Elektronika pro CNC

slezak77

20. 2. 2015, 5:09

Díkes
No už jsem propojil a neodpálil, driver jede. Díky Perun :D . Doma změřím.
Jen dodám, že u těch mých sedí nastavení mikrokroku, podle tabulky, to jen tak na okraj.
Mex

20. 2. 2015, 5:14

Jen pro zchlazení nadšení: pokud by něco při propojení odešlo, tak by neumřel vlastní chip TB6600, ale umřela by ta logika, která časuje snížení proudu. Takže driver by pořád jel, ale nefungovalo by snižování proudu při stojící ose.
Nicméně dnešní elektronika snese fakt hodně, takže věřím, že jsi nic neodpálil.
Každopádně pokud to změříš tím voltmetrem (viz předchozí příspěvěk), tak to budeš vědět najisto.
slezak77

1. 3. 2015, 9:51

Zdravím
Tak jsem to teda proměřil a jsem s toho divný.
Ono to vypadá, že teda jede na těch 30%, naměřil jsem 0,7V na pinu 3. Ale nevím jak mám zjistit jestli to teda jede na plný ceres, zkoušel jsem měřit proud mým multimetrem za 3kila, Pokud motory stojí tak byl odběr cca 3A, nastaveno na 3,3A na driveru, pokud jsem motor pustil tak byl odběr 0A, měřeno přes jednu cívku, tak samo to bylo pokud jsem měřil odběr na zdroji. Při tom měření jsem měřil napětí i na pinu 24, v klidu 4,6V v provozu něco okolo 1V.
Teď nevím co si o tom myslet. Odzkoušel jsem to na dvou driverech, u toho druhého jsem neměl vyveden pin24, tak tam jsem jej neměřil, tedy těch 5V, ale jinak chování bylo naprosto stejné.
Otázkou by ještě bylo, zdali by se dal použít externí zdroj 5V na pin3.
Díkes
Mex

1. 3. 2015, 4:30

A co na to říká Perun?

Když budeš měřit proud motorem, je to jednodušší měřit přímo na napájení. Sice tam nenaměříš ty třeba 3A ale přiměřeně míň (třeba kolem 0.5-1A, podle tvého napájecího napětí), ale pro porovnání proudu za jízdy a za klidu to stačí. Míň naměříš proto, protože motor sice bere třeba 3A, ale při malém napětí, ten driver v tomto případě funguje tak trochu jako snižující DC-DC měnič.

Nejpodivnější na tom je to, že na pinu 24 ti padá za jízdy napětí. To by se rozhodně nemělo stát, ten pin 24 je výstup stabilátoru 5V. Takže když je tam míň, tak buď ti nestíhá tvůj zdroj, nebo je výstup toho pinu 24 přetížený, nebo je chip toho driveru vadný.
Takže než začneš měřit proudy atd., tak napřed si dej do pořádku výstup těch 5V. Pokud je tam nebudeš mít spolehlivě a neustále, tak je ztráta času řešit neco jiného.

Měřák za 3 kila je (většinou) OK. Jinak rada do budoucna: tyhle levné měřáky bývají často nad očekávání dobré. Ale je dobré po koupení ho zkontrolovat proti jinému (pokud možnu už osvědčenému) měřáku. Pokud to sedí, tak pak to jsou skvělí pomocníci, často i na dost dlouhou dobu (pokud na ně nešlápneš). Mám spoustu i o hodně dražších měřáků, ale stejně nejději používám tyhle nejjednodušší.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“