Přátelé, do strojového parku mi přibyla nástrojová bruska ELITE
Bruska je španělské výroby: ,odhaduji kolem roku 1975,otáčky vřetene se mění přendaváním plochého řemínku na různě velké řemenice, které jsou na obou stranách motoru: a jsou 2 800, 5 000, 7 500 ot/min, na stroji lze povádět tyto práce (a jistě i mnoho jiných), broušení vrtáků: , broušení soustružnických a jiných nožů: a to co se mi líbí nejvíce-broušení ostatních nástrojů: , k brusce mám toto příslušenství: . Díl, který je na následujících obrázcích jsem dostal k brusce, má stejný odstín i zpracování, ale zatím netuším kam ho umístit a k čemu je: věděl by někdo?
a chtěl bych Vám ji zde ukázat. Na internetu jsem nalezl pramálo informací, ale díky Tumlíkovi, který bleskurychle nahlédl do svého archchivu a oskenaval manuál (a umístil ho na svých stránkách-koho to zajímá hlouběji, nechť si ho tam vyhledá) o ní vím mnohem víc než jen to, že je zelená.Bruska nástrojová ELITE A.R.5-E/ET
Milé fórum, dovolim si jednu veřejnou rozvahu nad budoucím výrobkem. Mám potřebu si vyrobit několik trnů různých délek k upínání brusným kotoučům k nástrojové brusce, pro představu
otázka č.1) má cenu se do výroby pouštět jen na soustruhu bez broušení nakulato a zušlechtění? Zatím jsem si cvičně vysoustružil vnitřní kužel a jsem celkem spokojen, upnul jsem si celé vřeteno na soustruh mezi hroty a nastavil pomocný suport podle hodinek a hotový kužel zkusil na "barvu" (lihový fix) na vřetenu.
2) jaký materiál k tomu zvolit? mám po ruce ocel 11 109, 11 523, 11 600
3) druhý konec trnu, kde bude osazení pro brusný kotouč a závit na přitažení kotouče mám v plánu soustružit takto , výhodu vidím v tom, že bych soustružil trn nasazený na vřetenu a dosáhl tak dobré souososti (jakou jen můj soustruh dovolí), nevím však, zda si to muhu dovolit vzhledem ke vřetenu a jeho ložiskům (nevím jaká ložiska tam jsou) a předpokládám, že při soustružení budou síly větší než při broušení.
4)závit na konci trnu chci udělat M20/1,5 protože na něj mám očko i závitník, kterým bych mohl trny i matky zkalibrovat a ušetřil bych si tak trochu práce s řezání závitu na soustruh. Je to vhodný závit?
5) Je možnost, že si tímto pokusem omačkám kužel na vřetenu tím, že budu mít třeba jen nepatrný rozdíl v kuželovitosti obou kuželů? (i když je vřeteno zušlechtěné a trn zušlechtěný nebude)
Děkuji za přečtení a za názor,babo raď...
, jediný trn, co k brusce mám má všechny funkční plochy broušené,je zušlechtěný (pilník se nechytne) a má osazení na kotouč s dírou 18 mm (kotouče co používám mají díru 20 mm). Kuželovitost jsem naměřil 1:7 (měreno pečlivě úchylkoměrem na vřeteni upnutém v soustruhu), velký průměr 18 mm, malý průměr 15 mm, délku vnitřního kuželu 20 mm (měřeno posuvkou), vnější průměr celého trnu je 30 mm, vnější i vnitřní kužely mají v ose díru ma svorník se závitem M8 pravý.otázka č.1) má cenu se do výroby pouštět jen na soustruhu bez broušení nakulato a zušlechtění? Zatím jsem si cvičně vysoustružil vnitřní kužel a jsem celkem spokojen, upnul jsem si celé vřeteno na soustruh mezi hroty a nastavil pomocný suport podle hodinek a hotový kužel zkusil na "barvu" (lihový fix) na vřetenu.
2) jaký materiál k tomu zvolit? mám po ruce ocel 11 109, 11 523, 11 600
3) druhý konec trnu, kde bude osazení pro brusný kotouč a závit na přitažení kotouče mám v plánu soustružit takto , výhodu vidím v tom, že bych soustružil trn nasazený na vřetenu a dosáhl tak dobré souososti (jakou jen můj soustruh dovolí), nevím však, zda si to muhu dovolit vzhledem ke vřetenu a jeho ložiskům (nevím jaká ložiska tam jsou) a předpokládám, že při soustružení budou síly větší než při broušení.
4)závit na konci trnu chci udělat M20/1,5 protože na něj mám očko i závitník, kterým bych mohl trny i matky zkalibrovat a ušetřil bych si tak trochu práce s řezání závitu na soustruh. Je to vhodný závit?
5) Je možnost, že si tímto pokusem omačkám kužel na vřetenu tím, že budu mít třeba jen nepatrný rozdíl v kuželovitosti obou kuželů? (i když je vřeteno zušlechtěné a trn zušlechtěný nebude)
Děkuji za přečtení a za názor,babo raď...
Ahoj, materiál určitě co nejlepší, tedy 11 600. Vřeteno bych se bál riskovat při tom obrábění. Mužeš si přeci vytočit povrch, dát lunetu, vyvrtatat udělat kužel a závit. Potom kus obrátit, upnout za krajíček a zase v lunetě udělat povrch pro kotouč a závit. Závit určitě předříznout nožem a když by to muselo byt dokalibrovar očkem. Předpokladem pro to je, že ti nehází univerzálka.
Děkuji Vrboune za reakci, nad ránem jsem udělal první ověřovací kus z hlazenky 11 600, povrch jsem nechal původní, upnul do univerzálky, udělal vnitřní kužel, potom jsem vyfrézoval na povrchu plošky pro klíč, pak upnul vřeteno do soustruhu,vyrovnal v lunetě na "0" (no...co to šlo), nasadil trn (tak jak je to na fotce výše) a udělal osazení pro kotouč a závit.
a teď měření: meřeno na vřetenu zamontovaném v brusce klasickým úchylkoměrem Somet s dělením po 0,001 mm.
obvodová házivost samotného vřetene měřeno na tenkém konci kuželu: 0,001 mm
obvodová házivost namontovaného originálního trnu měřeno na osazení pro kotouč: 0,002 mm
obvodová házivost namontovaného mého trnu, měřeno na osazení pro kotouč při opakovaném nasazení: do 0,04 mm
závěry si z toho zatím nedělém žádné, jako brusičský diletant nedokážu ty hodnoty posoudit, uvidim, jak se zlepším na dálších trnech.
a teď měření: meřeno na vřetenu zamontovaném v brusce klasickým úchylkoměrem Somet s dělením po 0,001 mm.
obvodová házivost samotného vřetene měřeno na tenkém konci kuželu: 0,001 mm
obvodová házivost namontovaného originálního trnu měřeno na osazení pro kotouč: 0,002 mm
obvodová házivost namontovaného mého trnu, měřeno na osazení pro kotouč při opakovaném nasazení: do 0,04 mm
závěry si z toho zatím nedělém žádné, jako brusičský diletant nedokážu ty hodnoty posoudit, uvidim, jak se zlepším na dálších trnech.
Bez broušení ten kužel nedáš, toliko moje poznatky z výroby kuželů ISO30, MK2 trnů, Flycutterů atd....
Každej kus bude ze soustruhu originál, někdy se trefíš líp, někdy hůř, ale celkově si tipnu nic moc výsledek.
Každej kus bude ze soustruhu originál, někdy se trefíš líp, někdy hůř, ale celkově si tipnu nic moc výsledek.
Pravdu máš, dopoledne jsem s jedním nastavením pomocného suportu udělal pět kuželů a každý kužel je jiný, tedy jestli to má nějak vypadat budu muset k brusiči. Ještě jsem si narychlo udělal toto ale vyzkouším to asi až ve čtvrtek, točí to podle štítku 20 000, ale třepe se to jako drahej pes.Engineer píše:Bez broušení ten kužel nedáš, toliko moje poznatky z výroby kuželů ISO30, MK2 trnů, Flycutterů atd....
No vnitřní broušení je vůbec maso .... právě se chystám tuhle problematiku řešit ... přestavbou jednoho soustruhu na jednoúčelovou brusku. Jestli se ti to vřeteno klepe, tak nevím, nevím... 

Ono jsem to trošku přehnal, ne že by se přímo klepalo, ale takhle: to ruční nářadí z devadesátých let vibruje jako ruční nářadí z devadesátých let
Oprava, netočí to 20 000, ale 30 000 ot/min. Do čtvrtka se k tomu nedostanu, ale alespoň mám čas někde najít, jak se takovéhle cigáro orovnává, nerad bych hledal diamant někde pod soustruhem
Nebo někdo poradí?

Přátelé, tak touto cestou ne, broušení na soustruhu nepřineslo dobrý výsledek, tak jsem udělal pár trnů jen soustružených a při výměně budu muset více orovnávat kotouče, což se mi pro mé příležitostné ostření zamlouvá (finančně) více, než zadat výrobu trnů do nástrojárny.