Čínská vřetena - zkušenosti
NIKDY som netvrdil, že f nom týchto vretien je 50Hz!!!!! Ja som len zo štítkových údajov 220V a 8,5A, odhadnutého účinníka vypočítal f nom. cca 300Hz.... To je 6*50Hz !!!! Ak je f nom. nastavené nízko, tak sa to prejaví nárastom prúdu, nie je nič jednoduchšie ako sledovať display pri postupnom zvyšovaní otáčiek, na prázdno by pri pozvoľnom zvyšovaní otáčiek (napr. zadávanie z potenciometra alebo dlhá rampa) nemal byť ten prúd nikdy väčší ako cca 1/3 menovitého......
Šak to víme, vykřičníky nejsou třebalubik píše:NIKDY som netvrdil, že f nom týchto vretien je 50Hz!!!!! Ja som len zo štítkových údajov 220V a 8,5A, odhadnutého účinníka vypočítal f nom. cca 300Hz.... To je 6*50Hz !!!! Ak je f nom. nastavené nízko, tak sa to prejaví nárastom prúdu, nie je nič jednoduchšie ako sledovať display pri postupnom zvyšovaní otáčiek, na prázdno by pri pozvoľnom zvyšovaní otáčiek (napr. zadávanie z potenciometra alebo dlhá rampa) nemal byť ten prúd nikdy väčší ako cca 1/3 menovitého......

A jak píšeš proud opravdu ke konci stoupne, ne o moc asi o 0,5A ale celkem skokově oproti plynulosti v ostatní části.
S tím provozování motoru 230/400 v zapojení do D na vyšší kmitočet to zní zajímavě, vyzkouším.
Jinak hodně záleží na nastavení měniče, i skalární režim má hodně záludností a může se proud do motoru pohybovat s odchylkou několika desíti procent při stejném výkonu. Je to paradox, ale často není žádoucí aby motor běžel v tvrdém režimu s maximálním kroutícím momentem kdy bere skoro jmenovitý proud bez ohledu na zatížení. Nevím podstatu této funkce jen vím že je, naopak nastavení redukované, nebo třeba V/F sníží proud celkem hodně a přitom se chyba v otáčení zase tak nezmění, po zatížení cca o nějaké procento.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no tak to jsem zle pochopil s tim nominalem na 50Hz, omlouvam se
nicmene treba to nevychazi pouze proto ze ten proud je mezni ne nominalni nebo proste jen jde o pochopeni co tim chtel vyrobce rict
taky zalezi kde na charakteristice skluzu se pohybujes
spravny popis parametru takoveho motoru je na peknych pat A4 papiru vcetne charakteristik
ten stitek tedy beru vzdy s rezervou, protoze se to na nej nemuze vejit
treba krokovy motor ma na sobe treba 100V 2.5A
oboji je mezni hodnota
kdyz mu das 100V bude tam tect rozhodne mnohonasobne vic jak 2.5A spis par desitek A
proste to nelze dat do vzorecku U*I a tvrdit ze ten motor bude mit vykon 250W
proste tim chtel vyrobce rict ze pri prekroceni 2.5A spalis vinuti
a pri prekroceni 100V izolacni pevnost
ve finale tomu das driver coz je proudovy zdroj a napajis ho treba 80V a nastavis mu 2.5A jako max
nicmene treba to nevychazi pouze proto ze ten proud je mezni ne nominalni nebo proste jen jde o pochopeni co tim chtel vyrobce rict
taky zalezi kde na charakteristice skluzu se pohybujes
spravny popis parametru takoveho motoru je na peknych pat A4 papiru vcetne charakteristik
ten stitek tedy beru vzdy s rezervou, protoze se to na nej nemuze vejit
treba krokovy motor ma na sobe treba 100V 2.5A
oboji je mezni hodnota
kdyz mu das 100V bude tam tect rozhodne mnohonasobne vic jak 2.5A spis par desitek A
proste to nelze dat do vzorecku U*I a tvrdit ze ten motor bude mit vykon 250W
proste tim chtel vyrobce rict ze pri prekroceni 2.5A spalis vinuti
a pri prekroceni 100V izolacni pevnost
ve finale tomu das driver coz je proudovy zdroj a napajis ho treba 80V a nastavis mu 2.5A jako max
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Pri prevádzkovaní motora 230/400V v D na 400V a 86,6Hz treba brať do úvahy že f nom = 86,6Hz a hoci je podľa štítku zapojený na 230V, tak U nom je pri 86,6Hz taktiež 400V, menič musí byť taktiež dimenzovaný na prúdy v D, potom platí že P pi 86,6Hz =P pri 50Hz *SQRT(3).
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
a jak jsi prisel na tech 86.6Hz a jakto ze je takoveto chlupate cislo nominalni?lubik píše:Pri prevádzkovaní motora 230/400V v D na 400V a 86,6Hz treba brať do úvahy že f nom = 86,6Hz a hoci je podľa štítku zapojený na 230V, tak U nom je pri 86,6Hz taktiež 400V, menič musí byť taktiež dimenzovaný na prúdy v D, potom platí že P pi 86,6Hz =P pri 50Hz *SQRT(3).
Díky za názory a doufám, že jsem motor neupek. Nicméně měnič mě právě nechtěl pustit na vyšší frekvence z důvodu přetížení vysokým proudem a pro jistotu motor odpojil a po snížení proudu zase motor připojil a tak to šlo dokola. Motor jsem však nenechával běžet déle jak 5-10 vteřin, protože se mi to chování nelíbilo. Z vašich názorů jsem pochopil, že já, o problematice nevím skoro nic. Což mě štve, protože sám asi měnič nenastavím. S tím co vím jsem se snažil nastavit správné parametry, ale dopadlo to, jak jsem psal. Tak kdyby měl někdo zkušenosti s měniči Mitsubishi, případně našel v manuálu hodnoty, které nastavit správně, dejte mi prosím vědět, jinak mi doma bude ležet zařízení za několik tisíc k ničemu.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
mozna ti napovi to ze tomu motoru se nelibi plne napeti pri malem kmitoctu
musis mu tedy nejdriv nastavit jake mu ma menic poslat napeti pri nominalnim kmitoctu viz stitek (treba 200V pri 400Hz)
to je laicky receny takovy zaklad
pak uz to pujde a da se to navic vylepsovat
ale je treba vedet co delas protoze pak uz to treba tak snadno nevyskoci na chybu a delsim namahanim ten motor muzes upect
musis mu tedy nejdriv nastavit jake mu ma menic poslat napeti pri nominalnim kmitoctu viz stitek (treba 200V pri 400Hz)
to je laicky receny takovy zaklad
pak uz to pujde a da se to navic vylepsovat
ale je treba vedet co delas protoze pak uz to treba tak snadno nevyskoci na chybu a delsim namahanim ten motor muzes upect
Robokop:
Zo vzťahov panujúcich v AC obvodoch a 3f sústave, SQRT(2) a SQRT(3) sú takpovediac základné a často používané konštanty, preto nie je náhoda, že 400V/SQRT(3)=230V a keďže nom U je nastavené na 400V a fnom na 86,6Hz, tak na 50 Hz motor dostane rovných 230V (400/1,73) a s rastúcou frekvenciou mám dostatok napätia na prekonanie rastúcej impedancie vinutí do práve 50*1,73=86,6Hz, teda do tejto frekvencie viem motoru zachovať moment pri zvýšení otáčok, keďže platí P=M*n*2*Pi, tak aj P86,6 = P50 * 1,73....
Zo vzťahov panujúcich v AC obvodoch a 3f sústave, SQRT(2) a SQRT(3) sú takpovediac základné a často používané konštanty, preto nie je náhoda, že 400V/SQRT(3)=230V a keďže nom U je nastavené na 400V a fnom na 86,6Hz, tak na 50 Hz motor dostane rovných 230V (400/1,73) a s rastúcou frekvenciou mám dostatok napätia na prekonanie rastúcej impedancie vinutí do práve 50*1,73=86,6Hz, teda do tejto frekvencie viem motoru zachovať moment pri zvýšení otáčok, keďže platí P=M*n*2*Pi, tak aj P86,6 = P50 * 1,73....
Díky, tak pokud můžu poprosit. Mohl bys ses kouknout do manuálu na stranu 194, kde jsou hodnoty základní frekvence a napětí pro základní frekvenci. Zde bych měl zadat tedy 200V při 400 Hz.robokop píše:mozna ti napovi to ze tomu motoru se nelibi plne napeti pri malem kmitoctu
Jinak k motoru jsem žádné parametry nedostal, soudruzi z Číny nic k motoru nenapsaly.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
az ted jsem pochopil o co ti slo
provozovat motor ktery je v hvezde pri 50Hz na 400V ale propojeny do trojuhelniku na temze napeti ale na vyssim kmitoctu za stejnych podminek jen na vyssim napeti
to jsem predtim nepobral
provozovat motor ktery je v hvezde pri 50Hz na 400V ale propojeny do trojuhelniku na temze napeti ale na vyssim kmitoctu za stejnych podminek jen na vyssim napeti
to jsem predtim nepobral
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
setros píše:Díky, tak pokud můžu poprosit. Mohl bys ses kouknout do manuálu na stranu 194, kde jsou hodnoty základní frekvence a napětí pro základní frekvenci. Zde bych měl zadat tedy 200V při 400 Hz.robokop píše:mozna ti napovi to ze tomu motoru se nelibi plne napeti pri malem kmitoctu
Jinak k motoru jsem žádné parametry nedostal, soudruzi z Číny nic k motoru nenapsaly.
a co tedy vis o tom motoru?
to na nem neni vubec nic?
posli fotku
Koupil jsem to v sadě i s měničem z Číny. Měnič se mi podařilo odpálit, díky mé chybě zkratu na výstupu, tak jsem pořídil nový měnič. Na motoru není vůbec nic napsané, prostě čínské vřeteno 2,2KW vodou chlazené, kterých je plný ebay. Proto jsem se v původním dotazu ptal na parametry motoru, které bohužel nevím.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
takze neco takoveho?
nejsou ty parametry napsane v te aukci?
http://www.ebay.com/itm/FOUR-BEARINGS-2 ... 3cd0f04bff" onclick="window.open(this.href);return false;
nejsou ty parametry napsane v te aukci?
http://www.ebay.com/itm/FOUR-BEARINGS-2 ... 3cd0f04bff" onclick="window.open(this.href);return false;