Záhada soustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2015, 5:12

To mi teda někdo vysvětlete :) Dva stejné soustruhy (SN50), nové (výroba po roce 2000), oba bezvadně fungují, ale u jednoho strčím do koníka prstem a ten jezdí po loži úplně lehce a druhý musím vláčet silou (ale nedrhne, nezasekává se, jen má výrazně větší odpor než ten první). Takové ty chytáky jako že by byla divně natočená vačka aretace nebo se tam šprajcovala upínka pod ložem jsem už zkontroloval, ale všechno je v pořádku. Ba i lože jsem naolejoval :) ale furt jezdí ztuha. Nemáte prosím někdo nápad co bych měl ještě zkontrolovat?
Aleš Procháska
RaS

16. 1. 2015, 5:14

a měl jsi ho sundanej? může tam být nějaká šponka cokoliv.. zkoušel jsi je přehodit?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2015, 5:23

Přehodit ne, jen jsem ho nadzvedával (celý sám neunesu, jeřáb nemám) a zespoda vypadá úplně hladce a nepoškozeně. Lože je bez škrábnutí. A dělá to takhle odvždycky.
Aleš Procháska
Thomeeque

16. 1. 2015, 5:36

nemáš jeden soustruh blíž u topení? :)
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2015, 5:42

To mám, ale že by jeden byl horký a druhý ledový, to myslím ne :-) S teplotou se to nemění :-) Navíc lože je dělané klasicky, prizma + placka, tam by to nemělo snad mít vliv (?)
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora

16. 1. 2015, 5:54

napadá mě - ale možná jsou to hovadiny
1) divná geometrie, tj. vztah mezi plochou a stříškou, úhly stříšky, pak by to třeba jezdilo ne po plochách a tím vrstvě oleje, ale mělo by to jen čárové styky
zkus to omáznout tušírovací barvou
2) Nemá třeba jeden z těch koníků kluzné plochy podlepené třeba nějakým kluzným plastem, turcitem a pod.?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2015, 7:29

Do té barvy se mi strašlivě nechce, ale asi se nakonec odhodlám a zkusím to s tím :-) Turcite tam není určitě.
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“