Gravírování PMMA

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Steve89

19. 11. 2014, 8:28

Dobrý den,
trochu mi teď hoří koudel u prdele. :D potreboval bych poradit jaké základní nastavení použít pro gravírování do plexiskla.
Do pátku musím zhotovit vzorek reklamní cedulky z plexi, která bude podsvícena led páskem. Pokud s tím máte někdo zkušenosti prosím poraďte:

Jak hluboko řezat aby výsledek hezky vynikl ?
Jaký feedrate ?
Jestli jet najedou či po vrstvách ?
Jaké otáčky vřetene ?
Sousledně x nesousledně ?

Používám jedobřitou frézu V cutter, 35°, 0,2mm. V záloze mám ještě čelní dvoubřitku 0,4mm.

Díky
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

19. 11. 2014, 8:42

A co takhle si do kousku plexi vyzkoušet pár drobností. Stačí do G kódu šuppnout třeba "@" a udělat pár vzorků.
Nikdo neví jaký to má mít vzhled a každému se líbí něco jiného.

Ohledně sousledně x nesousledně, myslím že to má smysl řešit jen když se ubírá část materiálu necelým průměrem frézy. Když jede gravírka je vždy plná v materiálu, tam to přece nejde.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Steve89

19. 11. 2014, 8:54

Cjuz píše:A co takhle si do kousku plexi vyzkoušet pár drobností. Stačí do G kódu šuppnout třeba "@" a udělat pár vzorků.
Nikdo neví jaký to má mít vzhled a každému se líbí něco jiného.

Ohledně sousledně x nesousledně, myslím že to má smysl řešit jen když se ubírá část materiálu necelým průměrem frézy. Když jede gravírka je vždy plná v materiálu, tam to přece nejde.
Já si s tím rád hraju a testuju, jenže při tom čas letí jak blázen a ještě musim stihnou jít do práce a taky někdy být doma. Už jsem něco i zkoušel, mám "vydrápaný" už asi metr čtverečný a pořád se mi to nelíbí.
Sousledně nesousledě myslím při gravírování celé plochy vzoru akorát v různých hloubkách. Fréza při tom jede "řádek po řádku" v ose X a Z. Podobně jako v následujícím videu. https://www.youtube.com/watch?v=XIv8Wq- ... C842A7B397" onclick="window.open(this.href);return false;
Teď konkrétně chci gravírovat jenom obrys.
lubos
Sponzor fora

19. 11. 2014, 8:55

jestli to jsou větší plochy tak se dohodni s někým kdo má v okolí co2 laser.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Pepa z depa

19. 11. 2014, 8:59

.. maximální otáčky, co nejnižší hloubka, nejlíp chladit vodou, nebo neustálý ofuk malou tryskou vzduchu přímo na špičku a posuv - pomalounku, když to půjde hezky, tak zrychlovat, začni tak na 120mm/min, taví se jak potvora, jak se nataví na špičku, je to špatně a jde to pak vidět na frézovaném povrchu, ještě záleží na typu plexi :D
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Steve89

19. 11. 2014, 9:06

Pepa z depa píše:.. co nejnižší hloubka, nejlíp chladit vodou, nebo neustálý ofuk malou tryskou vzduchu přímo na špičku a posuv - pomalounku, když to půjde hezky, tak zrychlovat, začni tak na 120mm/min, taví se jak potvora, jak se nataví na špičku, je to špatně a jde to pak vidět na frézovaném povrchu, ještě záleží na typu plexi :D
Super, díky za nasměrování :)

Zatím testuju na obyčejném extrudovanám PMMA ale chci vyzkoušet i polykarbanátek.
Teď jdu soustružit trysku na to ofukování, vyzkouším kombinaci obojího, tedy hmlu. Můj kompresůrek dá totiž pouze 16l/min.

Díky
Pepa z depa

19. 11. 2014, 9:08

.. bacha mlha je pak všude, jestli máš kytovanou mašinu - no problem
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Steve89

20. 11. 2014, 12:08

Pepa z depa píše:.. bacha mlha je pak všude, jestli máš kytovanou mašinu - no problem
Krytovanou masinu nemam ale udelal jsem takovou minifixirku a rozprasuje to, ze to skoro neni videt. Ja mam stroj typu hrouda vazeliny a kam se jen podivas, vsude sama maznice :D
Pepa z depa

20. 11. 2014, 5:25

čau pro dnešek, já právě nechci plašit a nevím jestli je to na 100%, ale už dřív tu někdo psal, že drobné kapky emulze z mlhy (aerosol) se dobře dýchá a prý v plicích nic moc zdravého, ale sám bych chtěl vědět jestli to není jen mýtus?? Chlapi, co?? ...
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

20. 11. 2014, 5:38

Pepa z depa píše:čau pro dnešek, já právě nechci plašit a nevím jestli je to na 100%, ale už dřív tu někdo psal, že drobné kapky emulze z mlhy (aerosol) se dobře dýchá a prý v plicích nic moc zdravého, ale sám bych chtěl vědět jestli to není jen mýtus?? Chlapi, co?? ...
Není
Ale psali to hlavně u vysokootáčkových vřeten při větších průměrech nástroje. Asi musí být nějaká obvodová rychlost a podmínky aby to dovedlo tu vodu rozbít. Pak jsou kapky tak velké že nepadají ale plují ve vzduchu.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
slezak77

20. 11. 2014, 7:06

Zdravím
Protože, jsem se s problémem natavení třísky plastu potýkal taky, tak jsem uvítal toto téma, myslel jsem si celou dobu, že právě ta pomali rychlost je kámen urazu. Po přečtení tohoto vlákna jsem vyhrabal v práci v kompu nějakou kalkulačku staženou zde na foru a hodil výpočet. 0,6mm ball nose, při 20 000 otáček, je posuv 650 mm/min. Dnes jsem měl chvíli čas, tak jsem se jal to zkusit.
Úběr v Z 0,15 - 0,06 XY, celková hloubka 0,5mm tedy na 4x. První zajetí, a špona se netavila, tedy jsem pochopil, že bez chlazení to nepůjde, nasadil jsem tedy vzduch, bo vodu na dřevotřísku(deska frézky) lít nebudu. A ono to fungovalo, přes trysku z 1,2mm z cočka stačlo jen foukat, ani ne moc. Výsledek je super, nemám ještě fotku, alu dohodím. Pak jsem jel profil frézou 1,9mm end mill tří břitou, kalkulačka mi vyplivla posuv až 1,3 m/min. No to jsem neměl dělat, bylo po srandě, tak tedy zpět na 600mm/min, ale ani tak u té tří břitky nic moc, a to už jsem tam vzduchu valil fest.
Závěr: ano pmalinku, u kulatých max 600mm, u rovných asi o hodně míň a foukat, ale jde to a jde to i dobře. Jak bude dnes chvilka hodím jsem fotku, z tel. mi sem fotka nejde vložit, nevím proč.
Perun s Vámi :twisted: :twisted: :twisted:
slezak77

20. 11. 2014, 7:17

Fotky
125_0938.JPG
125_0939.JPG
Steve89

21. 11. 2014, 4:21

Slezak77:
díky, díky, díky, díky ctrl+HOME,ctrl+C, ctrl+V, ctrl+V :D

Toto je pro mě pokrok, až budu mít pěkný obrobek, tak ho sem dám na ukázku i s parametrama.
Není tu ještě někdo, kdo má také praktické zkušenosti s plexi ?
Steve89

21. 11. 2014, 4:24

slezak77 píše:Zdravím
Protože, jsem se s problémem natavení třísky plastu potýkal taky, tak jsem uvítal toto téma, myslel jsem si celou dobu, že právě ta pomali rychlost je kámen urazu. Po přečtení tohoto vlákna jsem vyhrabal v práci v kompu nějakou kalkulačku staženou zde na foru a hodil výpočet. 0,6mm ball nose, při 20 000 otáček, je posuv 650 mm/min. Dnes jsem měl chvíli čas, tak jsem se jal to zkusit.
Úběr v Z 0,15 - 0,06 XY, celková hloubka 0,5mm tedy na 4x. První zajetí, a špona se netavila, tedy jsem pochopil, že bez chlazení to nepůjde, nasadil jsem tedy vzduch, bo vodu na dřevotřísku(deska frézky) lít nebudu. A ono to fungovalo, přes trysku z 1,2mm z cočka stačlo jen foukat, ani ne moc. Výsledek je super, nemám ještě fotku, alu dohodím. Pak jsem jel profil frézou 1,9mm end mill tří břitou, kalkulačka mi vyplivla posuv až 1,3 m/min. No to jsem neměl dělat, bylo po srandě, tak tedy zpět na 600mm/min, ale ani tak u té tří břitky nic moc, a to už jsem tam vzduchu valil fest.
Závěr: ano pmalinku, u kulatých max 600mm, u rovných asi o hodně míň a foukat, ale jde to a jde to i dobře. Jak bude dnes chvilka hodím jsem fotku, z tel. mi sem fotka nejde vložit, nevím proč.
Perun s Vámi :twisted: :twisted: :twisted:
Mimochodem, dělalo to takhle pěkný povrch už při prvním průchodu těch 0.15 ??
slezak77

21. 11. 2014, 5:50

Mám pocit, že ano, budu něco dělat tak zajedu na jeden průchod a nafotím, ale jak jsem psal jen pod vzduvhem.
Perun
P.S. U té kalkulačky jsem to poplet, bylo to na 30 000 otáček, těch 600mm/min, tak by to mělo být na 20 000 míň.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“