MN80A Mala velka radost !!!

tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 10. 2014, 10:06

Je tam M10x1,5L na tom šroubu i na matce. Matice jsou dělané těsnější právě proto, že se počítá s tím, že se ten šroub upraví, protože obecně se dá říct, a neplatí to jen u posuvových šroubů a matek, nýbrž i u jakéhokoli nekalené vedení na obráběcích strojích, že vždy se opotřebí rovinnost dílu, který je delší :wink:
jako příklad mohu uvést lože soustruhu a po něm jdoucí suport, kdy rovinnost lože utrpí v délce, kterou ten suport navštěvuje nejčastěji, stejně tak ona matice šroub, u frézek zrovna tak atd.
Mrtvý chod u příčného posuvu u soustruhu není ke skutečné práci nijak zničujícím faktorem. Horší je to u malého podélného suportu, kdy vůle ve vedení a šroubu, tzv. mrtvola vadí například při řezání přesných závitů rozjížděním, kde každá strana chodu se musí soustružit s ohledem na onu vůli a ta se musí vymezovat levostranně a pravostranně při samotné práci :) je to opruz ale takhle to prostě je, kdo nad tím někdy hloubal tak ví o čem píšu :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
vruboun

26. 10. 2014, 11:25

Auuuů tak to jsem nevěděl , že je tam M10x1.5, celý život se holt pohybuju na poněkud větších strojích.
elbarto

6. 3. 2015, 3:27

Po snaze dat dohromady klestiny a jejich prislusenstvi za vydatneho prispeni skalnich mazaku MN80 mi schazi pouze 12, 12.5 a 13 klestina.
Soucasne zjistuji, ze budu mit asi 2x pozdro pro klasickou klestinu viz obrazek. Uz je v poste a nechci to rusit a delat zmatek. Pokud nekdo bude mit zajem, prodam za stejne, jako jsem koupil 500,- nebo mnohem radeji vymenim za chybejici klestiny.

Pokud nekdo pozadovane rozmery ma a chce pouze menit, urco tez pisnete. Uz mi schazi pouze 3 :-)

Obrázek

Obrázek
Engineer
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2015, 4:46

Mam tady tuším že 12-ku a 12,7mm (tu můžeš přetočit nebo popř. přebrousit na 13) Můžeš mrknout sem... co je k dispozici.
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t ... N80#p92574" onclick="window.open(this.href);return false;
Na podmínkách buzinesu se případně jistě domluvíme. :wink:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 3. 2015, 5:12

tumlik píše:Horší je to u malého podélného suportu, kdy vůle ve vedení a šroubu, tzv. mrtvola vadí například při řezání přesných závitů rozjížděním, kde každá strana chodu se musí soustružit s ohledem na onu vůli a ta se musí vymezovat levostranně a pravostranně při samotné práci :) je to opruz ale takhle to prostě je, kdo nad tím někdy hloubal tak ví o čem píšu :wink:
Tak si tužkou dokreslíš druhou rysku a je vyřešeno :-)
Aleš Procháska
elbarto

10. 3. 2015, 10:03

Resim serizeni a vycisteni vretene. Po nekonecnem pribehu s matkou suportu bych toto tema rad prenechal na profikovi. Uz preci jen znam svoje limity hi,hi. Na motorkarich je stary odkaz, kdyz si uzivatel pochvaloval pana z Celakovic co jezdil po lidech. Na tomto foru, pry podobny dotaz tez probehnul, ale nic nenachazim a to mam tema MN80 myslim uz docela nactene.

Dokaze nekdo poradit, kdy v ramci idealne stredoceskeho kraje dela podobny servis idealne u zakaznika ?? Par dobrych dusi tady z fora by to zvladlo, ale jsou z druheho konce republiky. SOS Celakovice se na svem webu chvasta drzenim licence MN80 a provadeni zaklanich i generalnich oprav, ale ve skutecnosti naprosto na vsechno pecou a dokonce ani nekomunikuji.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“