vedenia na CNC

Odpovědět
78darni78

2. 12. 2014, 10:33

ako nováčik na tomto fore by som vás chel pozdraviť a dufam že mi ochotne odpoviete na moje skromné otazky :D

Uz dhšiu dobu rozmýšlam o satvbe nejakeho CNC stroja, vopred oznamujem niesom strojar.
Moje predstava je frezovacia ploch 50x40 cm posun frezy na plochou 10 cm, pouzitie prevazne na drevo plast ak by sa dalo
obmedzene hlink ,rám stroja zostavenný z zelezných L U a co šrotovisko da
1.ak by som pouzil pevný portal ake by som mal pouzit podoprete tyce priemer? a aka dlzka?
ak chem aby to jazdilo 50 cm tak mam kupiť dlhši ale ako dlhu aby to bolo stabilne
nebolo by vyhodejsí posuvný portala adlzka tyce by boa 50+ šírka portalu
2. je nutne aby na kazdej osi bili rovnako hrube pojazdy napr os Z pre posun by nestacili dobre nadimnezovane nepodoprene tyce
3. co is myslite o konstrukcii pojazdov tu http://www.youtube.com/watch?v=g3L55ZD4rpI" onclick="window.open(this.href);return false; ma s tým niekro skusenost vyhody
nevyhody zivotnost presnost, dalo by sa tot pouzit na ten najdlhsi posun ?
RaS

2. 12. 2014, 10:53

až budeš mít chvilku spočítej si kolik ten zbastlenej pojezd asi tak bude stát.. profily, ložiska, šrouby a té práce.. a porovnej to s něčím jiným.. směle dotoho a ukaž nám že je to ta správná cesta třeba budeš první... já už nemám sil někoho přesvědčovat že tudy cesta nevede..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
origosch

2. 12. 2014, 12:25

Ten soudruh z videa se mi líbí. Dodržuje bezpečnostní předpisy, používá chrániče sluchu, ochranné brýle a masku s chemickými filry, aby z toho papundeklu nevdechoval fenolové částice. Papundekl mu to frézuje a víc od toho asi nechce. Proti gustu žádnej dišputát. :) Taky bych si netroufl někoho přesvědčovat.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
packa

2. 12. 2014, 4:13

Na to jak je to velká konstrukce tak má použitý strašně slabý profily / jekly , takže to musí ukrutným spůsobem vybrovat , připomíná mi to konstrukci jednoho člena tady na foru kde měl pracovní plochu dlouhou 2metry a použil všude tenoučké jekly ale vypumpoval rodičům z peněženky slušnou sumu za lineary a další na tu hračku zbytečný komponenty , a jelikož se mu to celé kroutilo tak to lankama postahoval ke křivé dřevěné podlaze a byl s tím ukrutě spokojenej . :D

a k tomu vedení myslím že to za tu pracnost nestojí , když koupíš podepřené tyče což na dřevohryz stačí tak udělají lepší službu a ve výsledku se to nějak moc neprodraží

pokud bys chtěl pevný portál a rozjezd v ose 50X40 kde tyče dáš na maximální možnou vzdálenost od sebe , řekněme na šířce 40 ti výjdou osově od sebe 30. taky záleží jak velký bude stůl když rozjezd bude 50 ? pokud bys ho udělal těch 50 dlouhý tak bys měl dát vozíky tyky alespon 30 od sebe takže vedení bude dlouhé 80 , ale zas čím dále od sebe tim lépe takže můžeš až do kraje , ale natahuje se ti o to celková délka vedení
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

2. 12. 2014, 6:48

Zkušenost s těmi pojezdy na videu mám. Jsem si celkem jistý že se nikomu nebudou chtít vyrábět, pokud zrovna nemá několik zbytečných dní a žádnou možnost zajít někam na brigádu vydělat si za stejnou dobu na pořádné vedení.

Jinak bez základních znalostí ohledně vedení do toho nejdi (vlastní konstrukce). Stačí udělat pár chyb a je to nepoužitelné.
Jedině si zde najít nějaký vzor a ten okopírovat.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
78darni78

2. 12. 2014, 7:38

ok taze smerom k skladaniu vlastneho posuvu cesta nevedie to som aj predpokladal, ale nagooglil so mviacej takých strojov kde sa použili pojazdove rolnice alebo sa loziska valili nie po l profile ale po tyči http://lastgarage.com/junk/cnc/first/IM ... 1-1532.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Cjuz
ak hovoríš odkopírovat ktore by si odporucil ,na co si treba davat hlavne pozor "Stačí udělat pár chyb a je to nepoužitelné"
uz nejake skusenosti mam nieco som uz staval ale to len take pokusne plotter a tak
packa

2. 12. 2014, 7:47

třeba tohle je hezká konstrukce s pevným portálem : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=12005&start=75" onclick="window.open(this.href);return false;
78darni78

3. 12. 2014, 1:25

kutil_tim popíš viac co myslíš ako sa lišia od toho co je v tom videu a ked vravíš za par korun a lepšie vlastnosti :roll: som z toho zmätený
testone
Sponzor fora

3. 12. 2014, 3:07

78darni78 píše: som z toho zmätený
nic ve zlém, ale podle dosavadních projevů v tomhle vlákně nevíš o obrábění vůbec nic
to není nic špatného, každý nějak začínal
abys ale měl obrázek o tom jak naivní máš představy o konstrukci nějakého obráběcího stroje (určeného byť i jen na dřevo atd) vezmi pár zbytků nějakých profilů +- autobus stejných rozměrů jako jsou v tom prvním videu na které odkazuješ, svař nebo sešroubuj si z nich konstrukci podobného typu (uvažuj ramena na kterých ti budou působit síly) a pak za konec té konstrukce (tam kde bude nástroj) vem rukou a mírnou silou s tím zahýbej
dostaneš se k výchylkám možná v jednotkách cm
a to ještě proti tomu videu budeš mít výhodu v absenci pohyblivých členů
proto ty jedovaté komentáře od začátku vlákna
pak zkus totéž s nějakým buď uspokojivě pracujícím amatérským nebo jakýmkoli profesionálně vyráběným strojem, třeba i s tou gumovou čínskou BF20
bude se to kroutit buď vůbec, nebo u hračkovitějších mašinek do dejme tomu 0,1 mm
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
78darni78

3. 12. 2014, 4:22

uz v prvom prispevku som pisal niesom strojar,studujem iný odbor
akosi reagujete len na tu poslednu otazku akosi sa to zvrtlo kôli tomu videu ze :D
o frezovani viem asi toko co som ja mal cu cest s niecím popracovat a co mi hovorí sedliacky rozum a to sa neda porovnat s
niekým kto postavil X strojov a robi s tým 10 rokov ze.
Odpovědět

Zpět na „lineárni vedení“