LOW) {
Serial.println("Referencni snimac osy X aktivni");
for (int i = 0; i <= 200; i++) {
digitalWrite(DIR_X_PIN, LOW);
digitalWrite(STEP_X_PIN, HIGH);
delayMicroseconds(5);
digitalWrite(STEP_X_PIN, LOW);
if (view == 1) Serial.println("sjizdeni z refer. snimace X");
delay(5);
}
Serial.println("Referencni snimac deaktivovan");
digitalWrite(DIR_X_PIN, LOW);
Xcounter = 0;
get_out = 1;
if (view == 1) Serial.print("get_out ");
if (view == 1) Serial.println(get_out);
}
}
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

5. 11. 2014, 8:21

tady celý program s rozšířenou základní diag.
manipulator.txt
(10.5 KiB) Staženo 190 x
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

5. 11. 2014, 8:42

po najeti, home a 2× cyklus by ti to mělo ukázat tohle:

tlacitko home aktivovano
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 0.50
Referencni snimac osy X aktivni
Referencni snimac deaktivovan
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose Y zahajen, rychlost: 0.70
Referencni snimac osy Y aktivni
Referencni snimac deaktivovan
Pohyb na ose Y ukoncen
referencni cyklus ukoncen
Y:0.00 X:0.00 Z:0.00
105
56
Pohyb na ose Y zahajen, rychlost: 6.70
Pohyb na ose Y ukoncen
Pohyb na ose Y zahajen, rychlost: 0.70
Pohyb na ose Y ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.50
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 0.03
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.00
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.00
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 0.03
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 0.08
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.50
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose Y zahajen, rychlost: 4.00
Pohyb na ose Y ukoncen
vyrobni cyklus ukoncen
Y:0.00 X:-0.01 Z:0.00
105
56
Pohyb na ose Y zahajen, rychlost: 6.70
Pohyb na ose Y ukoncen
Pohyb na ose Y zahajen, rychlost: 0.70
Pohyb na ose Y ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.50
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 0.03
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.00
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.00
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 0.03
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 0.08
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose X zahajen, rychlost: 3.50
Pohyb na ose X ukoncen
Pohyb na ose Y zahajen, rychlost: 4.00
Pohyb na ose Y ukoncen
vyrobni cyklus ukoncen
Y:0.00 X:-0.01 Z:0.00
105
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

5. 11. 2014, 9:48

ne, jen ty snímače :D
abych to nějak mohl nasimulovat - jenom v programu se to špatně hledá, tak to zhruba musim poskládat, jak to má on, aspoň po tý el. stránce
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

5. 11. 2014, 9:56

ne, hledal sem, pořád je nejlepší přímo arduino
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

7. 11. 2014, 4:43

[quote="jeykey"]tady celý program s rozšířenou základní diag.

Děkuji za úpravu programu. Je to opraveno a jde to spouštět normálně.

Bohužel se mi nyní objevila nová věc a to, že někdy při spuštění tlačíkta A0 - (start programu vrtání) se mi spustí jiný cyklus, který se spouští pod tlačítkem A0 (najetí nulových bodů).
Až do nahrání nejnovějšího programu mi to nědělalo. V minulosti jsem s tím měl problémy a tak jsem předělal logiku na + 5V, kdy na vstup A0 jde +5V a od té doby to nedělalo.
Nyní to začlo znovu. Netuším čím to může být...mezi starým programem a nyní čestvým programem jsem nic v mechanice nedělal.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

7. 11. 2014, 6:33

já sem tam zapoměl dopsat ty pauzy co byly za tlačítkama, protože sem to předělával na pullups, aby mi to chodilo, tak je tam doplň zpátky, podle toho jaks to měl dřív
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

7. 11. 2014, 6:40

val1 = digitalRead(keyHome); //read input value
delay(10); //wait 10ms
bounceCheck = digitalRead(keyHome); //check again
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

7. 11. 2014, 6:56

jeykey píše:já sem tam zapoměl dopsat ty pauzy co byly za tlačítkama, protože sem to předělával na pullups, aby mi to chodilo, tak je tam doplň zpátky, podle toho jaks to měl dřív

Aha, ja si toho nevsiml. Dam to tam zpet ty pauzy.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

8. 11. 2014, 7:54

stejně bys měl kouknout na zapojení těch tlačítek, dát slabší odpory, nebo kondenz. tohle by to dělat nemělo.
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

8. 11. 2014, 8:02

jeykey píše:stejně bys měl kouknout na zapojení těch tlačítek, dát slabší odpory, nebo kondenz. tohle by to dělat nemělo.

Vetsinou vsude doporucovaly dat odpory 100 k ohm, tak jsem nechtel spekulovat a dal jsem co pouzivaji ostatni,ale muzu zkusit dat mensi. Kondenzator nevim jak by mel byt zapojeny. Mozna bych nekde nasel na netu.
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

10. 11. 2014, 4:10

Vložil jsem tam zpět ty delay(10); a už vše funguje jak má. Zatím žádný kiks. :)

Tedy to mám už ve finální verzi tento stroj.
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

13. 11. 2014, 11:20

tak to je super, nějaký video z celým cyklem?
tarvisio
Příspěvky: 247
Registrován: 25. 10. 2013, 3:11

15. 11. 2014, 9:38

Video celého cyklu v lepší kvalitě, najetí referenčního bodu a fotky celého stroje vložené do videa.
Můj první výtvor videa takže zatím nic moc, ale snaha tam je :D

http://youtu.be/hGeVr5_xg6c
jeykey
Příspěvky: 114
Registrován: 25. 8. 2014, 8:02

16. 11. 2014, 5:32

moc pěkný zařízení, ještě tu manipulaci a bude to paráda
Odpovědět

Zpět na „roboti a manipulatory“