EMC G61,G64

Kamil

30. 12. 2014, 3:35

packa píše:pohony v tom hrajou roli , protože ten pohon na každém konci a začátku úsečky musí brzdit a zrychlovat a je na pohonu a jeho nastavení jak rychle to zvládne. Mám vyzkoušené když uděláš kruh v cadu a proženeš ho camem tak ti zněj udělá kupu úseček což je problém , ale když ten samý kruh napíšeš ručně jako kruhovou interpolaci tak ho to projede při stejně nastavené rychlosti skoro třikrát rychleji
A to je presně ten problem křivka se spoustou useček jak toto řešit??
CZ_Pascal

17. 1. 2015, 8:45

.. vypadá to že se blíská na lepší časy :!: LinuxCNC ve verzi 2.7 má konečně implementovaný LookAhead (tedy konečně "vidí" kousek dál než jen jeden segment dopředu).
Zatím je tedy 2.7 v "testovacím" stadiu, ale snad se brzy dočkáme "ostré" verze.

Podle toho co jsem vyčuměl tak by se měla dat nastavit "velikost" buferu o kolik "kouká dopředu".

... uvidíme :wink:
Bob
Kontaktovat uživatele:

19. 1. 2015, 10:47

CZ_Pascal píše:.. vypadá to že se blíská na lepší časy :!: LinuxCNC ve verzi 2.7 má konečně implementovaný LookAhead (tedy konečně "vidí" kousek dál než jen jeden segment dopředu).
Zatím je tedy 2.7 v "testovacím" stadiu, ale snad se brzy dočkáme "ostré" verze.

Podle toho co jsem vyčuměl tak by se měla dat nastavit "velikost" buferu o kolik "kouká dopředu".

... uvidíme :wink:
Petře jaká je hlavní výhoda toho "koukání se v před" mezi stávajícím stavem, třeba tím co jsi mě nainstaloval do mojí frézky (PC) a tím budoucím. Rosťa.
CZ_Pascal

19. 1. 2015, 5:04

Ahojky,

Výhoda je v tom že současný LinuxCNC (Dříve EMC2) kouká jen na konec následujícího segmentu a na tomto konci musí být schopen zastavit, protože "nevidí" co bude dál.
Takže "Délka" LookAhead Bufferu (když to přeložím do češtiny tak něco jako délka "ČumDopředu Zásobníku") je 1.
(jeden segment, přičemž segmentem je myšlena třeba úsečka G1, nebo část kružnice G2, G3).

V novější verzi bude možnost nastavit delší LookAhead (a ještě nějaké další parametry s tím související, ale o dost složitější na popsání) čímž bude program moct projet i složitou cestou složenou z "miliónu" malých segmentů o dost rychleji.

Současná verze je (když to hodně zjednoduším) něco jako když jedeš v noci pouze s parkovacíma světlama (ani ne s potkávacíma) :oops:. A ta novější bude jako bys jel s dálkovýma. :twisted:

Pokud pojedeš na rovince (segmenty krásně tangenciálne navazují) tak to můžeš s dálkovýma slušně rozjet protože vidíš dál a nemusíš se bát že za dva metry vyjedeš ze silnice nebo něco přejedeš.

Pokud pojedeš na klikaté silnici (segmenty navazují v ostřejších úhlech) tak musíš přizpůsobit rychlost vlastnostem auta (maximálnímu zrychlení co mašinka zvládá), ale pořád seš na tom líp než s parkovačkama protože aspoň vidíš jak je to kde klikatý.

Spousta relativně hladkých křivek je CAMem rozdrobena na jednotlivé malinké úsečky které sice krásně navazují, ale jsou kráté, takže je současný LinuxCNC projíždí podstatně menší rychlostí než by mohl.

S tím souvisí i vylepšená schopnost navazovat segmenty různých typů - takzvaný Blending. (chování této vymoženosti se nastavuje pomocí G64)

Současná verze (nebo minimálně ještě nedávná) uměla navazovat pomocí "blendingu" pouze úsečky mezi sebou. (G1).
Nová verze dokáže (alespoň ve zdrojácích na to byl kód co jsem tak pročítal) pomocí "blendingu" svázat i úsečky a části kružnic (G1, G2, G3).

Kdybych měl trocha víc času tak hned stahuju a kompiluju 2.7 i když není ještě jako Official Release.
Holt času (a popravdě ani duševní energie po návratu z práce) moc nezbývá tak aspoň pokukuju na co se můžu těšit..... :roll:
RaS

19. 1. 2015, 5:16

a kdy bude ofiko verze nevíš?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
CZ_Pascal

19. 1. 2015, 9:53

... Hmm. :mrgreen:

Tak mi to nedalo a skusil jsem stahnout a skompilovat posledni verzi (tedy nejakou 2.8.x -pre) a vypada to ze ten LookAhead opravdu funguje :!: :twisted: :!:
Kdyz to porovnam s tou co jsem zrovna pouzival (2.6.x taky nejaka vyvojova) tak je videt ze to v mistech kde je spousta malinkych usecek temer nespomaluje respektive o dost min ale to uz je dane akceleracnimi omezenimi me hracky :wink: (ty male usecky jsou taky jeste klikate -> DPS cesticky)

Jedu to tedy stale jeste na Ubuntu 10.04. ale nijak se to moc nebranilo (musel jsem doinstalovat par blbosti na kterych to mrčelo)
ale i nemehlo jako ja to zvladlo :mrgreen: takze smele do toho, kdo se nebojite "neoficialnich" verzi.

Jinak je videt ze je to malinko narocnejsi na vypocetni vykon... budu muset trochu slevit z frekvence ServoSmycky - mam nastavenou zbytecne vysokou frekvenci (kdyz jsem ladil s HybridServy a hledal chybu kde nebyla) a pri spusteni programu (tedy kdyz potrebuje prepocitat trochu vice veci) to hodi RealTime delay Error (nebo jak tomu nadavaji)

Kdy vyjde "Ofiko" release tezko rict.... nejako jsem uplne nepobral jak to davaji :oops:
packa

20. 1. 2015, 5:45

tak to je perfektní , jestli to bude stabilní tak je to mazec , mohl bys napsat postup jak na to ?
Bob
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2015, 9:32

Ahoj Peťo, až budeš mít trochu času :D a bude se ti chtít dojet do Slavkova a udělat tu novou přeinstalaci v PC u frézky, tak budu jedině rád :wink: . Rosťa.
CZ_Pascal

20. 1. 2015, 6:56

packa píše:tak to je perfektní , jestli to bude stabilní tak je to mazec , mohl bys napsat postup jak na to ?
Je tomu tady venovane cele vlakno : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=34&t=3677
Univerzálně funkční návod nikdy existovat nebude protože jak už to tak u Linuxových věcí bývá každému se to chová trochu jinak podle toho jak má co nastavené a chce to si s tím prostě pohrát a věnovat tomu trochu času a mozkové činnosti :twisted:
Bob píše:Ahoj Peťo, až budeš mít trochu času :D a bude se ti chtít dojet do Slavkova a udělat tu novou přeinstalaci v PC u frézky, tak budu jedině rád :wink: . Rosťa.
Ahoj Rosťo. Čas je přesně to magické cosi čeho je nedostatek, ale těším se až zase pokecáme a něco "užitečného" spácháme. Jen tak nějak nedokážu odhadnout kdy :(
packa

20. 1. 2015, 7:19

jasný chápu , mužeš sem dát tedy odkaz na stažení té verze 2.8.x -pre
dík
Packa
Bob
Kontaktovat uživatele:

8. 5. 2015, 9:00

CZ_Pascal píše:
packa píše:tak to je perfektní , jestli to bude stabilní tak je to mazec , mohl bys napsat postup jak na to ?
Je tomu tady venovane cele vlakno : http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=34&t=3677
Univerzálně funkční návod nikdy existovat nebude protože jak už to tak u Linuxových věcí bývá každému se to chová trochu jinak podle toho jak má co nastavené a chce to si s tím prostě pohrát a věnovat tomu trochu času a mozkové činnosti :twisted:
Bob píše:Ahoj Peťo, až budeš mít trochu času :D a bude se ti chtít dojet do Slavkova a udělat tu novou přeinstalaci v PC u frézky, tak budu jedině rád :wink: . Rosťa.
Ahoj Rosťo. Čas je přesně to magické cosi čeho je nedostatek, ale těším se až zase pokecáme a něco "užitečného" spácháme. Jen tak nějak nedokážu odhadnout kdy :(
Dnes se Péťa uvolnil ze svojich povinností doma, a nainstaloval mě tu novou verzi. Skutečně je to úplně o něčem jiném, než bylo to moje poslední frézování, kdy frézka zpomalovala z 750mm/min. až na 150mm/min. při frézování písmen, která byla složena z tisíců segmentů. Ještě jednou Ti Péťo děkuji.
Přílohy
P5020175.JPG
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“