Dokončená přestavba činana na cnc + otázky na CNC

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
sergio

10. 1. 2015, 9:25

Zdravím, koukal jsem tady na foru na nějaké témata ohledně přestavby konvečnho čínského soustrhu na cnc hejblátka. Bohužel dokoncčené práce jsou buď na témata o velkých mašinách nebo, jsou popsány někým jiným kdo u přestavby ,,okukoval,,. Nenašel jsem žádnou dokončenou přestabu maleho čínana řady 300 na CNC hejblato. Pokud takové téma existuje omlouvám se, ale nenašel jsem ho a tak uvitám odkaz na něj. Jinak mám otázku. Chápu jak fungujen zhruba cnc, ale ne uplně přesně, Třeba by mě zajímalo jak se na soustruhu docílí toho aby systém věděl kde je ,,Nula,, V podstatě když vyměním nůž za jiny a předpokládám že ho nikdy nedám do na prosto stejné pozice jako ten předešlý jak systém zjisté kde je nula ? aby až začne obrábět mi místo pruměru 20mm nevytočil 19,6 nebo 20,8 ? U fréz jsem viděl že mají takovou tlakovou destičku kam fréza na začátku najede zatlačí ná ní a tím zjistí realnou polohu osy Z . Nebo se pletu? šlo by něco takovéo použít i soustruhu, že by suport s nožem nejdřív dojel hrotem nože na nějakou takovou destičku a tím zjistil skutečnou polohu nože a podle toho upravil program ? Děkuji za odpověď
RaS

10. 1. 2015, 9:39

uplně stejnou "destičku" mají samozřejmě i soustruhy teda profi.. sami najedou a zapíší si korekce nástroje.. pro první seznámení s CNC strojem to ovšem nepotřebuješ a korekce můžeš zadávat ručně.. a to tak že najedeš stočíš změříš skutečný průměr a rozdíl dopíšeš do korekce.. poté už to bude odpovídat samořejmě to uděláš v obou osách..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
testone
Sponzor fora

10. 1. 2015, 9:54

takhle, tj. průměr - délka si můžeš změřit buď všechny 4 nástroje v klasické "české" otáčecí nástrojové hlavě
pokud máš na té mašině nějaký systém držáků nástrojů, např. Multifix nebo něco podobného tak si změříš stejným způsobem nástroje v jednotlivých držácích a pak je samo budeš vyměňovat i s držákem
pak si jen zavoláš v pgm příslušné č. nože
Multifix sedí při opakovaných výměnách spolehlivě do stovky
ostatní systémy tohoto typu neznám
přesnost opakování pozice v otáčecí nožové hlavě silně závisí na preciznosti provedení té hlavy, tj. lícování díry v hlavě a čepu, zarážky atd.
musíš taky brát do úvahy, že i na velmi tuhé a přesné mašině se průměr který stejně nastavený nůž udělá bude lišit (klidně v desetinách mm) podle řezných podmínek a materiálu
tohle vychytat v kusovce se je pak to, co dělá soustružníka Soustružníkem a v seriovce se to vychytává tak na 3-5 kusu, i víc
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
origosch

10. 1. 2015, 12:58

přesnost opakování pozice v otáčecí nožové hlavě silně závisí na preciznosti provedení té hlavy
Čím víc je nástroj vypíčenej z hlavy, tím je přesnost horší. :)
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
sergio

7. 2. 2015, 3:09

Zdravím. Delší dobu se nemohu zbavit touhy po přestavění soustruhu na CNC. Snad nebudu plnit toto vlákno hloupými dotazy. A pokud někomu hloupé příjdu berteto jako otázky začátečníka. Neurazím se ani za odpovědi ,,to jsi se uplně zbláznil ? tohle je totální hovadina, jsi blázen ....... Nevadí mi to beru to jako jasnou odpověď že zvolená cesta nemá cíle.
1) Mám již doma ,,čínský,, soustruh Opti 180X300 Vario značky Optimum. Leč to nebyla nejlepší koupě v historii (kupoval jsem zcela nový za přemrštěný peníz od BOW) jsem s ním celkem spokojen občas tedy narazím na problém, že je to malé a některé věci do něj už neupnu, ale s tím jsem počítal. Má smysl tento soustruh předělávat na CNC ? Z hlediska využitelnosti. Moje představa je, že přestavím soustrh na cnc a dám si na net inzerát mám volnou výrobní kapacitu cnc soustruhu. No a když to vydělá sem tam nějakou stovku budu štastný, když nevydělá vubec nic bduu mít sice radost ze stavby, ale budou mě štvát vložené peníze. Nebo se mám na toto vykašlat, prodat jej a koupit něco většího třeba 300x700 ? ( předpokládám zvýšené nároky na motory a tím i cenu ) Vubec nemám tušení, jaké rozměry se pohybují u maloseriových či kusových předmětu. Také mě napadlo, že u velkých předmětu pak bude problém s materiálem a dopravu hotového obrobku zákazníkovy. Dále nevím jaká je potřebná přesnost jestli to stačí do 8 nebo 6 nebo 2setin či to musí být přesnější. Abych nepostavil strojek jehož kvalitu výrobků nebude nikdo chtít.

2) Předpokládám, že konkurence těchto stroječku je ohromná,je vůbec nějaká naděje na zakázky ? Mohl by nějaký majitel podobného stroječku říci zdali to byla výhodná stavba, či to byla jen radost ze stavby a občasné vytvoření nějakého dílu pro svoji potřebu, nebo pro kamaráda za flašku ?

Děkuji za jakékoliv reakce a názory.
RaS

7. 2. 2015, 6:59

každá zakázka má nějaké předepsané tolerance.. někde je desetina OK jinde setina málo.. osobně si myslím, že přestavenej číňan asi nebude cenově konkurovat něčemu normálnímu.. proč mysůlíš že tady žádné přestavby nejsou? kdyby to někomu rozumně chodilo tak by se určitě pochlubil..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Engineer
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2015, 7:16

sergio píše:Zdravím. Delší dobu se nemohu zbavit touhy po přestavění soustruhu na CNC. ........ Má smysl tento soustruh předělávat na CNC ? Z hlediska využitelnosti. Moje představa je, že přestavím soustrh na cnc a dám si na net inzerát mám volnou výrobní kapacitu cnc soustruhu. No a když to vydělá sem tam nějakou stovku budu štastný, když nevydělá vubec nic bduu mít sice radost ze stavby, ale budou mě štvát vložené peníze. Nebo se mám na toto vykašlat, prodat jej a koupit něco většího třeba 300x700 ? ( předpokládám zvýšené nároky na motory a tím i cenu ) Vubec nemám tušení, jaké rozměry se pohybují u maloseriových či kusových předmětu. Také mě napadlo, že u velkých předmětu pak bude problém s materiálem a dopravu hotového obrobku zákazníkovy. Dále nevím jaká je potřebná přesnost jestli to stačí do 8 nebo 6 nebo 2setin či to musí být přesnější. Abych nepostavil strojek jehož kvalitu výrobků nebude nikdo chtít.
..........

Děkuji za jakékoliv reakce a názory.
Obávám se že úvaha nad ekonomikou je mimo ... firmy požadují ISO, rámcové smlouvy, odpovědnost za případné mimotoleranční kusy atd... prostě nejen že nemusíš nic vydělat, ale můžeš dokonce i hodně prodělat!!!
Musíš přesně vědět na co stačíš a na co už ne. Tím se rozumí povrchy, tolerance, termíny dodání atd... Navíc s nějakým předělaným číňanem nebudeš moc konkurenceschopný s ohledem na produktivitu atd...
Stavět CNC z číňana s výhledem na ekonomickou návratnost a že na něm budeš dělat na zakázku je dost šílená úvaha. Stačí abys třeba kvůli nějaký závadě prošvihnul slíbený termín předání výroby, nebo Ti uletí nějaká tolerance a místo výdělku platíš!!! :( To je realita systému Just in Time. :lol:
Jestli ho chceš stavět, postav si ho pro sebe, aby jsi se něco naučil, mohl dělat věci pro sebe atd... časem zjistíš jestli ten stroj i jeho obsluha mají na to živit se zakázkovou produkcí. :wink: Ono to totiž není jen o soustruhu a financích na jeho přestavbu .... ještě je to o měřidlech, kalibrech, nástrojích, příslušenství atd..... nemluvě o znalostech jak co udělat.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2015, 7:21

Nám dělá pár lidí věci na klasice a mají jedinou výhodu - udělají to rychle, a rychle znamená hned.
Proti profi CNC jsou méně přesní v opakované výrobě a podstatně dražší.

Taky musí investovat předem (materiál), pokud už pošlu objednávku, nebudu posílat zálohu - to by zdržovalo.
Je to o vybudování důvěry, pak je to oboustraně výhodné.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
sergio

7. 2. 2015, 8:03

No abych řekl pravdu nad zakázkami pro firmy jsem ani moc neuvažoval spíše jsem myslel dělat něco pro modeláře, nebo nějakého člověka co si chce něco spravit a ve firmách s poptávkou na jeden kus ho vyhodí. Ideálně někdo kdo si něco doma staví , kreslí si to v programu a mě by už jen posílal data k zpracovaní. Já kreslit v CAD umím celkem vzručně ale zkušenost s řízením ,,Mach,, nemám, ale jsem mladý učenlivý člověk myslím, že v tomhle problém nebude. Vím že tohle je taková otázka neotázka protože nikdo neví kdo co bude nebude chtít. Koukal jsem, že je tu hodně CNC frezek jak portálových tak klasik a tak jsem si říkal, jestli jsu tu i lidé co mají cnc soustruhy. Jinak že je to čínan nevidím problém sice není velký ani nikterak tuhý ale na CNC řízení si mylsím, že to až tak nevadí tak hold misto třísky 1mm vemu 0,3mm(jednou se mi stalo, že jsem špatně nastavil Y a zapnul automat posum a taky jsem bral třísku 1mm sice to knučelo, ale jelo to. Domnívám se , že je to podobné jak s CNC frezkami typu BF 20 atd. na kovo obrábění by je tady asi nikdo nikomu nedoporučil, ale už jsem viděl mnoho videji kde v konverzi na CNC pěkně jezdí v duralu i železe. Jinak jsem opravdu rád za všechny nazáry jak za ty kritcké tak pozitivní, člověku to pomůže ujasnit jak muže vypadat rozdil od teorie a praxe. Díky všem
lubos
Sponzor fora

7. 2. 2015, 8:57

Krutor má v sekci naše mašinky jednu předělávku čínského soustruhu ( alespon myslím že to byl čínan), tak se mrkni. Zásadnější je ale že se to budeš muset nejdřív naučit a to poznáš sám.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
sergio

8. 2. 2015, 2:25

Moc diky za tu ispiraci. Je tam pěkně vidět, že když se to neudělá vubec správně tak to stejně funguje, což mě motivovalo hodně moc. A doufám, že když budu o něco málo pečlivější (pružné spojky na šroubechm, zaškrábané rybiny, silnější motory) tak to bude chodit podobně pěkně. Ted už jen pořádně promyslet konstrukci. Díky za rady
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“