Dobrý den všem.
Obracím se na toto fórum s dotazem a doufám, že se najde někdo, kdo mi dokáže pomoci vyřešit můj problém.
Jedná se mi napsání sriptu pro probe switch.
Něco jsem nalezl zde na foru a něco na youtube, ale ani jedna varianta mi nevyhovuje a v tomto směru jsem úplně vedle.
Pokusím se vysvětlit jak si to představuji. Viz přiložený link na youtube.
http://youtu.be/TLf2Ux_FJQY" onclick="window.open(this.href);return false;
script pro probe switch
Zdravím
Mám něco podobného na frézce, ale pro LinuxCNC, možná, že Ti to omůže.
Mobil je již starý, ale trochu to vidět půjde, pokusím se to vysvětlit.
http://youtu.be/5mT5ZgESTfo" onclick="window.open(this.href);return false;
Ten proces mám vepsaný přímo v postprocesoru pro Aspire.
1: mám danou výchozí nulu obrobku někde na stole. (ve videu je to poslední kapsa, kterou jsem dělal), na soustruhu je to asi dané, ale to nevím. Materiál, tedy Z0 je od stolu, tedy spodek mat.
2: fréza najede do určitého místa nad sondou přes G53.
3: soft mne požádá o výměnu nástroje. Provedu, potvrdím.
4: osa Z jede dolů na sondu rychlostí xxx a sepne, vynuluje Z, vyjede o x nahoru a jede zpět pomalou rychlostí na sondu.
nastaví Z na hodnotu která je mezi stolem a sondou, u mne třeba Z-14,55
5: prosichr vyjede do strojní 0 G53 G0 Z0
6: pak již jede podle programu, bezpečná výška 35 zapne vř. najede na nulu obrobku a frézuje.
7: pokud se mění nástroj třeba z frézy na vrták nebo to je jedno, tak se celý ciklus opakuje.
Tady je samotný program mojeho PP
"G53 G0 X110 Y13 Z-123"
"G92 Z0"
"G21 G40 G49 M6 T[T]; [TOOLNAME]"
"G38.2 Z-80 F1000"
"G92 Z0"
"G0 Z4"
"G38.2 Z-5 F50"
"G92 Z-14.55"
"G53 G0 Z0"
V příloze celý PP pro aspire
Upozorním jen na to, že PP je dělaný na můj stroj, tak bych jo jistě jinde nepouštěl, ale myslím, že by to mohlo pomoci více lidem. Nejsem žádný myslitel na programování Gčka, tak je to opravdu jen tak zbastlené, asi by to šlo jednodušeji, mi je to ale jedno, mi to šlape.
Perun s Vámi
Mám něco podobného na frézce, ale pro LinuxCNC, možná, že Ti to omůže.
Mobil je již starý, ale trochu to vidět půjde, pokusím se to vysvětlit.
http://youtu.be/5mT5ZgESTfo" onclick="window.open(this.href);return false;
Ten proces mám vepsaný přímo v postprocesoru pro Aspire.
1: mám danou výchozí nulu obrobku někde na stole. (ve videu je to poslední kapsa, kterou jsem dělal), na soustruhu je to asi dané, ale to nevím. Materiál, tedy Z0 je od stolu, tedy spodek mat.
2: fréza najede do určitého místa nad sondou přes G53.
3: soft mne požádá o výměnu nástroje. Provedu, potvrdím.
4: osa Z jede dolů na sondu rychlostí xxx a sepne, vynuluje Z, vyjede o x nahoru a jede zpět pomalou rychlostí na sondu.
nastaví Z na hodnotu která je mezi stolem a sondou, u mne třeba Z-14,55
5: prosichr vyjede do strojní 0 G53 G0 Z0
6: pak již jede podle programu, bezpečná výška 35 zapne vř. najede na nulu obrobku a frézuje.
7: pokud se mění nástroj třeba z frézy na vrták nebo to je jedno, tak se celý ciklus opakuje.
Tady je samotný program mojeho PP
"G53 G0 X110 Y13 Z-123"
"G92 Z0"
"G21 G40 G49 M6 T[T]; [TOOLNAME]"
"G38.2 Z-80 F1000"
"G92 Z0"
"G0 Z4"
"G38.2 Z-5 F50"
"G92 Z-14.55"
"G53 G0 Z0"
V příloze celý PP pro aspire
Upozorním jen na to, že PP je dělaný na můj stroj, tak bych jo jistě jinde nepouštěl, ale myslím, že by to mohlo pomoci více lidem. Nejsem žádný myslitel na programování Gčka, tak je to opravdu jen tak zbastlené, asi by to šlo jednodušeji, mi je to ale jedno, mi to šlape.
Perun s Vámi
- Přílohy
-
- my_3axis_toolchange.txt
- (4.43 KiB) Staženo 362 x
- harry.barry 1
Moc děkuji. Večer se do toho pustím a asi požádám kolegu aby mi s tím pomohl.. V tomto směru jsem úplně vedle. Nikdy jsem k nějakému programování nečichl. Když tak se s tebou spojím přes skype nebo jiným způsobem a požádal bych tě o konzultaci.. Zatím ahoj a ještě jednou díky.
- harry.barry 1
Tak jak jsi mi to poslal v příloze,tak tak to určitě nezvládnu.
Já popíšu, jak bych si to představoval .
1 upnu materiál a než vložím G-kod, nastavím si frézu na 0 a vše si vynuluji
2 zmáčknu auto tool zero a mašina se mi rozjede do home Z a následně do home X.
3 poté sjždí nad probe switch, kde se zapíše výška nástroje. Může měřit i dvakrát.
4 najede zpět na home Z .Teda nahoru a vyjede z home X na pozici 0
5 vyjede z home Z a sjede na 0
Provede se obrábění a po ukončení cyklu se stroj zastaví nad obrobkem ve výšce která je napsaná v G-kobu a mašina čeká.
Vyměním nástroj a tlačítkem auto tool zero pošlu nový nástroj aby se přepsal.takže se celý cyklus opakuje a fréza se postaví na mou nastavenou 0.
Jak jsem již psal. Programovat vůbec neumím . Kdybych věděl, kde to opsat ty příkazy na home a zpět, možná bych se s tím nějak dokázal poprat. Ale vůbec netuším, kde to mám v programu a v PC hledat.
Já popíšu, jak bych si to představoval .
1 upnu materiál a než vložím G-kod, nastavím si frézu na 0 a vše si vynuluji
2 zmáčknu auto tool zero a mašina se mi rozjede do home Z a následně do home X.
3 poté sjždí nad probe switch, kde se zapíše výška nástroje. Může měřit i dvakrát.
4 najede zpět na home Z .Teda nahoru a vyjede z home X na pozici 0
5 vyjede z home Z a sjede na 0
Provede se obrábění a po ukončení cyklu se stroj zastaví nad obrobkem ve výšce která je napsaná v G-kobu a mašina čeká.
Vyměním nástroj a tlačítkem auto tool zero pošlu nový nástroj aby se přepsal.takže se celý cyklus opakuje a fréza se postaví na mou nastavenou 0.
Jak jsem již psal. Programovat vůbec neumím . Kdybych věděl, kde to opsat ty příkazy na home a zpět, možná bych se s tím nějak dokázal poprat. Ale vůbec netuším, kde to mám v programu a v PC hledat.
- harry.barry 1
Možná je to dobrý nápad. Zatím,jak jsem psal to testuji.probe jsem v dobré víře umístil,za soustružnickou hlavu. Předpokládám, že to bude asi stejné jako na plošném CNC,prostě ztratím nulu. Asi tak když dělám na plošném CNC vygeneruji si G-kod nastavím si nulu a spustím mašinu. Většinou prvně jen materiál ořežu nahrubo.. Mašina ukončí proces a vrátí se na nulu a zvedne se nad obrobek. dle naprogramování v G-kodu. Ořezávám na několikrát. postupně odebírám materiál..to umím přednastavit když generuji g.kod- poslední operace je nejmenčí frézou a zde mi vždy vznikl problém, že jsem stratil nulu a musel ji odhadovat. Na plošném cnc nemám probe. Prostě jsem to do procesoru nedokázal zadat. tam mi to ovládal deskcnc a podpora pro tento program je malá. tak jsem jel bez toho. Zde na novém rotačním mám Mach 3 a zde jsem již chtěl mít probe. Stejně si myslím, že začnu ořezávat nahrubo a to od nuly a kde já potom tu nuly zase najdu. Také tam může být tak málo místa, že tam proste nic nestrčím.. Proto se domnívám, že je lepší to mít vyřešeno tak jak to mám,, Jen jde oto. napsat tomu tu správnou cestu.Ale jinak děkuji za návrh.. Možná to nakonec tak dopadne, že tam budu muset něco strkat
- harry.barry 1
souřadnice jsou home X a home Z poté zpět na mnou zapsanou nulu s opravenou o výšku/ hloubku nového nástroje
přesně tvůj nápad připravuji pro sebe - má jedno slabé místo, které zatím neumím elegantně vyřešit.
nicméně už vím, jak to v Mach3 naprogramovat, jednodušší verzi obdobného už chvíli ke spokojenosti používám.
ozvi se na SZ - něco domluvíme ...
nicméně už vím, jak to v Mach3 naprogramovat, jednodušší verzi obdobného už chvíli ke spokojenosti používám.
ozvi se na SZ - něco domluvíme ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů