Rozborka MN 80 - prosba o radu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Podos

9. 3. 2015, 9:44

Zdravím. Jsem zde nový a rád bych se zeptal, jestli existuje nějaký přehledný a ucelený návod na správnou kompletní rozborku soustruhu TOS MN80. Stal jsem se šťastným majitelem tohoto roztomilého stroječku a rád bych se pokusil tento poněkud zašlý a špinavý kousek rozebrat a vyčistit, případně trošku poštelovat, a možná i opatřit novou povrchovou úpravou, atd. Možná se ukáže, že bude potřeba generálka, ale mám pocit, že dokud to celé nerozeberu a neprohlédnu stav všech ploch a ložisek, tak nemá moc smysl o čemkoli uvažovat. Rovnou přiznávám, že toho o soustruhu moc nevím, ale chci se seznámit a naučit, co bude možné. Dělám to jen pro svou zábavu a odreagování, nemám žádné profesionální ambice, ale mám v povaze dělat věci, pokud možno, správně, jak by se mělo. Budu tedy vděčen za každou radu.
Myslím, že budu mít dotazů postupně víc, jak budu pronikat do problematiky. Profíkům se omlouvám za možná debilní dotazy...
Předem díky!
P.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

9. 3. 2015, 10:00

v první řadě bych si k tomu pořídil alespoň hodinky se stojánkem . Na tumlikovo.cz najdeš základní manuál stroje
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Podos

9. 3. 2015, 10:03

Hodinky se stojánkem samozřejmě mám, nejsem zase úplně mimo :-)
Základní manuál taky mám, ale ptám se spíš po nějakém servisním manuálu, případně nějakém obrazovém tutorialu, kde bude popsán správný postup rozebírání jednotlivých částí. Nerad bych něco zničil jenom z neznalosti.
elbarto

10. 3. 2015, 9:39

Jsou tady uz dve vlakna na toto tema, zbytecne zakladas dalsi. Staci jen cist nebo myslet.
Mel jsem to uplne stejne. Zacal jsem vymenou matky na pricny suport. Z trivialni zalezitosti se stala nocni mura. Postupem casu jsem pochopil, ze tento prcek je zapeklity orisek. Diky ucnovske vyrobe je dost dilu proste originalnich.
Pokud ti stroj funguje ocisti ho, promaz a pracuj. Dily co budes po rozborce chtit menit, stejne spis nesezenes.
Podos

10. 3. 2015, 9:48

elbarto píše:Jsou tady uz dve vlakna na toto tema, zbytecne zakladas dalsi. Staci jen cist nebo myslet.
Mel jsem to uplne stejne. Zacal jsem vymenou matky na pricny suport. Z trivialni zalezitosti se stala nocni mura. Postupem casu jsem pochopil, ze tento prcek je zapeklity orisek. Diky ucnovske vyrobe je dost dilu proste originalnich.
Pokud ti stroj funguje ocisti ho, promaz a pracuj. Dily co budes po rozborce chtit menit, stejne spis nesezenes.
Nové vlákno jsem založil schválně, v těch ostatních se řeší spousta věcí, ale ne konkrétně to, na co se ptám já, tedy zda existuje nějaký ucelený návod či manuál na správnou rozborku soustruhu. Kdyby šlo na soustruhu pracovat, rozhodně bych se netrápil rozebíráním a skládáním, takže tato poznámka je poněkud mimo. Podle mého názoru je vždy lepší vytvořit nové přehledné vlákno na konkrétní problém či dotaz a po zodpovězení ho po pár příspěvcích uzavřít. V dlouhých vláknech nikdo nic nenajde.
Nepotřebuji, aby mne kdokoli školil ve smyslu, že "mám myslet", a podobně. Pokud máte odpověď na moji otázku, sem s ní. Obecné kecy jsou k ničemu.
Díky za pochopení!
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2015, 10:19

Tak například šuplík není nikterak aretován a jde volně vysunout. Pravé dveře se sundají po odšroubování všech jejich vrutů v pantech,originální šroubky jsou na plochý šroubovák velikost 5. Levé až po demontování elektroinstalace. A tady se bohužel zarazím protože neznám tvé vystrojení. Omlouvám se.
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Podos

10. 3. 2015, 11:20

PAKO.ll píše:Tak například šuplík není nikterak aretován a jde volně vysunout. Pravé dveře se sundají po odšroubování všech jejich vrutů v pantech,originální šroubky jsou na plochý šroubovák velikost 5. Levé až po demontování elektroinstalace. A tady se bohužel zarazím protože neznám tvé vystrojení. Omlouvám se.
:-) Vtipný... Koukám, že tady se toho asi moc nedozvím. Pánové, proč máte takovou potřebu dělat z ostatních blbce?
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2015, 11:37

Dobře. Myslím si že odpovím na tvou otázku s vysokou pravděpodobností správně. Neexistuje manuál na kompletní rozborku MN80 .
Existuje pouze ,návod k obsluze .A samozřejmě taktéž někde budou výrobní plány.

V mém návodu k obsluze se například píše,cituji: Upozornění: vymezení ložiskových vůlí,má prováděti zkušený odborník,neboť jest třeba při seřízení vycvičený cit a odpovědnost za nerušený a přesný chod stroje.

Ono třeba jak ty píšeš o komletním rozebrání a vyčištění .Být tebou se té kompletnost rozebrání vyvaruj. A to např. oddělením domku vřeteníku od lože. A máš li seštelovaný koník ,tak i ten . Aby ti zůstal v ose. To že vyndáš a vypereš pinolu je jedno.Jde o jeho podestu.
salus

10. 3. 2015, 11:56

Podos píše:Zdravím. Jsem zde nový a rád bych se zeptal, jestli existuje nějaký přehledný a ucelený návod na správnou kompletní rozborku soustruhu TOS MN80. Stal jsem se šťastným majitelem tohoto roztomilého stroječku a rád bych se pokusil tento poněkud zašlý a špinavý kousek rozebrat a vyčistit, případně trošku poštelovat, a možná i opatřit novou povrchovou úpravou, atd. Možná se ukáže, že bude potřeba generálka, ale mám pocit, že dokud to celé nerozeberu a neprohlédnu stav všech ploch a ložisek, tak nemá moc smysl o čemkoli uvažovat. Rovnou přiznávám, že toho o soustruhu moc nevím, ale chci se seznámit a naučit, co bude možné. Dělám to jen pro svou zábavu a odreagování, nemám žádné profesionální ambice, ale mám v povaze dělat věci, pokud možno, správně, jak by se mělo. Budu tedy vděčen za každou radu.
Myslím, že budu mít dotazů postupně víc, jak budu pronikat do problematiky. Profíkům se omlouvám za možná debilní dotazy...
Předem díky!
P.
Tak nějaký servisní manuál nebo manuál rozborky a sborky zřejmě ani nikdy neexistoval. Jen co Ti mohu poradit, rozebírej pokud možno co možná nejméně, protože následné zpětné složení může obnášet pro amatéra spoustu nepřekonatelných úskalí. Ať už se jedná o speciální měřící přístroje, přípravky a podobně, ale zejména o praxi a znalosti v daném oboru. Nakonec stav, ve kterém ten soustruh je dnes můžeš ještě zhoršit.
Tady u nás se jedna firma kdysi zabývala GO obráběcích strojů, docela dost lidí odtamtud jsem i osobně znal, ale bohužel ta firma skončila cca 10 let po sametu. A to v té době už ti chlapíci byli téměř v důchodovém věku a mnoho z nich už dnes ani nežije. Snad Ti docvakne proč na generálkách mašin dělali převážně starší chlapi :!:
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Podos

10. 3. 2015, 12:41

Dekuju za konstruktivni prispevky. Samozrejme nemam zajem rozebirat nic, co nebude nezbytne. Uz ted ale vim, ze budu muset vyndat vreteno, protoze musim vymenit remen. Umite tedy poradit, jak bezpecne vyjmout vreteno? Nejsem snad uplnej trouba a verim, ze pri spravnem postupu budu schopen to uspokojive sestavit zpatky a seridit. Ale muzu se plest, samozrejme...
Diky!
lorch
Kontaktovat uživatele:

10. 3. 2015, 8:22

Žádný návod neexistuje, soustruh je poměrně jednoduchý, to zvládneš,jen se toho nebát a nechvátat, než něco rozděláš, všechno v klidu rozmysli. Jestli není v dobrém stavu, tak už stejně všechno co má být seřízené před tebou někdo rozvrtal.
Nesundávej z lože ten díl s domečky vřetene, jak už psal někdo výše, tam je pak trochu složitější seřízení vřetene oproti loži, ale také se to nechá, myslím že někde mám i nákres jak se co seřizuje a jaké to má mít hodnoty/ protokol kontroly seřízení při prodeji stroje/
Až budeš poprvé vyndávat vřeteno, zjistíš že budeš potřebovat tři ruce, ale to už bude pozdě a řemenice ti propadne do skříně a při pádu na předlohu se uštípne :-))))))
http://www.truhlarime.cz/ - web zaměřený na ukázky truhlářských postupů, výrobků naší dílny, vysvětlení použití různých druhů nářadí, nabídky truhlářských kurzů a mnoho dalšího
Podos

10. 3. 2015, 8:54

Díky za reakci. Vřeteno se mi už podařilo rozebrat, chvíli jsem to zkoumal a pak to šlo jako po másle. Nic mi nepropadlo, všechno se podařilo, a udělal jsem dobře, protože to bylo úplně rozštelovaný, to jsem pochopil i já, jako začátečník. Kromě toho je to plný bordelu, filcový vložky jsou úplně roztrhaný, chybějící mazací zátky, no prostě to potřebuje dost důkladnou údržbu. Domeček vřetene sundavat nebudu, ale jinak je už prakticky všechno dole a je to moc dobře, že jsem se do toho pustil, protože kdybych to používal jak to bylo, tak by to za chvíli už nebylo.
Ten papír s měřením jsem už taky našel, takže podle toho se to dá docela dobře dát do přijatelného stavu. Bude to chvíli trvat, ale asi to stojí za to.
mikiki

12. 3. 2015, 8:13

No a já jako "hobík" jsem do toho šel a sundal ten domeček, potřeboval jsem se dostat k tomu červíku co drží osičku lyry. A byla to zbytečná práce :( i po výměně a vypouzdření ozub. kol to dělá stejný rambajz. Nemít známého, který mi půjčil broušený trn, tak jsem to dohromady nedal. Někde jsem to tady popisoval.
Závěr: protože na té mé MN80 se pracovalo max pár desítek hodin, nebudu již nic rozebírat a jen mazat a .... používat :lol:
Podos

12. 3. 2015, 8:19

mikiki píše:No a já jako "hobík" jsem do toho šel a sundal ten domeček, potřeboval jsem se dostat k tomu červíku co drží osičku lyry. A byla to zbytečná práce :( i po výměně a vypouzdření ozub. kol to dělá stejný rambajz. Nemít známého, který mi půjčil broušený trn, tak jsem to dohromady nedal. Někde jsem to tady popisoval.
Závěr: protože na té mé MN80 se pracovalo max pár desítek hodin, nebudu již nic rozebírat a jen mazat a .... používat :lol:
Jasně, chápu, jakmile se rozhodí osy, bez trnu se to nedá seřídit. Zatím to nemám v plánu sundavat, potřebuje to hlavně vyčistit a musel jsem měnit ten řemen. Taky ložiska vřetene byla úplně špatně seřízena, drželo to celé jen na těch horních fixačních šroubech a ne maticema, ty byly volné.
Bohužel, můj soustruh vypadá, že se na něm docela pracovalo, takže po vyčištění a proměření uvidím, jestli nebude třeba větší generálka.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“