Zakladní rady do stavby CNC frezky

Odpovědět
Xilocaine

16. 9. 2008, 10:24

Zdravím all fans CNC. Už kdysi jsem se chtěl pustit do stavby tohoto stroje kvůli mému koníčku(modelaření a menší robotika). Tak bych se Vás chtěl zeptat na pár rad do úvodu této problematiky.(předem se omlouvám, pokud je toto téma už někde ve fóru a ja sem jej přehlédl) K jakému obrábění by měla sloužit?Předemším pro obrábění materiálů z AL,duralu a občas i dřevo. Netuším však, jakou konstrukci zvolit, hlavně tedy velká pevnost/tuhost konstrukce. Mám možnost obrábění dílů na škole, tak se můžu pustit i do složitější konstrukce.Ale hlavně, na co si dát při stavbě pozor?Dík za odpovědi :-) P.S. Zkoušeli jste někdo dumat na posuvu místo krokových motorů(X,Y,Z) hydraulikou?
PavelZ

16. 9. 2008, 10:57

Jen k té hydraulice. Je to jiště zajímavé, v podstatě identické jako servořízení, ale cenově pro hobby sféru poměrně okrajová záležitost. Co mi máme v naší fabrice, tak hydraulika je tu na CNC nasazená téměř výlučně jako pohon upínacích elementů, veškeré polohování je servo+kuličkový šroub. Problémem je vždy a hlavně hydraulický agregát. Pokud jde o vlastnosti hydrauliky při servořízení, tak to netuším, ale podle mne (opravte, jestli se pletu) to bude složitější a především s větší dobou odezvy ovládat tok hydraulické kapaliny než tok elektronů u servomotoru.
Xilocaine

16. 9. 2008, 12:12

Pravda, regulace a především citlivost by byly asi problémem, nemluvě o složitosti výroby. Napadl mě i řízení selsinem, ale tohle dneska sehnat je opravdu problém... Samozřejmě zůstanu u původní koncepce krokových motorů... A ještě jedna věc, myslíte, že je vhodnější na posuv X a Y použít zavitovou tyč(šnek) o vhodném stoupání, hřebenový či řemenový... A pak taky důležitá věc, posouvat pracovní plochu nebo jen pojezd X,Y?
PavelZ

16. 9. 2008, 2:49

Pokud jde o vlastní hnací prvek nebo-li převod z rotačního na lineární pohyb, pak existuje několik faktorů, které v globálu určí použitý prvek resp. i jeho velikost. Zmíním jen ty, které mne napadly jako nejdůležitější:

a) požadovaná přesnost
b) požadovaná rychlost/zrychlení
c) požadované zatížení (typ obrábění, hmotnost a materiál obrobku apod.)
d) délka dráhy

Patrně největší vliv na volbu mají první dvě.
Každopádně pro obrábění je podle mého minimum trapezový šroub + matice s vymezením vůle, nejlépe však šroub kuličkový. U dlouhých posuvů např. pálicí plasmové stroje je dobrý volba ozubený hřeben/pastorek (ale zde je nutno počítat s nějakou vůlí v ozubení, ovšem na druhé straně při pálení plasmou je vlastní (ne)přesnost technologie minimálně o řád větší než vůle v ozubení).

Pokud jde o volbu, jestli "hejbat" vřetenem nebo obrobkem záleží vždy na každém, ale dobrým vodítkem je definovat, jaké hmotnosti bude stůl s obrobkem a jaké např. portál s vřetenem. Z hlediska energie je vždy lepší pohybovat menší hmotou - síly od vlastního obrábění zde hrají roli spíše z hlediska tuhosti konstrukce. Tuhost je však neméně důležitá, ale opět souvisí s požadovanou přesností výstupu tzn. obrobku.
ferguson

16. 9. 2008, 4:56

tak ja zacinam s CNC tiez, ale podla mna je vzhladom na jednoduchost (co je v mojom pripade dost dolezite) lahsie urobit pevny stol a pohyblive len posuvy.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“