Dobrý den,
žádám Vás o radu ve věci ovládání 3 ks hybridních dvoufázových krokových motorů SX23 2727, NEMA 23, link: http://www.jmf.cz/pdf/tp_sx23.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;. Po prolistování fóra krokových motorů, se ztrácím v názvosloví, dále v nutnosti pořízení nezbytných komponent.
Mám řídící systém PLC Pentra FC5A fy IDEC + Touch panel . Jedná se o tento produkt: http://www.rem-technik.cz/ridici-system ... m-418.html" onclick="window.open(this.href);return false;.
V PLC chci vytvořit program pro ovládání krokových motorů. PLC má PNP tranzistorové výstupy 100 kHZ, které chci využít pro krokování motoru. CLK - generování impulsu na každou vzestupnou hranu. Dalšími binárními výstupy chci ovládat směr otáčení CW/C, případně ostatní parametry.
Můj dotaz zní. Potřebuji vložit mezi PLC a krokový motor další zařízení ? Pochopil jsem to tak, že ano - nejspíš Driver. Tento zřejmě zajišťuje řízení krokového motoru na základě jeho vstupních dat z PLC. Dále zřejmě budu potřebovat zdroj pro napájení motoru a driveru. Rozumím tomu tak, že to jsou jediné dva další prvky, které budu výjma PLC a krokových motorů potřebovat. Pokud je tomu tak, mám ještě dotaz ve věci zpětné kontroly polohy motoru. Dočetl jsem se, že se mohou vytratit některé kroky. Jak se řeší problematika kontroly polohy motoru?
Děkuji za Vaši ochotu a trpělivost. P.
Krokový motor a PLC Microsmart Pentra 5
jo potřebuješ driver a zdroj ..
kontrola pohybu se řeší zpětnou vazbou, které krokové motor nemají... takže se to nadimenzuje tak aby ke ztrátě kroku nedocházelo a když prostě dojde tak o tom nikdo neví.. a nebo se použije takový pohon případně zpětná vazba která chybu polohy pozná a nějak zareaguje.. např servomotor, hybridní krokáč.. zpětná vazba pravítkem atd..
kontrola pohybu se řeší zpětnou vazbou, které krokové motor nemají... takže se to nadimenzuje tak aby ke ztrátě kroku nedocházelo a když prostě dojde tak o tom nikdo neví.. a nebo se použije takový pohon případně zpětná vazba která chybu polohy pozná a nějak zareaguje.. např servomotor, hybridní krokáč.. zpětná vazba pravítkem atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
petrson10: Nestává se tak často, aby někdo položil množství dotazů a pak si na všechny vzápětí zcela správně odpověděl. Nicméně na to (z jistého pohledu) nejdůležitější - tedy jaký konkrétní driver a zdroj k těm Microconům budeš potřebovat - ses nezeptal, takže předpokládám, že tím jediným jsi si úplně jistý a tedy na to nepotřebuješ odpověď? 

@pajda
Dobrý večer, jistý v typu driverů si tak úplně nejsem, ale předpokládám, že něco z předcházejících diskuzích pochytím. Pokud mě někdo poradí s osvědčenými drivery a napájecím zdrojem, budu Vám vděčný. Funkci KM jsem pochopil, nic složitého na tom není. Jen jsem se chtěl v problematice více zorientovat a ujistit se, že přemýšlím správně. Na gg narážím na řídící moduly, výkonové moduly, koncové stupně atp. Nerad bych kupoval zařízení, u kterého využiju jenom část funkcí. Prodejce prodává jak nejlépe umí, všichni to známe....
Dobrý večer, jistý v typu driverů si tak úplně nejsem, ale předpokládám, že něco z předcházejících diskuzích pochytím. Pokud mě někdo poradí s osvědčenými drivery a napájecím zdrojem, budu Vám vděčný. Funkci KM jsem pochopil, nic složitého na tom není. Jen jsem se chtěl v problematice více zorientovat a ujistit se, že přemýšlím správně. Na gg narážím na řídící moduly, výkonové moduly, koncové stupně atp. Nerad bych kupoval zařízení, u kterého využiju jenom část funkcí. Prodejce prodává jak nejlépe umí, všichni to známe....
Mě se právě ten myšlenkový postup velice zalíbil a proto jsem byl trochu zklamán, že byl z mého pohledu předčasně přerušen
Co se týče driverů, tak záleží také na tom jak moc to chcete mít profesionální? Ostatně dalo by se vzít rovnou něco od Microconu, ale jinak jsou taková zlatá střední cesta drivery Leadshine, kde pro ten motůrek SX2727 mi to vychází na typy m542, m742 a pokud budete chtít opravdu excelentní dynamiku tak možná ještě výší řada (rozhodující hledisko je proud, který dokáží do motoru pustit, který jde ruku v ruce s napětím). Pokud potřebujete pouze nějaké polohování stolu, pak i nejslabší m542 odvede svoji práci dobře.

Co se týče driverů, tak záleží také na tom jak moc to chcete mít profesionální? Ostatně dalo by se vzít rovnou něco od Microconu, ale jinak jsou taková zlatá střední cesta drivery Leadshine, kde pro ten motůrek SX2727 mi to vychází na typy m542, m742 a pokud budete chtít opravdu excelentní dynamiku tak možná ještě výší řada (rozhodující hledisko je proud, který dokáží do motoru pustit, který jde ruku v ruce s napětím). Pokud potřebujete pouze nějaké polohování stolu, pak i nejslabší m542 odvede svoji práci dobře.
Ok, asi pujdu do 1*M880A a další dva M542.
http://www.cncshop.cz/m880a-driver-pro- ... y-80v-7-8a" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cncshop.cz/m542-driver-pro-k ... y-50v-4-2a" onclick="window.open(this.href);return false;
@pajda - Poradíte mě ke třem motorům a třem driverům vhodný zdroj?
http://www.cncshop.cz/m880a-driver-pro- ... y-80v-7-8a" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.cncshop.cz/m542-driver-pro-k ... y-50v-4-2a" onclick="window.open(this.href);return false;
@pajda - Poradíte mě ke třem motorům a třem driverům vhodný zdroj?
Co se týče spínaných zdrojů, tak zlatá střední cesta s poměrem cena/kvalita jsou zdroje MeanWell (Cncshop je přímo nabízí). Ty "specializované" servo zdroje od Leadshine nepřinesou nic extra. To je lepší vzít výkonnější zdroj od Meanwellu (má velice širokou výrobní řadu až do 1000W).
Ve vašem případě je třeba si uvědomit dvě souvislosti:
1) čím vyšší napětí, tím si motor udrží sílu (moment) do vyšších otáček. Když se podíváte na momentovou charakteristiku KM, tak ten má relativně vysoký záběrový (stall) moment, ale pak začne velice rychle padat (neplést se sériovým / paralelním zapojením). Daní za to je vyšší pracovní teplota motoru, která pokud se neohlídá, může vést až ke zničení permanentních magnetů. Nejvíc pak motory topí když drží klidovou polohu a není pro tento režim správně nastaveno proudové omezení. Ne vždy je tak výhodné hnát se za co největším napětím, když ho daná aplikace není schopna využít a většinu času tak sestava jen topí pánu bohu do oken.
2) pokud budete napájet ten 80V driver ze společného zdroje 48V (výrobcem je doporučeno 36V) pro M542, pak se připravíte o většinu výhod toho silnějšího měniče - jinak řečeno na takto nízkém napětí bude motor s M880 pracovat v podstatě stejně jako s M542.
Ve vašem případě je třeba si uvědomit dvě souvislosti:
1) čím vyšší napětí, tím si motor udrží sílu (moment) do vyšších otáček. Když se podíváte na momentovou charakteristiku KM, tak ten má relativně vysoký záběrový (stall) moment, ale pak začne velice rychle padat (neplést se sériovým / paralelním zapojením). Daní za to je vyšší pracovní teplota motoru, která pokud se neohlídá, může vést až ke zničení permanentních magnetů. Nejvíc pak motory topí když drží klidovou polohu a není pro tento režim správně nastaveno proudové omezení. Ne vždy je tak výhodné hnát se za co největším napětím, když ho daná aplikace není schopna využít a většinu času tak sestava jen topí pánu bohu do oken.
2) pokud budete napájet ten 80V driver ze společného zdroje 48V (výrobcem je doporučeno 36V) pro M542, pak se připravíte o většinu výhod toho silnějšího měniče - jinak řečeno na takto nízkém napětí bude motor s M880 pracovat v podstatě stejně jako s M542.
To snad není daň, ale žádoucí stav, kdy z motoru můžu dostat výrazně vyšší výkon (a z toho plyne i vyšší teplota motoru). V klidové poloze to naopak prakticky nemá vliv. Krokové motory se (v námi běžně uvažovaných aplikacích) používají zásadně s proudovým omezením. I když nebude použito snížení proudu v klidu, tak stejně tím motorem poteče pořád stejný střední proud, ať ho napájím 12V nebo 80V.pajda píše:Daní za to je vyšší pracovní teplota motoru, která pokud se neohlídá, může vést až ke zničení permanentních magnetů. Nejvíc pak motory topí když drží klidovou polohu a není pro tento režim správně nastaveno proudové omezení.
Bez proudového omezení poteče zastaveným motorem (přesněji řečeno drženým na žádané poloze záběrovým momentem KM) nastavený proud driveru = tedy bude nezřízeně topit bez ohledu na napájecí napětí. Proto se používá to omezení proudu, které naskočí v řádech milisekund po obdržení posledního signálu STEP. Jinak souhlasím s tím, že toto dnes umí všechny drivery (starší Toshiba TA8435, tedy předchůdce TB6560 to ale například neuměla, ostatně tak proto ji řada TB6xxx téměř okamžitě nahradila).
edit: upřesnění
edit: upřesnění
To nezřízené topení je víceméně to samé, jako když driver pomalu jede.
Proudové omezení se zapíná spíš po zlomcích sekund případně sekundách, než po milisekundách. Časování zapnutí toho omezení proudu při stojícím motoru nedělá (aspoň u těch běžných laciných chipů typu TB6560) ten samotný chip TB6560, ale nějaký externí obvod (nějaký monostabilní KO). Ten chip (TB6560) jenom zařídí to omezení proudu, ale pokyn k tomu musí dostat zvenčí.
Nicméně pokud driver a motor snáší nastavený proud za chodu (tedy i za pomalého chodu), musí ho snést i když osa stojí. Redukce proudu snižuje spotřebu, snižuje teplotu motoru a driveru, ale životně důležitá není.
Proudové omezení se zapíná spíš po zlomcích sekund případně sekundách, než po milisekundách. Časování zapnutí toho omezení proudu při stojícím motoru nedělá (aspoň u těch běžných laciných chipů typu TB6560) ten samotný chip TB6560, ale nějaký externí obvod (nějaký monostabilní KO). Ten chip (TB6560) jenom zařídí to omezení proudu, ale pokyn k tomu musí dostat zvenčí.
Nicméně pokud driver a motor snáší nastavený proud za chodu (tedy i za pomalého chodu), musí ho snést i když osa stojí. Redukce proudu snižuje spotřebu, snižuje teplotu motoru a driveru, ale životně důležitá není.