nemaji byt ozubeny kolecka kulaty ???
Nebo při soustružení ala šestihran v jiném vlákně 

Kdysi jsem si chtěl udělat eliptický převod pro jeden model stirlingova motoru, ale narazil jsem na problém, že jsem nedokázal navrhnout správný tvar zubů. On tam je totiž každý zub úplně jiný, takže běžnené metody pro návrh ozubení použít nejdou. Neumí to náhodou někdo ? Samotná výroba už problém není, ale ten návrh 

Kopi: to nevím, ale údajně to zvládá nějaký CAD , bohužel nevím který, ani jak.
Nevím, zda na to existuje chytrá literatura, ale existuje minimálně jeden chytrý chlap. V dřevních dobách PC jsem mu na stůl přihrál PP 06 (pamětníci vědí, co to byl za zázrak techniky ze Skalice, či odkud). On se naučil Basic a v něm napsal program na výpočet tvaru zubů, kde podle požadované úchylky od ideálního tvaru nahrazoval evolventu určitým počtem oblouků. Krásně se mu to pak na monitoru i odvalovalo. Když byl dipozici první řezací laser, pálily se pokusně oz. kola i s vnitřním ozubením. Chtěli jsme to přepsat do něceho "inteligentnějšího", ale nikdy už k tomu nedošlo a používal to, pokud vím, hodně dlouho a doplnil do toho ještě spoustu výpočtů, korekcemi počínaje a nevím už čím konče. Ani nevím, jestli ten zdroják ještě někde mám. Když potřebuju spec. ozubení, jdu za ním. Tohle by taky pořešil, ale vzhledem k jeho vytíženosti by se napřed zeptal, jestli to má praktické využití. pokud ne, tak by mne poslal někam...
zjednodušeně by to šlo řešit po jednom zubu. Vždycky pro něj vypočítat ten správný tvar a jednotlivé zuby pak poskládat do výsledného šišola (šišatého kola). Pro podobné demonstrační hračky by to asi stačilo, ale pro nějaké solidnější použití by to chtělo provést ještě nějakou korekci.
Josef: no tak pro to nějaké použití najdem
Josef: no tak pro to nějaké použití najdem

Hergot fagot tak ten zdroják zkus najít, přece se nemohl vypařit... Docela bych si v práci něco vysmahnul a pak si to udělat jako dekoraci například. Je to fakt paráda, co lidi dokážou vymyslet, tak se prosim snaž to nějak sehnat. Stačilo by, kdyby bylo v nějakym použitelnym formátu - vektorovym... Já si to pak v práci vypálim třeba z nerezu a budu si s tim hrát. Klidně se nabízim, že bych to udělal i v několika kopiích pro ostatní na hraní, klidně víc druhů...
A uplatnění to mít nemusí, stačí něco vymyslet - aby se vlk nažral, a koza zůstlala celá
(dělam si prdel samo sebou).
Ale fakt, zkus to najít, hned teďko mě napadá, že by to šlo udělat malinký třeba jako přívěšek na klíče
A uplatnění to mít nemusí, stačí něco vymyslet - aby se vlk nažral, a koza zůstlala celá

Ale fakt, zkus to najít, hned teďko mě napadá, že by to šlo udělat malinký třeba jako přívěšek na klíče

Já nevím, jak ty, ale já mám šuplík disket a šuplík CD a samozřejmě většina bez popsání obsahu. To je hledání na několik dní....Kopi. píše:Hergot fagot tak ten zdroják zkus najít, přece se nemohl vypařit...
Kdybych na to narazil, dám vědět.
Nepomohlo by toto?
http://www.hexagon.de/zar4_e.htm
http://www.hexagon.de/zar4_e.htm
no to vypada nadejne ale na tym obrazku ten modul zubu je takove divoke ale jinak delat sisaty ozubeny kole je naprosto bomba vec akorat mam takove dotaz v jakym programu de navrhnout tady ty sisojidy jako jenom krivky bez ozubeni a aby se to dalo aji tocit (animace ??)