Ozubený hřídel FN22

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
aleshonsa

8. 12. 2014, 10:48

testone píše:jestli ono to s tím počtem zubů přes který se to měří nebude tak, že profíci co se tím živěj nasypou zadání do nějakého softu a ten jim vyplivne kontrolní rozměr přes x zubů a dál to pokud není nějaký problém neřeší.....
pokud se talířky mikrometru dotknou boků zubů v činné části evolventy, je to asi víceméně jedno jestli je to přes 2 nebo 3 zuby
navíc u nějaké poptávky kterých denně řeší možná 10 a ví, že dělat jich budou max. půlku.......
Ta informace o 3 zubech měla být z normy.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2014, 8:04

jova píše:Asi bude záležet na tabulkách :D
Já to mám počítané taky přez 3 zuby.
To rozhodně, nicméně v těch tabulkách co používám u vzorečků není ta direktiva do 0,2 a nad 0,2, zaokrouhluje se tam klasicky do 0,5 a nad 0,5 výsledku, stejně tak v dalších skriptech je jen poznámka "zaokrouhluje se na celá čísla". Ty tabulky jsem sem někde skenoval
V případě toho zaokrouhlení, které uvádíš jsou ty hodnoty zubů pochopitelně jiné.......Otázkou je, proč tam uvádějí zrovna takovéto nelogické zaokrouhlení a jaký to má důvod :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 12. 2014, 9:09

Cvičně jsem změnil v tom vzorečku u excelové tabulky (sloupeček B) zaokrouhlení na 0,5 a už se to "lomí" na těch 17ti zubech a vypočítá to přes 2 zuby rozměr 9,3326...
Takže klidně si to může, kdo bude potřebovat upravit k obrazu svému. :)
aleshonsa

23. 12. 2014, 1:27

Ahoj,
díky všem za odpovědi. Nakonec jsem to vyřešil velmi elegantně - podařilo se mi to sehnat jako použitý náhradní díl.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Josef
Sponzor fora

25. 12. 2014, 9:40

tumlik píše:
jova píše:Asi bude záležet na tabulkách :D
Já to mám počítané taky přez 3 zuby.
To rozhodně, nicméně v těch tabulkách co používám u vzorečků není ta direktiva do 0,2 a nad 0,2, zaokrouhluje se tam klasicky do 0,5 a nad 0,5 výsledku, stejně tak v dalších skriptech je jen poznámka "zaokrouhluje se na celá čísla". Ty tabulky jsem sem někde skenoval
V případě toho zaokrouhlení, které uvádíš jsou ty hodnoty zubů pochopitelně jiné.......Otázkou je, proč tam uvádějí zrovna takovéto nelogické zaokrouhlení a jaký to má důvod :)
Já se na to díval do dvojich tabulek (Černoch a Kříž) a obou je mez zaokrouhlení 0,2. Je tam zdůvodněno, že měřit se má blízko roztečné kružnice. Proto asi jinak zaokrouhlujeme. Počítat se mi to nechce, jaké rozdíly to dává vzhledem k té kružnici. Ale asi na tom něco bude. U 16ti, možná i u 17ti zubů to bude někde na hraně jak pro měření přes dva, nebo tři zuby.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“