Mesa obecně a 7i90

Mex

29. 12. 2014, 7:58

Byl by někdo tak hodný a udělal nějakou stručnou osvětu kolem Mesy a obecně kolem externích stepgenů v LinuxCNC?
Jsou tady lidé, kteří myslím do této problematiky hodně vidí, tak by bylo fajn, kdyby mohli aspoň stručně popsat principy. Případně doporučit nějaký dobrý startovní zdroj informací (teď nemyslím zrovna zdrojáky LinuxCNC a VHLD od Mesy, ale něco pro "instant start").

Oč by mi šlo:
- jak je principiálně udělaná spolupráce mezi LinuxCNC a nějakým externím stepgenem, jak snadno/obtížně je to modifikovatelné pro jiné řešení stepgenu (tady jak velký problém by byl udělat stepgeny třeba z nějakého jednochipu ala ARM, PIC32 atd.)
- na jaké úrovni se řeší konfigurace Mesa karet, jak je to případně zobecnitelné pro použití nějakého jiného FPGA
- jaká jsou principální omezení takového řešení - citlivost na jitter, latenci a přenosový výkon (jaké informace tam vlastě lezou?)
- jaké tam jsou případně jiné potenciální průsery

A pak ještě konkrétní dotaz: nemá někdo zprovozněnou kartu Mesa 7i90HD? Teoreticky to vypadá jako zajímavá volba - je velmi levná, dá se připojit přes LPT, SPI nebo serial a má standardní 50-pin konektory pro rozšíření.
Mělo by to být předpokládám podobné jako 7i43, ale tahle je levnější a papírově snad i lepší. V dokumentaci k LinuxCNC je hokej, v oficiálním seznamu podporovanýck karet není, ale v jiné sekci je popis jak jí připojit. Je tam informace, že se nedá připojit přes PCI LPT karty s MCS9805 (prý strobují data v režimu EPP s opačnou hranou než říká standard, což mi přijde podivné), to jsou ale hodně staré PCI LPT chipy (dneska se používají většinou MCS9865). Kdyby to někdo měl zprovozněné, byla by to zajímavá informace, jestli to přes nové karty jede.
Je příjemná ta možnost připojení přes SPI, protože pak by se to dalo mimo jiné připojit k různám hračkám s procesorem ARM, např. Raspberry-Pi a desítky podobných.

Díky.
straciam

4. 1. 2015, 8:29

pripajam sa k prosbe. aj mna zaujimaju informacie okolo spojenia MESA+ linuxcnc.
nemam o tom ziadne skusenosti. hlavne by som chcel vediet ci existuje nejaky externy hw co sa da pripojit k NB.
a tiez informacie ktore spomenul Mex.
nemam o mesa kartach ani sajnu a rad by som presiel z lpt na nieco co je na to naozaj urcene.
vdaka
Mex

24. 8. 2015, 7:11

Zkusím reinkarnovat tohle starší téma.
Nemáte prosím někdo praktickou zkušenost s Mesa 7i90?
Podle dokumentace by to měla být parádní deska, lepší než populární 7i43, a navíc i levnější. Oproti té 7i43 by se měla umět připojit mimo LPT i rozhraním SPI nebo RS422.
Duzi ji bohužel neprodává, informací o ní není moc.

Na setkání v Lomnici jsem chtěl na téma Mesa karet vyvolat nějakou diskusi, ale nepovedlo se, protože jsme skončili v hospodě, kde jsme se překřikovali s bednou a s kuchařem, který vedle paličkou mlátil do masa. Navíc tam bohužel nebyl robokop, který je v tomto ohledu myslím docela guru.

Nějakou kvalifikovanou debatu o kartách Mesa bych moc rád. Hodně by mě zajímaly realizační detaily, např. velikost datového toku mezi LinuxCNC a kartou (z čehož vyplyne, jestli třeba připojení přes LPT má principiálně nějaké omezení proti PCI nebo dokonce PCIe), citlivost na jitter při přenosu atd.
A taky to, jak moc přenositelný a skoro-laicky-upravitelný je návrh toho FPGA. Bohužel oblast FPGA je něco, co jsem (aspoň zatím) ve vzdělávacím procesu zanedbal, tak nějaké nakopnutí by velmi pomohlo minimálně v tom, že by se dalo usoudit, jestli se do toho hlouběji zanořit, nebo to raději rovnou vzdát.
Díky.
RaS

24. 8. 2015, 7:31

proč chceš mít mesu a ty stepgeny řešit něčím jiným externím. když právě na to ta mesa je? k 7i90ce ti nic nepovím, já jsem šel cestou 5i20ky která je popsaná všude, je podporovaná a s kterou žádný problém není,což sice není odpověď na tvoji otázkou, ale může to být ve finále mnohem levnější cesta..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2015, 7:39

No ja bych do klasickeho lpt nesel
ne nadarmo mesa dela kartu ktera vlastne je neco jako poradne udelane lpt tusim 5i25
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

24. 8. 2015, 7:41

RaS píše:proč chceš mít mesu a ty stepgeny řešit něčím jiným externím. když právě na to ta mesa je?
Ano, 5I20 (dneska snad už i 5i25) a 7i43 jsou osvědčená řešení.
Externí v tomto případě znamená (aspoň předpokládám, jsem Mesa-panic) jen to, že stepgeny a vše ostatní je stejné, jen u 5ixx s tím LinuxCNC komunikuje po sběrnici (PCI, PCIe), kdežto u 7xxx s tím komunikuje jiným kanálem (LPT, serial, SPI).
Mně by se ta 7i90 líbila proto, že to umí jet po SPI. Pak by se to totiž dalo připojit k nějaké ARMové desce (RaspberryPi nebo ještě lépe BeagleBone).
Mex

24. 8. 2015, 7:49

robokop píše:No ja bych do klasickeho lpt nesel
ne nadarmo mesa dela kartu ktera vlastne je neco jako poradne udelane lpt tusim 5i25
Huh. Tak to jsi mě teď docela zaskočil (pokud jsme si správně rozuměli).
Ani do 7i43? Myslel jsem, že je to osvědčené řešení, které se docela často používá.
Pokud je s tím problém, tak pak samozřejmě nemá smysl ani 7i90.
packa

24. 8. 2015, 7:53

Ahoj 7i43 už párlet používám a není s ní jediný problém . takže bych se toho nebál, budu se muset mrknoutna tu 7i90ku
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2015, 7:54

Netvrdim ze to je spatne spis je to vlastne z tech nejlevnejsich reseni a ty nebejvaj prilis vyhodny
takze osobne jako zaklad spis 5i25 a k tomu ten univerzal na servo nebo krokac podle toho co mas

To je podle me minimum

Pak je moznost modularniho reseni s 5i20

Jinak ty io karty k ty 5i25 by meli litat taky nejak seriove
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2015, 8:00

Me by spis zajimala 7i76
jestli to je ethercat ci co
Mex

24. 8. 2015, 8:03

robokop píše:Jinak ty io karty k ty 5i25 by meli litat taky nejak seriove
No jo, ale to je pak opačné řešení.
Pak se to FPGA využije jako řadič inteligentní multiportové sériové karty, tedy např. k odlehčení procesoru třeba při připojení sériových terminálů, PLC atd.
Takže:
LinuxCNC - sběrnice PCI - 5i25 - sériová linka - externí sériové zařízení (třeba terminál)

Kdežto u té 7i90 je to sériové rozhraní využito ke komunikaci mezi LinuxCNC a jádrem karty Mesa se stepgeny.
Takže:
LinuxCNC - sériová linka RS422 - 7i90 se stepgeny - drivery krokáčů nebo serv
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2015, 8:06

Jo to je ok
jen mi uplne nedela dobre predstava toho pripojeni til lpt co je na boardu pc
Mex

24. 8. 2015, 8:06

packa píše:Ahoj 7i43 už párlet používám a není s ní jediný problém . takže bych se toho nebál, budu se muset mrknoutna tu 7i90ku
Díky za info.
Máš to prosím na něčem s vyšším datovým tokem (třeba na nějakých servech s vysokým step-rate) ?
RaS

24. 8. 2015, 8:08

teď jsem nedávno zkoumal manuál a ta komunikace by měla chodit na 10MHz přímo třeba stepgeny z mesy 5i20 na kartu 7i47 (na tu už jsou pak připojené drivery přes RS422)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2015, 8:12

Jinak 5i20 s analogovymi servy a polohova vazba zpet encodery
a ty serva maji mnohonasobne lepsi reakci jak gsk
budiz, tomu rozumim
ale ze to spraska i fanuc servopacky pripojene optikou to mi padla brada
fanuc a gsk asi nastejno mesa asi 10x lip
tak asi tak
Odpovědět