Uprava čínana

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Miltech
Sponzor fora

13. 3. 2015, 11:12

Co jsi udělal špatně, na to přijdeš časem sám. Univerzálka této velikosti, pokud není dobře vyvážená, dokáže se chovat, jako pěkný excentr. Začal bych pořádným stolem, aby byl schopen aspoň částečně pohltit vibrace. Pokud se rozhodneš doplnit šroubky na suporty, tak bych dával na střídačku červíky (bez matiček) a to co nejníž. Na fotce od kolegy Potraviny je vidět, že lišta nesedí správně i když je tam velké množství šroubků. Pokud se to nezlepší, tak je potřeba přikročit k zaškrabávání a to aspoň v rybinách. ( zaškrabání by mělo být provedeno na celém soustruhu, ale protože se toho většina obává, tak aspoň ty rybiny). Má to zásadní vliv při seřizování. Přítlak těmahle lištama potřebuje nějakou vůli, aby se s tím dalo vůbec pohybovat a tak je potřeba, aby byla co nejmenší....Úpravy je potřeba provézt na všech rybinách.
milou

13. 3. 2015, 11:26

Budu to tak muset udělat . Teď jsem planžetama podkládal upichovák 1.5 mm aby se s tím dalo jakš takš dělat . Vyložení mám tak 8 mm a není to ono . Dík za inspiraci .
Zdenek Valter

13. 3. 2015, 11:43

Miltech píše:Co jsi udělal špatně, na to přijdeš časem sám. Univerzálka této velikosti, pokud není dobře vyvážená, dokáže se chovat, jako pěkný excentr. Začal bych pořádným stolem, aby byl schopen aspoň částečně pohltit vibrace. Pokud se rozhodneš doplnit šroubky na suporty, tak bych dával na střídačku červíky (bez matiček) a to co nejníž. Na fotce od kolegy Potraviny je vidět, že lišta nesedí správně i když je tam velké množství šroubků. .......
Na to je lepší v první řadě vypodložit lištu tenkými planžetami tak aby tam byla co nejmennší vůle a pak teprve přidávat přítlačné šroubky.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Miltech
Sponzor fora

13. 3. 2015, 1:48

Co se týká upichování na malém čínském soustruhu, tak jediné spolehlivé a ověřené řešení je vyrobit držák nože na obrácené otáčky a upichovat shora. Nůž není vtlačován pod obrobek a i při těch vůlích, které jsou charakteristické pro čínské soustruhy, je to bezproblémové. Jinak zůstává pásová pila....a pak začistit. :D
Zdenek Valter

13. 3. 2015, 2:17

Miltech píše:Co se týká upichování na malém čínském soustruhu, tak jediné spolehlivé a ověřené řešení je vyrobit držák nože na obrácené otáčky a upichovat shora. Nůž není vtlačován pod obrobek a i při těch vůlích, které jsou charakteristické pro čínské soustruhy, je to bezproblémové. Jinak zůstává pásová pila....a pak začistit. :D
A ty ho máš?
Nebo je tu někde na fóru fotka nebo náčrt?
Miltech
Sponzor fora

13. 3. 2015, 4:53

Samozřejmě, že ty upichováky mám, ale používám rychloupínací držák a tak je to asi snazší. Upravoval (obracel) jsem klasické spodní, jen jsem vyměnil šroubky za větší. Jsou to ty 2 ve spodní řadě. (kdyby to nebylo poznat :D )
SDC11140.JPG
Miltech
Sponzor fora

13. 3. 2015, 5:01

Jinak trochu neostrý pohled na rybiny příčného suportu....Nakonec jsem vyráběl znova, protože číňan je ....číňan :mrgreen:
SDC11148.JPG
mr.fahrad

13. 3. 2015, 5:39

Ano čínan je čína.. Zprvé co jse mi nelíbí je vymezování vůle hlavního podélného posuvu. a to 2 červíky dotahovat vůči 3 šroubkům. Někde na fotkáchjsem viděl že tam někdo má klín jako je na dospělejch soustruzích. Který se dotahuje z boku.

Další problém jsou plíšky co dosedají(nedosedají) na rybiny. Když tyto plíšky nemají ani přiblišné velikosti rybiny natož uhly (takže malá dosedací plocha). V příštím tejdnu plánuji vyrobu novyych vymezovacích plíšků. A pak přidám více dotahovacích šroubků viz foto...

Do škábání se určo hrnout nebudu ... nikdy jsem to nedělal a myslím si že to che fištrona.... navíc jsem měřil lože a celkem to sedí..

A usazení univerzálky budu řešit zejtra. Mám hodinky takže budu testovat ladit a případně i soustružit. Ale ve stávajícím stavu běží slušně.
mr.fahrad

13. 3. 2015, 5:49

A zejtra budu testovat pohon soustruhu (pračkový motor) při minimálních otáčkách. Na strojních závitníkách. Mám v plánu začít závitníkem M10 a končit M16 kou a kdyby to bylo málo v tejdnu budu pokračovat dále.
Jara

15. 3. 2015, 6:51

002.JPG
Chtěl jsem předvést jak číňan s pračkovým motorem fachčí na automat. posuv. Půl roku jsem na soustruh nesahal,a i tak jsem potřeboval něco osoustružit....nachystal jsem si válec duralu. Při utahování polohy nože mi klička hlavy nožů (omlouvám se neznám strojařské termíny) zůstala v ruce,ulomila se v závitu-to jsem spravil. Ale pak jsem zjistil že plastová kolečka od automat. posuvu mají vylámané zuby. A další plast. kolečko jsem do..rvil sám, neboť aby mi pěkně sedl kryt jsem se rozhodl čelo od řemeničky uříznout flexou (nemám možnost jinak soustružit-že bych čelo odsoustružil)...soustředěný na řez další plast kolečko jsem začal tavit proudem jisker. Borec. Nevíte mi poradit,kde tato ozubená kolečka,z plastu,či lépe z kovu shánět? Na obrázku je vidět uchycení motoru-řemenička je až na zadních matkách univerzály,takže nic by nebránilo mít tam i automat. posuv-až na ten plast. A v pohodě suport dojede až k univerzále....
jova
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2015, 6:57

Teda panejo, tomuhle říkám sebevrah :shock:
Jara

15. 3. 2015, 7:07

A ta nešťastná plast. kolečka....ten soustruh je spíš taková hračka...ale svou práci udělá...před pár roky jsem na něm řezal nožem i nějaké nemetrické závity (přeházení koleček). A vysoustružil jsem si ze dřeva 30 metrových šprušlí ke schodišti (což jsem dělat neměl neboť prachem ze dřeva jsem totálně zastavil jakoukoli automatiku). Proto mám další 3 dělané soustruhy na dřevo nyní-všechny s pračkovými motory.
Přílohy
007.JPG
Zdenek Valter

15. 3. 2015, 7:13

Jara píše:A ta nešťastná plast. kolečka....ten soustruh je spíš taková hračka...ale svou práci udělá...před pár roky jsem na něm řezal nožem i nějaké nemetrické závity (přeházení koleček). A vysoustružil jsem si ze dřeva 30 metrových šprušlí ke schodišti (což jsem dělat neměl neboť prachem ze dřeva jsem totálně zastavil jakoukoli automatiku). Proto mám další 3 dělané soustruhy na dřevo nyní-všechny s pračkovými motory.
Jak se Ti to povedlo?
BTW po téhle zkušenosti s prachem jsi ten pračkový motor nezakrytoval?
Ještě jeden dotaz jaké máš s tím motorem minimální otáčky?
Miltech
Sponzor fora

15. 3. 2015, 7:24

Kolečka objednej u Tumlíka. A budou kovová. :D
Jara

15. 3. 2015, 7:41

003.JPG
Aby bylo vidět uložení...je to nezakrytované, v praxi je to krapet jiné....ty šprušle jsem soustružil taky ještě před roky-s původním motorem,ale po té zkušenosti s prachem na tento soustružek dřevo neberu. Proto mám dalších více na dřevo. I s kopírkou,i na delší kusy atd... Nemám jak změřit otáčky ale odhadem-minim. ot asi 150-200 za min. (dají se v reg. seřídit). A asi jak se mi povedlo ta kola očesat...prostě asi náhodným zařazením posuvu při vyšších točkách (ale to se mohlo stát dávno,běžně aut. posuv nepoužívám)....totiž ta páčka aut. posuvu má hrot a je zafixovaná v neutrálu pouze jakýmsi neumělým důlkem důlčíkem zezadu těla soustruhu.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“