- 2,4 NM - 750W - Rotor inertia = 1.06×10-4 kg·m2
- 4NM - 1,2kW - Rotor inertia = 0.65×10-3 kg·m2
Rozdíl intertia je cca šestinásobný. Rozum velí vzít servo 2,4NM. Nenažranost radí vzít za stejné peníze silnější servo s tím, ať se setrvačností začnu zabývat až bude motor doma a trable nastanou (hlavně ať už je ta výhodná nabídka doma

Jedno servo bude přes řemen pohánět 2 takové šrouby (pokud se neplácnu přes kapsu a nedoberu se k poháněné matce).Dle kalkulátoru má šroub (1400mm, průměr 20mm) inertia cca 1,7 ×10-4 kg·m2. Hmotnost /setrvačnost portálu v úvahách zanedbávám.
Problém je, že mám sice vypočítané hodnoty, ale prakticky mi to nic neříká, protože je neumím intepretovat do veličin CNC stroje.
Moje základní představa (možná mylná) je, že když má servo vyšší kroutící moment, tak si částečně poradí i s vyšším mometem setrvačnosti rotoru. Když je moment setrvačnosti šestinásobný , ale kroutící moment jen dvojnásobný, tak to znamená, že zrychlení bude horší u silnějšího serva?
Může se nákup serva s vyšším momentem setrvačnosti rotoru projevit na přesnosti, když mi jde o 0,1mm (ne) přesnost a šroub bude mít stoupání 5mm ?
Mám přestat složitě počítat setrvačnosti a brát silnější servo s tím, že budu mít rezervu do budoucna na megastroj nebo si tím způsobím spíš trablea brát slabší servo?
Díky za nasměrování.