FNK 25 pinola jde hodně ztuha
Zdravím,
Mám problém s pinolou, jde ztuha, při vrtání musím vyvinout na páku velkou sílu a pinola se nevysouvá plynule ale po skocích a nepomůže ani ruční kolečko pro jenmý posuv, takže výsuvná pinola je nepoužitelná. Pinolu jsem demontoval, vše vyčistil, odstranil škrábance, namazal, pinola není nabouraná a je to pořád stejné. Co s tím udělat jak to rozchodit ?
Mám problém s pinolou, jde ztuha, při vrtání musím vyvinout na páku velkou sílu a pinola se nevysouvá plynule ale po skocích a nepomůže ani ruční kolečko pro jenmý posuv, takže výsuvná pinola je nepoužitelná. Pinolu jsem demontoval, vše vyčistil, odstranil škrábance, namazal, pinola není nabouraná a je to pořád stejné. Co s tím udělat jak to rozchodit ?
je to pouze za chodu či "zadrhává" i mimo běh?
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Pred par mesici jsme se byli podivat na jednu strasne dobitou FNKcku nekde u Plzne. Prodavajici zahodil pohon stolu, namontoval "krokac z tiskarny" a chtel z toho udelat CNC. Pred tim stihnul pri uvazovani utrhnout oba kola, tak to pres noniusy privaril atd,atd, atd. Pevne drzim palce at to neni zrovna ona 

Pohled laika. Nikdo nic neříká a tak se zeptám. Psal jsi, že pinola není nabouraná. Víš to jistě? Nebo usuzuješ jen z toho, že není vidět žádný otlak? nemůže být prohnutá od nějakého štosu? To by pak opravdu po celé dráze šla ztuha. Neumím ti poradit co s tím, ale spíše říci proč to jde ztuha.
Krása pomíjí, blbost je věčná
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Přenos otáček je přes šestidrážku nebo jedno pero? Dal jsi to zpátky do stejné polohy drážka pero u šestidrážky? Zkus to prohodit i víckrát do jiné polohy pokud je tam šestidrážka, třeba to visí na tomluxenn píše:Zdravím,

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Pinolu jsem nasazoval šestidrážkovou hřídelí napřed a jde ztuha hned ze začátku, asi pět centimetrů jde nasunout ručně potom jedině pomocí dlouhého šroubu. Nemůže to držet na šestidrážkové hřídeli protože celá vrchní část pohonu byla demontovaná. Kdyby pinola byla naražená tak by nešla ztuha hned z kraje ale až od poloviny jaký je max výsuv, taky jsem ji změřil na válečkách a není tam žádný ohyb. Mně se spíš zdá že to tak udělali už ve fabrice, zajmavé je že když v dílně netopím a je tam kolem nuly tak pinola jde vysouvat docela lehko, naopak když zatopím a stroj se ohřeje jde strašně ztuha, nejspíš to bude rozdílnou roztažností litiny a ocelové pinoly.