Ani jsem netušil, že se dělaly i trafopáječky 120W. Myslel jsem, že za komančů byly jen 75 a 100W.magi píše:Tak pokus vypájet ten veliký elektrolyt z desky frekvenčáku zatím ztroskotal na nedostatku tepla.
Trafopájkou to prostě nejsem schopen prohřát tak abych odsál cín. DPS má obrovské vodivé plochy a bere prostě moc tepla.
Čím to mám vypájet? Očko na páječce mám teď z 1,5 mědi, napadlo mě zkusit udělat silnější z 2,5. Není to žádné ořezávátko ale komunistická 120W.
Pokud ani to nepomůže tak nevím, leda snad kladívkovou pájkou.
Každopádně silně záleží hlavně na délce hrotu. Použij ten drát 1.5mm, ale udělej ji velmi krátkou, aby smyčka čouhala třeba jen 5-8mm před upevňovací šrouby.
Trafopáječka je moje dobrá kamarádka, dělám s ní úplně všechno. Mám totáčovou 75W, a už jsem s ní i letoval plechové záplaty na pozinkovaný plech na střeše. Takže byla schopná (s vypětím všech sil) prohřát i obrovkou plechovou plochu. Nějaké odsátí kondenzátoru jí nemůže dělat zásadní problémy.
Možná tam přidej trochu olovnatého cínu. Ten frekvenčák asi bude pájený bezolovem, které má vyšší teplotu tání. Ten dodaný olovnatý cín zlepší přechod tepla z hrotu do ohřívané plochy.
Samozřejmě předehřev teplým vzduchem taky výrazně pomůže. Stačí dokonce fén na vlasy (i když ty určitě regulovanou horkovzdušku máš).