pitíčko píše:tumlik píše:Ale to se mýlíš, tyto soustruhy pochopitelně mají strojní posuvy
Mne tedy zmátlo označení 102 bez VM. Tak to máš i psané na Tvých stránkách...ale holt mám asi bordel v pojmech strojní posuv a řezání závitů.
Také jsem zvědav, pokud jsi ho vzal, jak dopadne jeho repase s napasováním Tebou vymyšlené studie sestavy posuvů

Jo jasně, já jsem to tam nijak dopodrobna nerozváděl ty 102, jen jsem konstatoval, že základní samostatné modely 102 prostě nemají standardně posuvový šroub a vloženou převodovku
Až budu psát o této 102 tak to tam rozvedu, každopádně tady jsou celkem čtyři typy závitořezného zařízení, přičemž právě jen ten poslední umí "strojní posuv" kdy šroub vrchního suportu simuluje posuvový šroub, díky tomu můžeš soustružit kužely a řezat závity na kuželech jen vykloněním vrchního suportu.
K prvnímu jsou potřeba závitové patrony a palce, jsem v kontaktu s pánem, co to má komplet na soustruhu, druhý obrázek je vřeteník, který má plovoucí vřeteno v axiálním směru, tady opět patrona a palec, třetí a zároveň nejsofistikovanější využívá kompletní převody z toho univerzálního čtvrtého posuvu a zadní patrona má stejné stoupání jako šroub vrchního suportu, o patronu se opře palec, který je tam vidět, zajedeš do řezu, uděláš závit, na konci je kužel, který ten vehement odsune ze řezu zároveň s palcem a pružina vrátí na začátek
Poslední je to samý co jsem dělal na tu sedumdesátku, oni tam sice píšou, že nejmenší stoupání je 0,25, ale já tam přidělal a spočítal ještě tři ozubené kola

, které se tam ještě vlezou, takže nejmenší stoupání je pak 0,1mm a s tím už se dá strojně soustružit, na stránkách to nemám, dal jsem to do posledních tří sad a na tu 102 to bude taky jen od 0,05mm
Zajímavostí těch čtyř zařízení je snad jen to, že jakýkoli model je absolutně nesehnatelný a to i ve Švajcu