Mazání závitových tyčí u frézky
-
Měl bych dotaz, čím mažete závitové tyče - trapézy u frézky. Mám použít WD40, teflon, nebo co je nejvhodnější?
Děkuji za případné odpovědi.
Děkuji za případné odpovědi.
na toto se mi osvedcil HHS 2000, mame ho v praci, tak asi proto
je vazne dobry, neco ma i ekolube

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
-
Tož, koupil jsem dnes ve Wurth-u HSS 2000. Podle specifikací je to sakra dobrý matroš! Zítra se snad dostanu k údržbě stroje a vyzkouším.
Pro ostatní je tady odkaz: http://www.profichemie.cz/katalog/mazad ... t/hhs-2000" onclick="window.open(this.href);return false;
Úmyslně jsem nepoužil odkaz na wuerth.cz protože pod nalezeným výrobkem mají napsané velké prd... Velké plus je, že vytvořený film se netrhá a odolává velkým tlakům. Ty asi nejsou u frézky extrémní, ale jsem raději, když je něco předimenzované, než poddimenzované. Mám hobby portálovou frézku o velikosti 2000x800mm a pracovní ploše 1200x700mm s tří fázovým sériovým motorem o výkonu 2,2kW. To jen na okraj.
Díky za tip, věřím, že to byla dobrá koupě...
Pro ostatní je tady odkaz: http://www.profichemie.cz/katalog/mazad ... t/hhs-2000" onclick="window.open(this.href);return false;
Úmyslně jsem nepoužil odkaz na wuerth.cz protože pod nalezeným výrobkem mají napsané velké prd... Velké plus je, že vytvořený film se netrhá a odolává velkým tlakům. Ty asi nejsou u frézky extrémní, ale jsem raději, když je něco předimenzované, než poddimenzované. Mám hobby portálovou frézku o velikosti 2000x800mm a pracovní ploše 1200x700mm s tří fázovým sériovým motorem o výkonu 2,2kW. To jen na okraj.

Díky za tip, věřím, že to byla dobrá koupě...
-
To mě při prodeji už říkal prodavač. Zkoušel jsem mazadlo i na prstech, není to zase tak hrozné. Nicméně, sázím na to, že mám kvalitní odsávání a tedy mohu prostředí považovat za běžně prašné. Navíc, už jsem si za dobu provozu co mám frézku ověřil, jak se na tukem namazaných částech lepí prach. Na odsávání si dávám pozor už jen kvůli tomu, aby se mi nedostal prach do motoru přes chlazení, a abych díky tomu nezadíral ložiska. Přesto díky za upozornění, taky mohla nastat opačná situace, kdy bych tyto informace neměl a pak by byl asi mazec...

-
Takže se mě vám podařilo tak vylekat, že jsem zatím nenamazal ani ň.
Tedy znovu, čím byste doporučili mazat, nebo, čím mažete vy...?
Tedy znovu, čím byste doporučili mazat, nebo, čím mažete vy...?

jednou za půl roku natřu závitovky molikou. pochopiletně před tím opucovat od starého maziva, ve kterém je nějaký ten bordel. nemazat moc, spíš jen potřít prstem a nechat mašinu několikrát přeject sem tam. přebytek znovu otřít.
nebo čistý grafit, ale ten se blbě schání. výhoda grafitu je že je suchej, nebere na sebe tolik bordelu, ale než to napatláš, tak si jak prase
ale kde ho sehnat v množství menším než malém nevím. mně kdysi odsypal kilo kámoš, co ho měl v 50kg pytli.
nebo čistý grafit, ale ten se blbě schání. výhoda grafitu je že je suchej, nebere na sebe tolik bordelu, ale než to napatláš, tak si jak prase

ale kde ho sehnat v množství menším než malém nevím. mně kdysi odsypal kilo kámoš, co ho měl v 50kg pytli.
A co "suché grafitové mazadla CR2", je to na mazani zamku. Ja ho koupil myslim u Rouska v Praze, ale muze byt v prodejnach zamku nebo i v zelezarstvich.Hades píše: nebo čistý grafit, ale ten se blbě schání. výhoda grafitu je že je suchej, nebere na sebe tolik bordelu, ale než to napatláš, tak si jak prase![]()
Lahvicka s "kapacim" hrdlem, 26 Kc, 3 g. Popis z lahvicky: mikromlety grafit pod 2 um (cti mikrometry), 99,6 % C.
Práší to "jak svina" a "sviní" to podobne

Tady http://www.grafit.cz/index.php?stranka= ... mikromlete je to 2. tabulka, 2. radek.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
hmmmmm, tak to jsou rady teda, zejmena ta s tim grafitem, to se to cvaká do klávesnice když se za nic neručí, ani se nezeptá o jaké šrouby že to vlastně jde jestli o kluzné nebo o valivé (kuličkové) a napsat ať to posype grafitem,
Hadesi ty ten grafit si nasyp do bot a nepiš nesmysly, kdes to bože viděl mazat šrouby na frézce grafitem, to asi děláš někde na kovárně kde se grafitem mažou nýty u kleští aby nevrzaly, to teta mám rád takové odborníky... ten grafit se jako mazivo použít dá ale uplně na něco jiného spíš jako speciální mazivo do vysokých teplot a na věci kde není jiného zbytí ale na šroub u frézky buď olej občas pokapat a nebo teda v nejhorším případě nějaké to plastické mazivo -(vazelínu), rozhodně né grafit a už vůbec ne suchý, u grafitového mazání je nebezpečí zadření protože udržet ten grafit na té třecí ploše je nemožné suchý grafit opadá sám a šrou je tim pádem bez maziva, z nosného média jako z oleje nebo vazelíny se dokáže odloučit takovým způsobem že se napěchuje v mezerách zejmena pokud je to aplikováno "odborníky" do například valivých ložisek, grafit je tak do kovárny nebo slévárny na hrubé mazání je s toho akorád bordel a všechno kolem zašpiněné což na kovárně nevadí
Hadesi ty ten grafit si nasyp do bot a nepiš nesmysly, kdes to bože viděl mazat šrouby na frézce grafitem, to asi děláš někde na kovárně kde se grafitem mažou nýty u kleští aby nevrzaly, to teta mám rád takové odborníky... ten grafit se jako mazivo použít dá ale uplně na něco jiného spíš jako speciální mazivo do vysokých teplot a na věci kde není jiného zbytí ale na šroub u frézky buď olej občas pokapat a nebo teda v nejhorším případě nějaké to plastické mazivo -(vazelínu), rozhodně né grafit a už vůbec ne suchý, u grafitového mazání je nebezpečí zadření protože udržet ten grafit na té třecí ploše je nemožné suchý grafit opadá sám a šrou je tim pádem bez maziva, z nosného média jako z oleje nebo vazelíny se dokáže odloučit takovým způsobem že se napěchuje v mezerách zejmena pokud je to aplikováno "odborníky" do například valivých ložisek, grafit je tak do kovárny nebo slévárny na hrubé mazání je s toho akorád bordel a všechno kolem zašpiněné což na kovárně nevadí
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jsou aplikace kde je mozne na cnc mazat srouby jen a pouze suchym mazivem jako napriklad ten grafit
Napr. Frezovani skelnych vlaken tam by sis to s olejen neskutecne rychle vydrel. Ale ze sucheho sroubu ten skelny prach castecne opada a tak ta destrukce sroubu a matice neni az tak rychla jako u namazaneho olejem
Napr. Frezovani skelnych vlaken tam by sis to s olejen neskutecne rychle vydrel. Ale ze sucheho sroubu ten skelny prach castecne opada a tak ta destrukce sroubu a matice neni az tak rychla jako u namazaneho olejem
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)