EMC G61,G64
No rychlost zanoření do materiálu máš 100 a rychlost posuvu 200, to je opravdu hodně pomalu. Koukal jsem do Aspire a je to tam u každého nástroje uvedeno hledej položku Feed Rate to by měla být rychlost posuvu v mm/s jestli se nepletu.panak píše:Zdravím
mam presne takýto problem že mašinka mi ide extremne pomali pri konkretno programe ktorý je v prílohe. Kde mam presne vpísat G64, pretože vpísal som to uplne na začiatok a nejako to nepomohlo. Inak používam EMC a g-kod si vytvaram v Cut2D. Aka je vlastne najidealnejšia koncovka pre EMC ? Inak ked som spustil tento g-kod pod machom tak rýchlost tam bola v poriadku. Viete mi niekto pomoct ?
Dík
panak: "Inak ked som spustil tento g-kod pod machom tak rýchlost tam bola v poriadku. Viete mi niekto pomoct ? ".
Nerad bych kecal, ale není náhodou v nastavení definován posuv v MACHu v jiných hodnotách než v EMC? Třeba m/min. a m/sec.
Nerad bych kecal, ale není náhodou v nastavení definován posuv v MACHu v jiných hodnotách než v EMC? Třeba m/min. a m/sec.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
No toto ja neviem ako to je v machu ako v EMC ale ono skor ide o to že nie ako rýchlo to ide ale proste v EMC mi zaoblenia a radius idu pomali ak je rovna krivka tak to ide tak ako ma. V machu mi to ide všetko rovnakou rýchlostouHardmesr píše:panak: "Inak ked som spustil tento g-kod pod machom tak rýchlost tam bola v poriadku. Viete mi niekto pomoct ? ".
panak- tak na to by ti nejlépe odpověděli zdejší znalí EMC a tak bych doporučil "Radek-B". Pokud si použil tu G64-ku s nějakým parametrem "P", tak ta by to mohla spomalovat. V popisech EMC se u G64 píše, že při použití parametru P, tento upravuje posuv, aby nedošlo k odchylce od naprogramované dráhy. Jinak opravdu pomohou ti co znají nastavení EMC-čka.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
Tak jsem se dneska taky nípal s G61 resp. G64. Mám EMC 2.4.3 a i když v každém kódu mám na začátku G64, tak i v plynulém oblouku nástroj občas zastaví a rozjede se. Pokud zadám G61 tak zastaví po každém řádku - OK. Při G64 (bez parametru P) kopíruje EMC původní křivku a zastávka se vyskytne jen někde, ale jsou to místa, kde bych to určitě nečekal, protože dráha pokračuje třeba skoro v nezměněném směru. Při změně parametru P se teprve začnou dít věci. S vyšším P si EMC začne dráhy zkracovat, ne že by zakulacoval rohy (nezkoušel jsem), ale zkrátí si oblouk přímkou, takže z kružnice je n-úhelník. Čím vyšší P, tím zatáčku víc "řízne". Při P1 je schopný z 50mm kružnice udělat vepsaný osmiúhleník. Nemáte někdo tušení, kde by mohl být zakopaný pes?
BF20, EMC2, CamBam, kladívko, pilník, ...
kde by byl zakopanej pes.. nastuduj si co to má dělat a porovnej s tím co to dělá... dělá to přesně to co to má dělat.. logicky když nastavíš větší odchylku tak to udělá N úhelník.. když nastavíš třeba p0,05 tak budeš mít taky N úhelník ale třeba 1000úhelník..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Myslel jsem si, že G64 upraví dráhu tak, aby zůstala co nejvíc zachovaná rychlost a ne že z kružnice, kterou by mohlo EMC projet bez problému danou rychlostí, udělá n-úhelník z přímek a v každém vrcholu udělá zastávku. Kratší dráhu tak projede trhaně a tím pomaleji. Opravdu v EMC G64 funguje jen takhle? Tzn. dělá z oblouků přímky? Nemá to být naopak, že má dělat z přímek oblouk? (typicky že čtverci zaoblí rohy?)
S tímto nešvarem taky bojuji a už pěkně dlouhou dobu.V obrobku mám jak oblouky tak i pravoúhlé tvary a to je ta nejhorší varianta. S G61 oblouky neujede nastavenou rychlostí protože se nestačí rozjet ani dobrzdit na jednotlivých úsečkách s G64 zase tento nešvar eliminuje,ale zato to řízne p pravém úhlu kde by stratil rychlost tak ho raději zaobli.Chce to do gečka dopsat jednotlive kody ručně před každy tvar a máš vystaráno problém nastane ,když je tvar tvořen kombinací obou tvarů. 

a co má podle Vás ta mašina dělat,když nezvládne nastavenou rychlost? buď dojede do každého rohu a bude přesně hlídat tvar co má jezdit .. ale prostě v každém rohu spomalí protože to prostě jinak nejde.. a nebo ji nastavíš nějakou rozumnou odchylku a on si zkrátí cestu.. max tak aby nebyl rozdíl větší než ta nastavená odchylka.. pokud dáš odchylku milimetr což je na strojařské poměry tolerance jak kráva tak se nediv že ti udělá hodně znatelný N úhelníky.. já mám třeba v Camu nastaveno počítání drah na 0,001mm když to chci zrychlit dám tam 0,01 nebo 0,1mm a když to potom zapomenu změnit tak při těch 0,1mm jsou oblouky hranatý uplně strašně.. při 1mm to musí být skok jak kráva..
řešení máš tři buď se spokojíš s tím že to zastavuje a máš to "přesně" a nebo se s tím nespokojíš a zlepšíš pohony tak aby to stíhalo.. a nebo si to prostě bude zkracovat dráhu..
řešení máš tři buď se spokojíš s tím že to zastavuje a máš to "přesně" a nebo se s tím nespokojíš a zlepšíš pohony tak aby to stíhalo.. a nebo si to prostě bude zkracovat dráhu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
pošlete mi model, já Vám něco vygeneruju pro linuxcnc a uvidíte kde je problém..
pohony v tom hrajou roli , protože ten pohon na každém konci a začátku úsečky musí brzdit a zrychlovat a je na pohonu a jeho nastavení jak rychle to zvládne. Mám vyzkoušené když uděláš kruh v cadu a proženeš ho camem tak ti zněj udělá kupu úseček což je problém , ale když ten samý kruh napíšeš ručně jako kruhovou interpolaci tak ho to projede při stejně nastavené rychlosti skoro třikrát rychleji
RAS: U mě taky pohony nejsou problém. Chápu stav, který popisuješ. To čemu se divím je, že mašina zastavuje při G64 (dokonce bez parametru P) i v mírném oblouku, při F400. Někdy zastaví, někdy podobný oblouk prosviští plnou rychlostí (u mě cca F1500). To přeci je divný, ne?!
Když budeš mít nějaký kód na testování, tak mi ho prosím taky pošli, díky.
Když budeš mít nějaký kód na testování, tak mi ho prosím taky pošli, díky.