Hobby CNC Freza na dřevo, plasty a hliník
Tak jsem si na fóru o Teknomotorech hledal něco více a opravdu to vypadá, že jsou dost hlučná a hodně foukají na obrobek. A abych vřeteno předělával na vodní chlazení a ztratil tak záruku, to se mi moc nechtělo. Takže jsem nakonec objednal čínské vřeteno 2.2kW s vodním chlazením na ebay. Je to dokonce i s VFD, tak jsem celkem zvědav, co přijde. V popisu slibují kvalitní ložiska a házivost 0.005. Posílaj to z Británie, takže žádné clo a DPH a i s poštovným to vyjde na 8.5K. Tak uvidíme, co přijde.
Ahojky vřeteno, které jsis objednal je celkem v poho. Sám mám 1.5 kw s vfd měničem a spokojenost je celkem dobrá. Ale znovu bych si ho už nekoupil. Přesnost 0.005. Ani nahodou. A to ani když je nové. Sam uvažuji o tom vřetenu cos zmiňoval. Samozřejmosti je cena ta je sice někde jinde ale pokd budeš dělat materiál dřevo plast tak by to asi bylo zbytečné. Když jsem s bratrem stavěli naši prvni frezku tak zaměr byl jen plast a hlavně pcb. Teď frezuje s 85% pouze hlinik. A to čincke vřeteno je slabé. Nechci tvrdit žes objednal špatně, ale podle mě to vřeteno teknomor C41/47-C-SB-P-ER20-2.0KW-18000RPM s cncshopu by byla lepší volba. Hluk je problém, který se dá vyřešit.
Taky jsem byl na foru ohledně vřetene teknonor a odrazovalo mně že je každý psal že je hlučné, ale dal jsem přednost teknomoru.
Taky jsem byl na foru ohledně vřetene teknonor a odrazovalo mně že je každý psal že je hlučné, ale dal jsem přednost teknomoru.
Je mi jasné, že házivost 0.005 to mít nebude. Ale kdyby to bylo trřba 0.02, tak bych byl spokojen. Případně se nechá hřídel přebrousit. Na youtube jsem viděl maníka, co si do svěráku upnul držák se soustružnickým plátkem a pak na něj frézou najížděl a upravoval tak ten kužel v hřídeli. Je to sice takové pochybné, jelikož předpokládám, že ta hřídel je kalená...ale tak asi to šlo.
Teknomotor by asi lepší byl, nadruhou stranu bych byl finančně někde úplně jinde. Ale co já vím, třeba číňana prodáma a opravdu skončím u něj:-)
Jo tady je ještě to video: https://www.youtube.com/watch?v=s-dLhx9rBYQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Teknomotor by asi lepší byl, nadruhou stranu bych byl finančně někde úplně jinde. Ale co já vím, třeba číňana prodáma a opravdu skončím u něj:-)
Jo tady je ještě to video: https://www.youtube.com/watch?v=s-dLhx9rBYQ" onclick="window.open(this.href);return false;
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
nektery cinani pisou ze to je pod 0.005 a je to pravda, osobne zmereno
taky mu nemusis dat dobry hodnoceni a vyvolat spor kdyz to nebude pravda
takze nedostane zaplaceno, takze by to tam nepsal kdyby tohle riskoval
taky tam jsou vretena kde to napsane neni a ty jsou levnejsi
takze je to jen a jen na tobe co koupis
taky mu nemusis dat dobry hodnoceni a vyvolat spor kdyz to nebude pravda
takze nedostane zaplaceno, takze by to tam nepsal kdyby tohle riskoval
taky tam jsou vretena kde to napsane neni a ty jsou levnejsi
takze je to jen a jen na tobe co koupis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Neboj oni kluci z Číny vi že za ty prachy to nikde jinde nekoupiš. A teď jsem si vzpoměl, že po půl roce provozu mi na invertoru odešli výkonove tranzistory. Oprava mě stala 2500,- teď je to rok a půl po opravě a ani jeden problém. S tou hazivosti to nerešim. Obrabim hlavně hlinik a nikdy těch 0.005 nedosáhnu. Vždy to bude víc. Ale jinak frči v pohoďe. Až se divím kolik toho má za sebou. Mašinka je stavěná na traperzekch a jede moc slušne. Vřeteno ani jeden problém. A měnič? Ten už si opravu zaplatil. U výrobku z ebay počítám, že to nebude uplně super. Ale musim uznat že jsem celkem spokeny z věcma z Číny. A to uz nakupuji na ebay 5 let. A žáden problém nebyl.
Tak vřeteno už přišlo a vypadá velice solidně. Dokonce k tomu bylo asi 5 kleštin. Zítra zkusím změřit tu házivost.
V krabici byl i papír s informací, že na vřeteno i invertor je dva roky záruka a v případě problémů mám prodejce kontaktovat.
Na ebay nakupuju celkem pravidelně už asi 3 roky a zatím jsem taky neměl žádný problém. Za ty peníze to nemá konkurenci.
V krabici byl i papír s informací, že na vřeteno i invertor je dva roky záruka a v případě problémů mám prodejce kontaktovat.
Na ebay nakupuju celkem pravidelně už asi 3 roky a zatím jsem taky neměl žádný problém. Za ty peníze to nemá konkurenci.
mitch píše:Jo tady je ještě to video: https://www.youtube.com/watch?v=s-dLhx9rBYQ" onclick="window.open(this.href);return false;

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Tohle bezne delame na profi nasinachThomeeque píše:mitch píše:Jo tady je ještě to video: https://www.youtube.com/watch?v=s-dLhx9rBYQ" onclick="window.open(this.href);return false;

Děláme ruzne věci a kraviny. Ale to to by mě asi nenapadlo. Však to vydavalo i zajimave zvuky.
Spiš mám chuť vyzkoušet srovnávat materiál (hlinik) pomoci soustružnickeho nože. Myslim že se to jmenuje FLY CUTTER. Ale nemám odvahu to upnou do toho Číňana 1.5 KW. Mate s tim nějaké skušenosti. Co se týká posuvu a otáček? Auběru materiálu. Umim si spočítat posuv i otáčky ale nerušim jestli to je stejne. I pro to srovnávání tim nožem. Nebo počkat na to vřeteno teknomotor 2.0 KW ER 20.
Spiš mám chuť vyzkoušet srovnávat materiál (hlinik) pomoci soustružnickeho nože. Myslim že se to jmenuje FLY CUTTER. Ale nemám odvahu to upnou do toho Číňana 1.5 KW. Mate s tim nějaké skušenosti. Co se týká posuvu a otáček? Auběru materiálu. Umim si spočítat posuv i otáčky ale nerušim jestli to je stejne. I pro to srovnávání tim nožem. Nebo počkat na to vřeteno teknomotor 2.0 KW ER 20.
na webu je mnoho kalkulátorů řezných sil, potřebný výkon vřetene atd.. zadáš své hodnoty a něco ti vypadne.. a máš rámcovou představu.. nevím jak moc ho chceš vyložit, ale počítej s úběrama max desetinu s tímhle strojem.. upni a vyzkoušej za to nic nedáš..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Asi to nechám na novou frézku. Která je teď ve výstavbě. Zatím se na foru s ní moc nechlubím. Ale meloby to bejt už o něčem jiném. Komplet lineary a kuličkové šrouby. Nemy 34 12Nm. A konstrukčně mnohém pevnějši. A betka pujde na prodej
. Ale těší mě ze udělala komlet dily na novou. S tim srovnáváním mam z toho respekt. Přece jen tam asi budou nějaké tlaky a nejsem si jisty. I kdyz Betka vrtala i 6.7 diry. Ale podle mě to bylo jeji maximum. Hlavně konstrukčně. Ale do 5 uplně v pohodě.

Tak jsem konečně nainstaloval nové vřeteno včetně chlazení. Používám osmilitrovou nádobu spolu s cirkulačním čerpadlem. Průtok není nijak ohromný, ale zdá se, že vřeteno to bezproblému uchladí. Po 2 hodinách frézování na plně otáčky (24k) měl plášť vřetena 26 stupňů. Pár fotek chlazení je zde: https://flic.kr/s/aHsk95UUS3" onclick="window.open(this.href);return false;
Také jsem měřil házivost vřetena a světe div se, číňan nekecal, vřeteno má házivost opravdu pod 0.01mm. Co se týče frézování, tak změna je obrovská. Nejenže teď všude nelítají špóny, ale hlavně vřeteno tolik nebrní a tak lépe frézuje.
Teď se ještě chystám na předělávku osy Z. Díly si chci už frézovat sám z 20mm silého hliníkového plechu + pásoviny na vystužení. A abych nezapoměl, také bude dávat pásoviny na bočnice. Pak už by to měla běhat jak vítr:-)
Také jsem měřil házivost vřetena a světe div se, číňan nekecal, vřeteno má házivost opravdu pod 0.01mm. Co se týče frézování, tak změna je obrovská. Nejenže teď všude nelítají špóny, ale hlavně vřeteno tolik nebrní a tak lépe frézuje.
Teď se ještě chystám na předělávku osy Z. Díly si chci už frézovat sám z 20mm silého hliníkového plechu + pásoviny na vystužení. A abych nezapoměl, také bude dávat pásoviny na bočnice. Pak už by to měla běhat jak vítr:-)
- Martinhora
Co je tam za čerpadlo? Momentálně řeším malé čerpadlo na chladící emulzi - a nějak se nemůžu dopátrat ...