Zdar, jakej nehnusnej matroš doporučuješ na panely?Hades píše:ten panel pro porty bude pěkně hnusnej matroš, když se dal tak pěkně podrápat. ctělo by to doleštit...
Router 500 x 400 x 100 dřevo plasty Al slitiny
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Takže nakonec jsem byl mou peněženkou donucen se spokojit s materiálem 5083 protože cena za tu 7075ku byla o víc jak 50% vyšší a to se mi už do toho nechtělo dávat, zvláště teď po vánocích. V pátek bych to měl mít nařezané takže pro to hned skočím a snad o víkendu na tom začnu dělat.
V mezičase jsem dodělal ventilátor na vřeteno. Nakonec objednáno v GM ku 24V, bohužel k mému údivu když jsem rozbalil balík z GMka ventilátor byl velkej. Nevim proč ale nějak jsem si v průběhu diskuze o tom jestli to co plánuji je dostatečně výkoné, vtloukl do hlavy rozměr 92 x 92 a pak už jsem se s tím vezl. vyhledal jsem nejvýkonější tohodle rozměru a vůbec sem si neuvědomil jak dělám velkou chybu. Nicméně v GMku mi ochotně velký ventilátor za menší vymněnili pravda za vyšší cenu, z nějakého důvodu ta 80ka je více jak o 50ku dražší.
Jinak od dubna kdy jsem prezentoval první fotky stroje tak na něm přibylo několik věcí takže zde dávám pár fotek. Jak už jsem psal výše tak jsem doplnil chlazení ventilátorem a v přírubě která ho drží je už nachystaný držák plošňáku na senzor otáček (né že by byl nutný ale když už je tam na to místo tak proč ne). V rozváděči jsem musel trochu přeházet jednotlivé komponenty tak abych tam dostal frekvenční měnič který je nakonec Danfos VLT 2800 a zároveň na oddělovací desku sem doplnil galvanický oddělený převodník PWM - 0-10V pro řízení otáček měniče (je to prototyp takže ho ještě budu předělávat ale funguje celkem dobře). Další podstatnou změnou byl nový stůl ke kterému jsem dodělal bočnice z plexi a chystám se ještě na odnimatelné přední a zadní čelo. Na vřeteni je namontován držák ke kterému se neodymovými magnety dá připnout smeták na sbírání špon a ze shora se nasadí hadice vysavače, toto ale používám zřídka kdy a většinou jen při opracovávání dřeva. a samozřejmě nemohu zapomenout na dokončenou rotační osu.
Nyní se jak už jsem osal chystám na kompletní přestavbu X a Z vozíku, následovat bude přestavba portálu kde bych chtěl doplnit boční vyztužení a na osy X a Y dvojté předepnuté kuličkové matice. S jednoduchýma se dá také žít ale musí člověk na tu vůli 0,05mm myslet a trochu s ní také počítat.
V mezičase jsem dodělal ventilátor na vřeteno. Nakonec objednáno v GM ku 24V, bohužel k mému údivu když jsem rozbalil balík z GMka ventilátor byl velkej. Nevim proč ale nějak jsem si v průběhu diskuze o tom jestli to co plánuji je dostatečně výkoné, vtloukl do hlavy rozměr 92 x 92 a pak už jsem se s tím vezl. vyhledal jsem nejvýkonější tohodle rozměru a vůbec sem si neuvědomil jak dělám velkou chybu. Nicméně v GMku mi ochotně velký ventilátor za menší vymněnili pravda za vyšší cenu, z nějakého důvodu ta 80ka je více jak o 50ku dražší.
Jinak od dubna kdy jsem prezentoval první fotky stroje tak na něm přibylo několik věcí takže zde dávám pár fotek. Jak už jsem psal výše tak jsem doplnil chlazení ventilátorem a v přírubě která ho drží je už nachystaný držák plošňáku na senzor otáček (né že by byl nutný ale když už je tam na to místo tak proč ne). V rozváděči jsem musel trochu přeházet jednotlivé komponenty tak abych tam dostal frekvenční měnič který je nakonec Danfos VLT 2800 a zároveň na oddělovací desku sem doplnil galvanický oddělený převodník PWM - 0-10V pro řízení otáček měniče (je to prototyp takže ho ještě budu předělávat ale funguje celkem dobře). Další podstatnou změnou byl nový stůl ke kterému jsem dodělal bočnice z plexi a chystám se ještě na odnimatelné přední a zadní čelo. Na vřeteni je namontován držák ke kterému se neodymovými magnety dá připnout smeták na sbírání špon a ze shora se nasadí hadice vysavače, toto ale používám zřídka kdy a většinou jen při opracovávání dřeva. a samozřejmě nemohu zapomenout na dokončenou rotační osu.
Nyní se jak už jsem osal chystám na kompletní přestavbu X a Z vozíku, následovat bude přestavba portálu kde bych chtěl doplnit boční vyztužení a na osy X a Y dvojté předepnuté kuličkové matice. S jednoduchýma se dá také žít ale musí člověk na tu vůli 0,05mm myslet a trochu s ní také počítat.
No ony ty mikrospínače tam jsou na tvrdé odstavení napájení, jinak z druhé strany jsou senzory pro krajní polohy které sice zastaví běh programu (a jeden zároveň slouží jako reference) ale neshodí mi napájení driveru, to padne až při nárazu do mikrospínače a takto je to uděláno samozřejmě na všech třech osách.pavlaxy píše:neuvažoval jsi o bočním nájezdu na mikrospínače ? -stačilo by je otočit o 90°...
dík za pochvalu, ještě aby ta osa měla taky dostatečmou tuhost, ale oproti stávajícímu stavu by to určitě mělo být lepší. Jo to nastavování výšky je fakt třeba rozdíl jen v délce použitého nástroje může být 50mm a pak rozdíl jestli jedu třeba ve 4té ose nebo jen 1,5mm DPS malou gravírkou. už teď to mám tak udělané ale jenom s třema pevnýma pozicema a hlavně bez toho osazení takže při každé zmněně musí znovu seřizovat kolmost.
EDIT: teď sem to teprve pochopil jak si to myslela s těmi spínači. no popravdě jsem nad tím ještě neuvažoval, zkusím na to mrknout co to přinese
Mohl bys prosím prozradit, kde ten hliník kupuješ, tedy jestli je to i maloobchod ? Taky bych rád něco kutil - díkyRKal píše:Takže nakonec jsem byl mou peněženkou donucen se spokojit s materiálem 5083 protože cena za tu 7075ku byla o víc jak 50% vyšší a to se mi už do toho nechtělo dávat, zvláště teď po vánocích. V pátek bych to měl mít nařezané takže pro to hned skočím a snad o víkendu na tom začnu dělat. ...

Mini soustruh SC-4
Alcom Alval - Bruntál maji až hloupě jednoduchou www adresu http://www.hlinik.cz/ ale opravdu jsem s ními spokojen, už jsem to psal ve vláknu tuším o hliníkových profilech nebo něco takového
Ahojky
koncové vypínače-indukční snímače-mikrospínače se řešilo u mne na :
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15& ... Dna%C4%8De" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15& ... Dna%C4%8De" onclick="window.open(this.href);return false;
jo jo to jsem pročítal, jenže ja to mám právě trochu jinak než si to nakreslila, indukční snímače mám samozřejmě bokem k projíždějící kovové clonce, a toto bezpečně zastaví chod stroje pokud je vše v pořádku. Pokud by snad selhaly tyto indukční senzory (přerušený kabel, uvolněná matka nebo ja nevím co) tak za další dva mm dojde k rozepnutí mechanického mikrospínače který je napojen na okruh emg. stopu tím bezpečně mašinu odstaví no a za další cca 2mm už je mechanicky tvrdý náraz matice do konce závitu.pavlaxy píše:Ahojky![]()
![]()
v praxi používám MACHa kde si zapínám softverové limity takže se mi málo kdy stane že bych vyjel ven občas mi ale překáží a když je zapomenu po vypnutí znovu zapnout tak ve 100% případů mi stroj zastavil již na indukčních snímačích. Mechanické koncové spínače mi pomohli jednou když jsem nějak laboroval a stroj se mi sám rozjel plnou rychlostí v ose Y aniž by vůbec měl a to šlo natvrdo do spínačů nicméně ne do konce šroubu)
Ohledně kvality indukčních snímačů jsem zatím ještě moc toho neštudoval ale momentálně uvažuji jestli to nebudu v budoucnu předělávat na optozávory typu který jsem použil v rotační ose, Zdá se mi že funguje spolehlivě a tak ještě uvidím.
No ano nakreslila jsem to jen schematicky a tedy vlastně špatně ,
protože se najíží nikoliv čelně ,ale bokem
Originál THK má ještě na konci před maticí gumový blok a dojezd není natvdo - setrvačností stroje bez napětí
chrání kuličky i šroub před "obtiskem"
Indukční snímače mají zaručené parametry a používají se všeobecně na strojích všech druhů .
Jsou hermeticky uzavřenější než mikrospínače a opakovatelnost -přesnost najetí je vyšší .
Optozávora je citlivější na případné znečištění .
Je větší možnost výběru a snažší připojení bez nutnosti ošetřit elektroniku u každé závory z diskretních součástí-to je již uvnitř indukčáku .
Zvolím si i polaritu NPN -PNP a sepnutí či rozepnutí jak potřebuji pro další zpracování signálu .
Mají i indikaci LEDkou přímo v tělese nebo v konektoru....
Závit na tělese je jednou z možností jak jej nastavit .
protože se najíží nikoliv čelně ,ale bokem

Originál THK má ještě na konci před maticí gumový blok a dojezd není natvdo - setrvačností stroje bez napětí
chrání kuličky i šroub před "obtiskem"

Indukční snímače mají zaručené parametry a používají se všeobecně na strojích všech druhů .
Jsou hermeticky uzavřenější než mikrospínače a opakovatelnost -přesnost najetí je vyšší .
Optozávora je citlivější na případné znečištění .
Je větší možnost výběru a snažší připojení bez nutnosti ošetřit elektroniku u každé závory z diskretních součástí-to je již uvnitř indukčáku .
Zvolím si i polaritu NPN -PNP a sepnutí či rozepnutí jak potřebuji pro další zpracování signálu .
Mají i indikaci LEDkou přímo v tělese nebo v konektoru....
Závit na tělese je jednou z možností jak jej nastavit .
Jen doplním o stránku zpět. Dural 7075 je sice dle katalogového listu nevhodný k eloxování, ale není s tím nijak větší problém a to jak s dekorativním tak i s tvrdým eloxováním. U toho barevného nemusí být dokonalý vzhled jako u slitin na elox vhodnějších, ale v tomto případě použití je to úplně jedno.
Jinak je to opravdu velmi pěkná mašinka a dobře udělaná práce po všech směrech.
Jinak je to opravdu velmi pěkná mašinka a dobře udělaná práce po všech směrech.
Chystám frézku podobné konstrukce a koukám, že máš vřeteno Teknomotor připevněný za ty otvory řekněme blíž k sobě. Na té boční straně mají závity dál od sebe. Co tě k tomu vedlo, případně je to dost tuhé? Pak taky řeším zda u osy "Z" stačí mít motor napřímo na šroubu nebo jako ty přes převod. Zatím mi vychází na jeden "cvak" krokovýho motoru (1,2°) posun o 0,033mm pokud je kuličkový šroub se stoupáním 5mm, je to málo, nebo to stačí? Tebe k tomu převodu vedla větší přesnost nebo zvednutí kroutícího momentu?
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
- Gulliver64
odpovědí je mikrokrokování. to nastavíš na driveru. tím "rozdělíš" jeden krok KM na např.16 mikrokroků a tím zvýšíš jemnost posuvu (4800kr./ot.) a taky tím docílíš hladšího chodu KM (tedy za předpokladu, že ten driver je alespoň trochu na úrovni).badina píše:... Zatím mi vychází na jeden "cvak" krokovýho motoru (1,2°) posun o 0,033mm pokud je kuličkový šroub se stoupáním 5mm, je to málo, nebo to stačí? ...
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
To Andrew: dík moc za pochvalu a také za informace o eloxu, pravda je že s eloxem nemám žádné praktické zkušenosti takže zatím vycházím z teorie, ale jak příjde čas tak se určitě půstím do nějakých testů.
Ohledně pozice vřetena, V tuhosti žádný výrazný problém nevidím, ale možná proto, že 12kové nepodepřené vedení je mnohem méně tuhé tak se to vřeteno neprojeví nicméně se domnívám že i tak to bude na moje obrábění stačit. K té pozici mne vedlo to abych si zbytečně nezkracoval činnou délku Xového pojezdu a taky původně jsem uvažoval s kressem (ještě že jsem to tenkrát nekoupil) a tak by mne to tam vlastně ani jinak nevlezlo a v novém návrhu už jsem to tak nechal, ale možná se ještě na to mrknu přecejen bych zmenšil tim vyložení nástroje od portálu byť jen o 5mm uvidím.
ohledně Z ového pojezdu jsem takto volil kvůli zvýšení kroutícího momentu na úkor rychlosti. ona ta osa je ovšem zase 5x kratší než třeba osa Y a tak mi menší rychlost nevadí. Trochu mne překvapuje tvých 1,2°na krok motoru to odpovídá 300 krokům na otáčku, to je 3F krokový motor? V každém případě je to docela hodně a tak jak píše Gulliver64 každý normální driver by měl zvládat mikrokrokování, já tam mám 16 mkrokroků takže při standrtním 2F KM a převodu 1:3 mi vychází nejjemnější pohyb na 0,0005208 mm, né že bych potřeboval jet s takovou přesností ale pokud nepoužiješ mikrokrokování tak to bude strašně při pojezdech rachotit, rozhodně to nebude plynulý chod motoru.
Ohledně pozice vřetena, V tuhosti žádný výrazný problém nevidím, ale možná proto, že 12kové nepodepřené vedení je mnohem méně tuhé tak se to vřeteno neprojeví nicméně se domnívám že i tak to bude na moje obrábění stačit. K té pozici mne vedlo to abych si zbytečně nezkracoval činnou délku Xového pojezdu a taky původně jsem uvažoval s kressem (ještě že jsem to tenkrát nekoupil) a tak by mne to tam vlastně ani jinak nevlezlo a v novém návrhu už jsem to tak nechal, ale možná se ještě na to mrknu přecejen bych zmenšil tim vyložení nástroje od portálu byť jen o 5mm uvidím.
ohledně Z ového pojezdu jsem takto volil kvůli zvýšení kroutícího momentu na úkor rychlosti. ona ta osa je ovšem zase 5x kratší než třeba osa Y a tak mi menší rychlost nevadí. Trochu mne překvapuje tvých 1,2°na krok motoru to odpovídá 300 krokům na otáčku, to je 3F krokový motor? V každém případě je to docela hodně a tak jak píše Gulliver64 každý normální driver by měl zvládat mikrokrokování, já tam mám 16 mkrokroků takže při standrtním 2F KM a převodu 1:3 mi vychází nejjemnější pohyb na 0,0005208 mm, né že bych potřeboval jet s takovou přesností ale pokud nepoužiješ mikrokrokování tak to bude strašně při pojezdech rachotit, rozhodně to nebude plynulý chod motoru.
Abych uvedl na pravou míru mé řekněme neznalosti. Ačkoliv jsem toho tady dost pročetl, tak jsem nevyfrézoval ještě ani milimetr. Praktické zkušenosti nemám žádné. Nově vznikající frézka je pro kámoše, který vlastní takovou čínskou již notně opotřebovanou a chce postavit něco lepšího, většího, tužšího a kvalitnějšího.
Protože zatím tvořím 3D model a jsem ve stadiu návrhu, tak se nad určitými uzly frézky pozastavuju. Třeba to s těmi 1,2°. To jsem vyčetl v technických datech 3f motoru a spolu s tím šroubem se stoupáním 5mm jsem si spočítal to posunutí na krok. O mikrokrokování jsem tu četl ale nespojil jsem si to s tím, že jde krok na motoru ještě rozdělit. Vašich informací si vážím a doufám že výsledkem bude nakonec dobře fungující mašinka.
K té pozici vřetena upevněné za ty otvory dál od sebe více tíhnu i když to asi ve výsledku nemá žádný vliv a pokud tam mám místo nechám to tak. Zvýšení kroutícího momentu na ose "Z" převodem neplánuju a protože plánuju na ose "Z" zdvih cca 200mm tak rychejší přesun bude plus. Dík za vysvětlení co k tvému řešení vedlo.
PS: Pokud by byl zájem jak vypadá frézka ve stádiu návrhu, tak bych tu pak případně založil nový vlákno
Protože zatím tvořím 3D model a jsem ve stadiu návrhu, tak se nad určitými uzly frézky pozastavuju. Třeba to s těmi 1,2°. To jsem vyčetl v technických datech 3f motoru a spolu s tím šroubem se stoupáním 5mm jsem si spočítal to posunutí na krok. O mikrokrokování jsem tu četl ale nespojil jsem si to s tím, že jde krok na motoru ještě rozdělit. Vašich informací si vážím a doufám že výsledkem bude nakonec dobře fungující mašinka.

K té pozici vřetena upevněné za ty otvory dál od sebe více tíhnu i když to asi ve výsledku nemá žádný vliv a pokud tam mám místo nechám to tak. Zvýšení kroutícího momentu na ose "Z" převodem neplánuju a protože plánuju na ose "Z" zdvih cca 200mm tak rychejší přesun bude plus. Dík za vysvětlení co k tvému řešení vedlo.
PS: Pokud by byl zájem jak vypadá frézka ve stádiu návrhu, tak bych tu pak případně založil nový vlákno

Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.