Asi před tejdnem jsem si přivezl jetého čína ve slušném stavu. Lože a všeci pohybové díly jsou jak nové jedinej problém je ten že k němu nemám kola na závity. Což by mě zas tak asi netrápilo(toby se časem sehnalo). Spíše tedka řešim jako prvotní motor je v háji. Testoval jsem na 100 dc a po 10 vteřinách chodu by mohl jít do barandova a dělat kouřové efekty ve filmu:-d. Regulace se zdá bejt dobrá na výstupu jsou jen bořený tyristory. Ještě na soustruhu chybí nějaké krytovací plechy a takové drobnosti . Hned co jsem ho přivezl tak jsem začal rozebírat zkoumat čínskou (preciznost) potom mytí a skládat. Závěrem jsem byl celkem překvapen.
Lože je hezké bez jediného bouchnutí (v třecích plochách) Měřil jsem i rozměry sice jen posuvkou ale rozměry se všude schodovali. Po složení soustruhu lože potvrdilo měření pojezd jde ve všech místech stejně.
Příčný posuv na tom byl obdobně jen jsem si chvilu hrál s lihem(sprcháč je toho ještě důkaz:-d) rybiny a rovinost je slušná jsem překvapen, jen nastal menší problém se šroubem. Protože matka je chycená přes 2 4ky šroubky a aby toho bylo málo mezi je červíček na jaké si doladování. Matka je z litiny(což mě překvapilo). Jenže jak původní majitel ladil červíkam souososost matky vůči šroubu z matky. Vyrval jeden závit takže vymezení vůle byli téměř 2 otáčky na posuvu.. S tim sem si naštěspí taky poradil. Matku jsem dotáhl přes podložky a delší šroubky, které jsem zakrátil aby se využila celá dýlka závitu (ale nebyli tak dlouhé a nevadili šroubu příčného posuvu)
Dále jsem pokračoval k nožovce s podélnym posuvem(je potřeba při soustružení kůželu). Rybiny se opět zdajíí bejt hezké rovné hezky sedí po doštělování vůle i tuhé. Matka pro šroub je udělána do spodní desky( s tim možná budu mít časem problém). Ale za co bych vraždil je západka na otáčení nožovky. Západka sice funguje ale nejni moc přesná... (takže se asi bude muset rovnat jedna ku oku podle podstavce samotné nožovky).
Co zbejvá z dílů na loži je koník. na uložení jsem zatím neschledal žádnej větší problém (nehejbal jsem snim vůži univerzálce protože to zatím nebylo nutné ale když najedu s hrotem zdá se být v ose). Co mě ale nejvíce popudilo bylo zajištění samotné pinoly. Já čekal že v podélné drážce bude chodit kolíček a pinola se bude dotahovat objímkou jako na dospelejch soustruhách. Chyba do drážky se fiktivně zatahuje podložka(v téhle cenové se nejni čemu divit jednoduché a funkční) Ale pro používání je to krok zpět moc to nedrží. Navíc jsem přes vymačkané otřepi téměř nemohl vysunout. Nastoupil pilník a lehké sražení hran drážky. Sice funkční ale do budoucna určitě budu předělávat.
Zbejvá univerzálka s vřeteníkem. Tam bych vcelku žádnej problém neviděl (možná do budoucna vyhodím převod co je pod uložením univerzálky a řeměničku dám na přímo na hřídel univerzálky. Jen nemám představu jaké max otářky pro univerzálku.
Schrnutí mám na stole (slušnej) záklat na stroj pro domácí použití. Nejni na seriovku ale pro stočení šroubu nebo nějakého pouzdra plně dostačující. Bohužel nemohu zatím moc soudit funkčnost, protože se netočí. Od toho se odvyjí že nemohu změřit jak bude vypadat výsledné obrobek kolik co kam letí.
Tedka uvažuji o 2 vecech
Bud stroj plně přestavět na cnc použít 3 fáz asynchron motor s měničem . Pro podélnej posuv použít asi kulličkový šroub (nebude problém s uložením matky místa je všeude dost). Problém vidím v šroubu příčného posuvu protože už s původní matkou je problém. A nedokážu si představit čím by šla osadit, protože šachta kde chodí stávající matka je 22x18,5 to asi bude boj. Při cnc verzi s koníkem problém nebude. A na vřeteno jse bude muset dát nějakej snímač otáček kvůli případnému řezání závitů.
Nebo soustruh zanechat v původnim stavu bud opravit nebo sehnat původní motor, aby soustruh byl funkční a používat ho čistě manuálně... Ale u nás v práci by mi řekli .. PIČO TO NEJNI ŽÁDNEJ POKROK
Závěrem soustruh je hezkej záklat pro člověka co si ho koupí na (hraní a drobnou práci), ale v žádném případě to nejni stroj pro to aby si ho někdo koupil a rok na něm rauboval bez šahnutí..... A vroucně musim uznat že kdysi jsem si chtěl nějakej soustruh postavit sám(klidně i na 2 kulatinách a všici mě od toho zrazovali. Když jsem viděl provedení větnamce tak nikdo doma to neudělá obdobně a když ano tak né určo za tyto peníze a čas... A pro kutili jsou obdobné soustruhy pěknej základ pro ladění a hraní si..
A tím to bych rád poprosil zdejší uživatele co vlastní čínana, nebo jen s ním přišli do styku. O bližší info a zkušenosti se zástavbou na cnc. Předem děkuji.