Arduino harware vývojář - pomoc s krokovým motorem

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Hades

9. 2. 2015, 1:29

webberix píše: Ano, je to přesně, jak píšete, a stroj by měl být podobný tomu ve třetím videu. Jen u něj nejsou žádné další informace - konkrétně jaký vybrat motor a jaký driver. Nevíte o něčem, od čeho bych se mohl odpíchnout? Klidně odkaz na český eshop a konkrétní produkty, objednal bych je a už se dopracovával dál metodou pokus-omyl. Jen se bojím, že objednám nějaký špatný motor a driver, který je na něco úplně jiného.
pokud třetí video, tak je to "šumák"...
kamera bude v ose otáčení, tedy žádná velká zátěž. Na to by měl stačit i "blbej krokáč" z nějaký šrotový tiskárny.
Nepotřebuješ moc síly, pokud je kamera v ose otáčení (no dá se o tom polemizovat...), protože nejedeš na rameni, kde bys sílu potřeboval.
Tohle by se mělo otočit i s deseti kg, spíš aby to uložení vydrželo
webberix

9. 2. 2015, 2:28

Tak jo, zítra pravděpodobně objednám tento krokový motor: http://www.santy.cz/serva-a-krokove-mot ... 7-48-i198/" onclick="window.open(this.href);return false;
Má tyto vlastnosti: Rated Voltage: 3.1V
Phase Resistance: 1.25 ohm
Rated Current : 2.5 A
Phase Inductance : 1.8 mH
Holding torque: 4.8 kg.cm
Number of Leads: 4

Chci k němu koupit ještě Motor Shield: http://www.alza.cz/arduino-shield-motor ... 604461.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Půjde to dohromady, bude to propojitelné bez dalších větších součástek a když to správně naprogramuji, bude to moci fungovat? Jen chci vědět, že je to kompatibilní a nevyhodím 1500Kč z okna. Díky moc.
slezak77

9. 2. 2015, 9:12

ano takto to fungovat bude
jen bych doporučil ten motor neobjednávat, ale pokud jsi z Prahy, nebo tam působíš, tak zaje t do Microconu, kde ho maj za 300 i s DPH.
http://www.microcon.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Což je polovina ceny než na odkazu který jsi dal, samozřejmě jsem připočítal 150 za post.bal.
Ten Shield je sice taky dost darda, myslím, že by se dal někde sehnat klasický driver za 3kilča s TBčkem, možná se poptat i tady v inzerci.
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2015, 9:15

Dobrá, zkusím to ještě jednou.
Budeš dělat otáčení fotoaparátu, nebo budeš dělat otočný stolek na fotografování předmětů, jak jsem to pochopil já?
Protože pokud to bude stolek, budeš tam muset řešit převody a počítat s dost velkými setrvačnými silami (viz má ukázka se ztužidly).
Určitě tam budeš muset naprogramovat plynulé rozjezdy a brždění.
Ve tvé sestavě ještě chybí zdroj což je také dost důležitá položka.
Tak jak to máš navržený, pokud tam dáš převod a ošetříš rozjezd, zastavení, by to fungovat mohlo.
S tím PICAXE a čínským driverem to postavíš za poloviční cenu.
slezak77

9. 2. 2015, 9:16

http://cityduino.cz/?26,l298-motor-shie ... compatible" onclick="window.open(this.href);return false;
o něco levnější
a taky jeden co by měl fungovat bez problémů
http://www.santy.cz/shieldy-pro-arduino ... -4ch-i195/" onclick="window.open(this.href);return false;
pavel-gravos

9. 2. 2015, 4:19

Kdyz je hardware vyvojar, tak snad prijde na to, ze potrebuje zdroj.
Zase tazatele nepodcenovat...
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 2. 2015, 10:41

Takhle jsem to nemyslel.
Ten zdroj by měl být přiměřený právě na tu požadovanou rychlost otáčení, požadovaný moment, napětí driveru...
Mimochodem, jak se u toho driveru L293D řeší rozdíl mezi napájecím napětím a napětím motoru? Nemělo by se to ztrácet na rezistorech?
A jak je to s mikrokroky? To si ošéfuje Arduino?
Mex

10. 2. 2015, 12:39

L293 je úplný čaj, umí to nějakého 0.5A. Sice by se daly zapojit oba paralelně, ale i tak je to na prd.
L298 sice umí víc, ale (jak už psal Jova) sám o sobě neumí řídit proud. Takže taky špatně.
Kup si nějaký jednoosý driver třeba s TB6560, nic levnějšího asi neseženeš. Třeba něco jako:
http://www.ebay.com/itm/CNC-Router-Sing ... 2ec73c3f79" onclick="window.open(this.href);return false;
jova
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2015, 12:55

Tenhle driver jsem doporučoval ve svém druhém příspěvku.
Bohužel mi dneska připadá, že co na sobě nemá nápis Arduino je aut :(
Mex

10. 2. 2015, 2:10

jova píše:Tenhle driver jsem doporučoval ve svém druhém příspěvku.
Bohužel mi dneska připadá, že co na sobě nemá nápis Arduino je aut :(
Promiň, nevšiml jsem si. Reagoval jsem jenom na ty příspěvky kolem L293 a L298.

Arduino je fajn. Teda myslím ty destičky a komponenty. Ten vlastní SW (tedy to, co dělá Arduino Arduinem) je příšerný a podle mě nepoužitelný. Ale sortiment a ceny různých Arduino modulů je na takovéhle nenáročné jednorázovky fajn.
webberix

12. 2. 2015, 6:04

Děkuji všem za věnovaný čas. Upravil jsem tedy, co mám v plánu objednat. Nyní je to:
-motor z microconu SX23-1414 (1,45 / 2,9A) 400Kč
-driver TB6560 1,5A - 3,5A CNC 550Kč na Aukru

Můžu to takhle spojit? Ještě jeden dotaz - co byste mi doporučili za zdroj? Právěže nejsem hardware vývojář (toto vlákno jsem zakládal proto, abych našel někoho, komu zaplatím, výrobek prakticky vyrobí, navrhne součástky a vysvětlí mi, jak co funguje), takže jsem rád i za připomenutí potřeby zdroje. Původně jsem počítal s napájením 5v přímo z USB.
slezak77

12. 2. 2015, 7:06

Zdroj potřebuješ na napájení toho driveru, a tam je napětí mám pocit u toho tb6560 12-36V, na něco takového menšího, by mělo stačit i těch 12V, 2A. Točit se to bude. Možná by bylo lepší 24V.
Nejsem úplně znalý, tak ať mne někdo opraví, pokud něco tlachám blbě. Snad ne.
jova
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2015, 7:35

Stále jsme se bohužel nedozvěděli pro co ta sestava má být použitá? :(
Jestli bude otáčet pouze fotoaparátem, nebo skutečně s nějakou kruhovou deskou řekněme o průměru 50-70cm.
Podle toho se musí zvolit jednotlivé komponenty a hlavně celková konstrukce pohonu. To co já jsem ti popisoval v druhém příspěvku, pohání právě tu kruhovou desku a proto jsem prováděl i ten test s těmi ztužidli, abych otestoval jak na tu konstrukci působí setrvačné síly.
Na napájení z USB zapomeň, tím můžeš napájet maximálně to Arduino. Ten driver potřebuje pro rozumnou činnost motoru skutečně napájení minimálně 12V a proud v ampérách. Dá se to udělat spíše opačně, ten driver na sobě má stabilizátor na 5V, takže když si je z něho vytáhneš, můžeš tím napájet to Arduino a pro napájení pak použít jediný zdroj na těch 12V.
Ještě než to objednáš, tak ti nabízím variantu, že ti ten malý čínský driver s TB6560 pošlu i se starším motorem ve velikosti nema 23 za 300Kč + poštovný. Můžeš si ho otestovat a pokud ti nebude vyhovovat tak mi ho pošleš zpět, já ti vrátím peníze.
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2015, 10:18

TO: webberix
Jestli chceš, zastav se příští týden v Hobbyrobotu a zkusíme tu najít motor, driver a další podobné součásti na vyzkoušení. Podobný stůl jsme už kdysi dělali, tak třeba ti naše zkušenosti k něčemu budou.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“