Jenže logika bohužel nyní klame.Salaman píše:Logika mi říká, že když má pevnou rozteč vedení, tak ho bude mít i ten portál co na tom bude jezdit, kroutit se to může maximálně co dovolí vůle v domečkách, dál bych to nerozevřel ani heverem než by něco prasklo.
Takže to bude pevný nesrovnatelně od nepodepřených tyčí, které visí ve vzduchu a žádná pevná rozteč tam není.
Postavim to tak jak to je a pak se uvidí, zrovna jsem před momentem, kdy chci poslat do výroby výpalky (šablony pro laser).
Když síla zatlačí ve směru pojezdu portálu tak se k všem vůlím přičte průhyb desky nesoucí osu Z, když síla bude působit kolmo tak se to "zlomí" v těch trojůhelníkách jako domek z karet. Domek to drží jen v jednom směru.
Samozřejmě se nebude jednat o nějaké hrozné průhyby, ale desetinky to budou. Pro malý nástroj a dřevo to nebude kritické, pro obrábění duralu to již to zásadně omezí možnosti.
PS: Podlož si desku na koncích i s namontovaným vedením. Dej doprostřed hodinky a lehoučko zatlač jedním prstem

Mám tady ocelovou desku 700x180x20 a volně je to prostě papír.
Jednou tu napsal myslím RaS: plech 2mm tabule se ohne vlasní vahou, udělej z 2mm 100x100 jekl a můžeš po něm chodit. takto to funguje i ve větším a navíc u obrábění vadí na průhybu každá stovka.
PS2: Jenže to by si člověk nikdy nic nepostavil, že. Stejně se to srovnávat s profi strojem nedá a chodit to bude pěkně - hurá na to.