Zdravím
Protože, jsem se s problémem natavení třísky plastu potýkal taky, tak jsem uvítal toto téma, myslel jsem si celou dobu, že právě ta pomali rychlost je kámen urazu. Po přečtení tohoto vlákna jsem vyhrabal v práci v kompu nějakou kalkulačku staženou zde na foru a hodil výpočet. 0,6mm ball nose, při 20 000 otáček, je posuv 650 mm/min. Dnes jsem měl chvíli čas, tak jsem se jal to zkusit.
Úběr v Z 0,15 - 0,06 XY, celková hloubka 0,5mm tedy na 4x. První zajetí, a špona se netavila, tedy jsem pochopil, že bez chlazení to nepůjde, nasadil jsem tedy vzduch, bo vodu na dřevotřísku(deska frézky) lít nebudu. A ono to fungovalo, přes trysku z 1,2mm z cočka stačlo jen foukat, ani ne moc. Výsledek je super, nemám ještě fotku, alu dohodím. Pak jsem jel profil frézou 1,9mm end mill tří břitou, kalkulačka mi vyplivla posuv až 1,3 m/min. No to jsem neměl dělat, bylo po srandě, tak tedy zpět na 600mm/min, ale ani tak u té tří břitky nic moc, a to už jsem tam vzduchu valil fest.
Závěr: ano pmalinku, u kulatých max 600mm, u rovných asi o hodně míň a foukat, ale jde to a jde to i dobře. Jak bude dnes chvilka hodím jsem fotku, z tel. mi sem fotka nejde vložit, nevím proč.
Perun s Vámi