s velkou slávou jsem od kámoše získal Volmana S-35. Je to prakticky to samé jako S-28, ale o cca půl metru delší a půl tuny težší. Samotná cena naznačovala, že to nebude dvakrát velká sláva. Soustruh ležel cca 5let venku za dílnou pod plachtou a poslední rok již pod roztrhanou plachtou

Jako zlatý hřeb této očisty bylo vybrání cca 5 litrů hustého hnusu z převodové skříně holýma rukama. Ale znáte to, když to člověka baví tak to tak neřeší. Po převozu do mé dílny začala fáze dvě a to bylo uvedení do chodu. Před spuštěním jsem sundal výměnná kola náhonu aby běžel jen motor a základní kola náhonu. No randál veliký. A se spojkou ještě větší. Ale co už, seřídil jsem jsem spojku, vyčístil a dodělal chybějící trubičky mazání, zadekloval skříň a manželka mě koupila sluchátka. Až na hrozný randál náhonu všechno běží dobře. Spojka zabírá dobře, brzda brzdí, olejoznaky jsou plné. Vyčistil jsem nortonku, opravil její mazání a vymezil hnací tyč a trapéz.
Takže další fáze byl suport. Ani ten není silná stránka tohoto soustruhu. Vymačkané pastorky, ucpané mazaní a kilo staré černé vazelíny a hnusu. Takže klasika - rozdělat, vyčistit, složit, seřídit. Matice trapézu je těsně před smrtí, ale na domácí žvýkání postačí. Ještě před vrácením na lože jsem lože zlehka proměřil. Lože je v horším stavu. Pod skličidlem je vybrané o cca 0,25mm. Klíny suportů jsem ještě na barvu nezkoušel, ale asi nebudou úplně ideál.
Ovšem nejhůř je na tom kůň. Ten kdo měl tu mašinu přede mnou by zasloužil pracky zlámat. Základna koně je vydřená od lože do kolébky jak ho někdo při vrtání tahal suportem. O pinole radši nemluvit.Ta má vůli tak půl milimetru v půlce vysunutí. Tady vidím, že se asi vyplatí koupit koně z něčeho jiného a dopasovat základnu. No uvidím ještě.
Ale k pointě a hlavně žádosti o radu zkušených. Všechno co na tom soustruhu je se dá zkousnout, všechno je otázka přizpůsobení práce stavu mašiny, ale kde je opravdu problém, že soustruh bez koně točí kužel. Cirka 0,03mm na každých 100mm. Zkoušel jsem tam kulatinu cca 200mm dlouhou o průměru 50mm, jenom sem ji hladil nožem takže nepočítám z nějakým prohnutím od nože.
Čím to může být?
Mám tři verze
A/ špatné sklíčidlo - čelisti už jsou relativně volné a také při upínání první zabírají vzadu. Ale spíš problém bude někde jinde.
B/ opotřebené lože - zde pomůže jen Go - v mém případě pod frézu a na barvu doškrábat suporty. Otázka je cena?
Jsem motoveteránista, takže soustruh pojede cca pár hodin měsíčně, ale přesto potřebuji aspoň relativně přesný stroj na součástky do cca 250mm délky. Ten kužel mě děsí, protože tím pádem je soustruh k nepoužítí na výrobu např. bronzových futer. Na 50mm dlouhém by byla kuželová úchylka cca 1,5setiny.
Zajímal by mě Váš názor jestli má cenu do tohoto stroje investovat nebo radši pořídit něco v dobrém stavu. Líbila by se mě S28, ale je hodně v kurzu a tomu odpovídá i cena. Na pár inzerátů na S28 jsem volal a je to pořád stejné cena 40-50t(jsou i střelci za 120t), když se zeptám jak suport chodí na krájích lože je mi řečeno, že ztuha, ale stačí zaškrábat:). Takže to je to podobné co mám doma.
Jde mi hlavně o to se rozhodnout zdali má smysl do toho investovat mraky peněz a času.

Mnohokrát děkuji za reakci