Malé CNC

el_fuego333

13. 10. 2014, 3:20

TAk potom jednoznacne liatina. Niekto myslim kedysi pisal, ze zohnat liatinu je problem. Pokial je bezne dostat kupit, potom samozrejme jednoznacne liatina.
Diki!
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
jova
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2015, 12:50

Po nějaké době jsem se zase trochu pohnul a tak se dostávám do fáze výběru správného pohonu stavěné frézy. Trochu jsem přehodnotil rozměry, ale nadále zůstal u těch ocelových svařenců. Současné předpokládané obráběné rozsahy budou cca 200 x 200 x 200mm. Konstrukčně to bude zřejmě taková směs portálové a sloupové, takže X,Y klasicky do kříže na sobě, Z pak na dvou sloupech a dvou šroubech. Pohon šroubů X,Y napřímo (zatím mám na výběr stoupání 4; 5 nebo 10mm), Z pak řemenem k těm dvěma šroubům (stoupání zřejmě 5mm). Vřeteno čínský vodník 2,2 kW v kombinaci s vřetenem na obrábění oceli.

Pro pohon jsem předběžně vybral set z CNCshopu 3fázové KM, 2x 1,3Nm na X,Y a 2Nm na Z http://www.cncshop.cz/set-3osy-1-3nm-2-2nm
Vím že informací je málo, ale myslíte si, že to jako pohon bude stačit?
pivoda

8. 1. 2015, 3:34

jova píše:Po nějaké době jsem se zase trochu pohnul a tak se dostávám do fáze výběru správného pohonu stavěné frézy. Trochu jsem přehodnotil rozměry, ale nadále zůstal u těch ocelových svařenců. Současné předpokládané obráběné rozsahy budou cca 200 x 200 x 200mm. Konstrukčně to bude zřejmě taková směs portálové a sloupové, takže X,Y klasicky do kříže na sobě, Z pak na dvou sloupech a dvou šroubech. Pohon šroubů X,Y napřímo (zatím mám na výběr stoupání 4; 5 nebo 10mm), Z pak řemenem k těm dvěma šroubům (stoupání zřejmě 5mm). Vřeteno čínský vodník 2,2 kW v kombinaci s vřetenem na obrábění oceli.

Pro pohon jsem předběžně vybral set z CNCshopu 3fázové KM, 2x 1,3Nm na X,Y a 2Nm na Z http://www.cncshop.cz/set-3osy-1-3nm-2-2nm
Vím že informací je málo, ale myslíte si, že to jako pohon bude stačit?
Vím,že ta nabídka vypadá lákavě, ale veř mi, budeš zklamán. Třífázové krokové motory čínské produkce prodávané v českých eshopech
nepředstavují oproti dvoufázovým žádný velký přínos. Sám jsem si s nimi naběhl a dodnes toho lituji. Ty opravdu kvalitní motory prodávané dnes pod značkou Schneider jsou pro normálního smrtelníka cenově nedostupné.
Thomeeque

8. 1. 2015, 3:56

pivoda píše:Sám jsem si s nimi naběhl a dodnes toho lituji.
Můžeš být konkrétnější, prosím? Jaká očekávání to nesplnilo, jaké byly problémy, atp.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pivoda

8. 1. 2015, 4:24

Obecně se u třífázových KM oproti dvoufázovým deklarují tyto výhody :

- vyrovnanější momentová charakteristika
- vyšší provozní otáčky
- nižší náchylnost k vlastním rezonancím (to zejména).

U motorů a driverů prodávaných v CNC shopu neplatí ani jedno. Omezení rezonancí lze sice SW nastavovat, ale je to jen stěhování rezonančních frekvencí po ose nahoru,nebo dolů. Odstranit, nebo výrazněji omezit nejdou.Testováno na zapůjčeném vzorku.

Shodné motory a drivery jako prodává Gravos máme na frézce. První dva body souhlas, ale vlastní rezonance opět problém. Pro posouzení kvality pohonu je mnohem důležitější,než jakou rychlostí lítá na videu osa frézky, zvuk,jaký motory vydávají při průchodech uzlovými body při frézování kružnice. Nejlépe je to vidět při šlichtování povrchu formy. Nestačíte se divit,co se na povrchu může objevit.Pak si můžete jen nadávat a leštit a leštit a ...

Ani vychvalované motory Berger-Lahr (Schneider) s jejich drivery nezaručují úplně hladký chod bez rezonancí, i když je to řádově někde jinde a na kvalitě obráběného povrchu by se to pravděpodobně neprojevilo. Viděl jsem pouze při ukázce práce frézky, sám jsem je netestoval. Určitě jedny z nejkvalitnějších pohonů , ale cenově vysoko nad běžnými AC servy.

Není nad kvalitní ( tedy ne čínské) AC servo.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2015, 4:28

ja teda pouzivam cinsky serva uz od r. 2006 a nemuzu si stezovat
asi teda jde o radove jinou kategorii a chodej slusne a v ramci deklarovanych parametru chodej perfektne
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
pivoda

8. 1. 2015, 4:41

Můžete mi, prosím, osvětlit jaké deklarované parametry, kromě těch uvedených na štítku motoru a driveru, máte na mysli?
Jde mi o nějaké parametry vypovídající o kvalitě regulace a pod. Nikdy jsem nic takového u čínské produkce neviděl.
O jaké konkrétní značky jde?
packa

8. 1. 2015, 5:20

pivoda píše:Obecně se u třífázových KM oproti dvoufázovým deklarují tyto výhody :

- vyrovnanější momentová charakteristika
- vyšší provozní otáčky
- nižší náchylnost k vlastním rezonancím (to zejména).

U motorů a driverů prodávaných v CNC shopu neplatí ani jedno. Omezení rezonancí lze sice SW nastavovat, ale je to jen stěhování rezonančních frekvencí po ose nahoru,nebo dolů. Odstranit, nebo výrazněji omezit nejdou.Testováno na zapůjčeném vzorku.

Shodné motory a drivery jako prodává Gravos máme na frézce. První dva body souhlas, ale vlastní rezonance opět problém. Pro posouzení kvality pohonu je mnohem důležitější,než jakou rychlostí lítá na videu osa frézky, zvuk,jaký motory vydávají při průchodech uzlovými body při frézování kružnice. Nejlépe je to vidět při šlichtování povrchu formy. Nestačíte se divit,co se na povrchu může objevit.Pak si můžete jen nadávat a leštit a leštit a ...

Ani vychvalované motory Berger-Lahr (Schneider) s jejich drivery nezaručují úplně hladký chod bez rezonancí, i když je to řádově někde jinde a na kvalitě obráběného povrchu by se to pravděpodobně neprojevilo. Viděl jsem pouze při ukázce práce frézky, sám jsem je netestoval. Určitě jedny z nejkvalitnějších pohonů , ale cenově vysoko nad běžnými AC servy.

Není nad kvalitní ( tedy ne čínské) AC servo.
můžu vědět na jakém systému byly ty motory a drivery testovány ?
pivoda

8. 1. 2015, 5:30

Motor z CNCshopu byl testován s generátorem STEP-DIR s plynule nastavitelnou frekvencí. Zátěž tvořil zapůjčený dynamometr.
Napájení spínaným zdrojem 70V-12A.

Na frézce máme Mach3 se smoothstepperem.
jova
Kontaktovat uživatele:

8. 1. 2015, 7:43

Teda vy mi dáváte!
Já žil v domnění, že 3fázová krokové motory budou pro takhle velikou frézu ideálním řešení. :(
Odpovídaly by alespopň Nm?
Gulliver64

8. 1. 2015, 8:44

to jova: dle mého názoru jsou motory o kterých přemýšlíš OK, asi bych ale dal na všechny osy 2Nm.
další co bych asi předělal (opět jen můj názor) tak to je portál co chodí nahoru a dolů (pokud jsem tedy dobře pochopil " Z pak na dvou sloupech a dvou šroubech ") . myslím si, že "klasické" řešení Ztové osy bude naprosto vyhovovat a klidně může být i na pevném portálu nad křížovým stolem.

to pivoda: nechci se do tebe nijak navážet, ale neodpustím si dvě poznámky:
1) toto je fórum o stavbě HOBBY CNC
2) chápu, že to tu svými moudry chceš pozvednou o nějaký ten level nahoru, ale nejsem si jist, zda rada typu "pi.., proč si nekoupíš mercedes jako já, kdysi jsem jezdil ve škodovce a stála za ho..." je vždy ku prospěchu věci.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
pivoda

8. 1. 2015, 9:00

Gulliver64 píše:to jova: dle mého názoru jsou motory o kterých přemýšlíš OK, asi bych ale dal na všechny osy 2Nm.
další co bych asi předělal (opět jen můj názor) tak to je portál co chodí nahoru a dolů (pokud jsem tedy dobře pochopil " Z pak na dvou sloupech a dvou šroubech ") . myslím si, že "klasické" řešení Ztové osy bude naprosto vyhovovat a klidně může být i na pevném portálu nad křížovým stolem.

to pivoda: nechci se do tebe nijak navážet, ale neodpustím si dvě poznámky:
1) toto je fórum o stavbě HOBBY CNC
2) chápu, že to tu svými moudry chceš pozvednou o nějaký ten level nahoru, ale nejsem si jist, zda rada typu "pi.., proč si nekoupíš mercedes jako já, kdysi jsem jezdil ve škodovce a stála za ho..." je vždy ku prospěchu věci.
Když se do mě nechce navážet,tak proč to děláte. Já nikomu nevnucuji Mercedes, jen říkám, že dle mojí zkušenosti, mu dvoufázové krokáče udělají stejnou službu a za méně peněz.Jestli jsem se vyjádřil způsobem,který přesahuje vaše možnosti obsah sdělení pochopit,pak se omlouvám, ale můj názor nijak s posláním fóra nekoliduje. Zkuste pozorněji číst,nebo déle přemýšlet,to bude ku prospěchu věci. Jen bych si ještě dovolil otázku. O jakou reálnou zkušenost se opírá váš názor,že ty třífázové motory jsou OK?
Z čeho jste odvodil potřebný moment?
lubos
Sponzor fora

8. 1. 2015, 9:11

pivoda píše:Motor z CNCshopu byl testován s generátorem STEP-DIR s plynule nastavitelnou frekvencí. Zátěž tvořil zapůjčený dynamometr.
Napájení spínaným zdrojem 70V-12A.

Na frézce máme Mach3 se smoothstepperem.
Existuje z toho nějaký záznam měření? Hodnoty měření, fotografie, typ dynamometru a jeho charakteristika? Měřeno jednou dvakrát, vypočítaná chyba měření?
Docela by mě to zajímalo, nebo jde jen o subjektivní závěr měření.
Naposledy upravil(a) lubos dne 8. 1. 2015, 9:21, celkem upraveno 1 x.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Gulliver64

8. 1. 2015, 9:16

to pivoda: tak nějak jsem podobnou reakci čekal. hlavně v tom vykání jsi mě nezklamal - kdo s tebou nesouhlasí, tomu vykáš, že? a kdo je "na tvé straně" tomu tykáš. opravdu miluji ty narozené v kině a zvláště pak ty, kteří se, jak nepřímo tvrdí, už podruhé vrací z míst, kam se mi, hloupí, teprve poprvé pracně prodíráme.
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
pivoda

8. 1. 2015, 9:40

lubos píše: Existuje z toho nějaký záznam měření? Hodnoty měření, fotografie, typ dynamometr a jeho charakteristika? Měřeno jednou dvakrát, vypočítaná chyba měření?
Docela by mě to zajímalo, nebo jde jen o subjektivní závěr měření.
To měření nebyla diplomová práce, ale snaha o získání reálné představy o vlastnostech motorů,které se v té době u nás prodávaly.
Změřil jsem si momentovou charakteristiku v závislosti na otáčkách při jmenovitém a 75% proudu a pak jsem se věnoval tomu,co mě zajímalo nejvíce, a to byly rezonace bez zátěže a se zátěží. Obětoval jsem na to celé odpoledne, abych si ověřil,že dvoufázový motor dával výsledky podobné a někdy i lepší. Dynamometr jsem měl zapůjčený a typ si opravdu již nepamatuji. Bylo to pár měsíců po tom,co se motory objevily v nabídce CNCshopu,takže už to pár let bude. Nicméně člověk,který mi motor a driver zapůjčil,po namontování pohonů na stroj a otestování v reálném provozu,potvrdil,že tento nákup nebyla dobrá volba.
Později jsem si zde na fóru přečetl kladná hodnocení na třífázové motory od Gravosu a shlédl prezentační videa. To mě přimělo k nákupu těchto motorů a namontoval jsem je místo již postarších DC serv, která na stoji byla. S výměnou vřetene za výrazně hmotnější s ATC se začala při větší zátěži výrazně projevovat vlečná chyba a já jsem se domníval,že nové motory problém vyřeší. To se i stalo,ale objevily se problémy jiné a v konečném důsledku horší.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“