Pomoc s elektrozapojením

Hades

17. 3. 2015, 7:08

teda, filo, padesátku už jsem dávno zapoměl a neobnovil...

ale dřív stačilo klasické zapojení černá hnědá černá žlutozelená, a taky to fungovalo...
já vím, bludné proudy jsou svinstvo, kopou jak mula a nejsou vidět.

Mi tohle osobně přijde jako velká buzerace, pokud je nulák dobře "unulován" (teda, zase nádherný slovo, co jsem vymyslel... kam se za mnou hrabe Jára Cimrman...), tak tam nic není a jistič letí dolu ihned. A to jak u praček, a i u všech spotřebičů.

za předchoziho režimu nesměla být zásuvka blíž jak 1.6m od vodovodního řádu, ale např. bytovky (paneláky) měly vyjímku, tam nikde 0,5m nevadilo, bo to bylo posvědceno normou...

IMHO je to dneska tak, jak říkala ta jeptiška, tři prezervativy navlečený na svíčku jsou lepší než dva :shock:
filla
Kontaktovat uživatele:

17. 3. 2015, 7:28

Hades píše:teda, filo, padesátku už jsem dávno zapoměl a neobnovil...

ale dřív stačilo klasické zapojení černá hnědá černá žlutozelená, a taky to fungovalo...

Mi tohle osobně přijde jako velká buzerace, pokud je nulák dobře "unulován" (teda, zase nádherný slovo, co jsem vymyslel... kam se za mnou hrabe Jára Cimrman...), tak tam nic není a jistič letí dolu ihned. A to jak u praček, a i u všech spotřebičů.

za předchoziho režimu nesměla být zásuvka blíž jak 1.6m od vodovodního řádu, ale např. bytovky (paneláky) měly vyjímku, tam nikde 0,5m nevadilo, bo to bylo posvědceno normou...

IMHO je to dneska tak, jak říkala ta jeptiška, tři prezervativy navlečený na svíčku jsou lepší než dva :shock:
je to obdobny jak koupelny, takze velmi zadouci to udelat i u dasich hracek, predstav si, ze se ti na kostru dostane faze (treba zhori motor) a diky tomuto pospojovani se v mistnosti dostanes na stejny potencial a diky tomu budes v pozici vlastovky na drate, vsude proud, ale ty zijes a martin taky :)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
testone
Sponzor fora

17. 3. 2015, 8:05

Martinhora píše:Tak to už mi hlava nebere.

V dílně mám shodou okolností hlavní rozvaděč pro dům. Takže žádný další nebude.Bod rozdělení je uzeměn.
Z toho mám vytáhnout 5žil do mašiny a k tomu dát ještě jeden 6mm samostatnej???
Už jsem myslel, že tomu rozumím a asi houby. Myslel jsem, že ten stroj a rozvaděč uzemním na ten zelenej co bude v přívodním kabelu - takhle budu mít dva ....
ne, vytáhni z toho rozvaděče těch 5 žil
.....
a pro jistotu (to je ta třetí guma na svíčce) můžeš kostru stroje propojit dalším zelenožlutým s topením, jeřábovou dráhou, vodovodem, zábradlím, kostrou stolu......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Hades

17. 3. 2015, 8:23

filla píše:
Hades píše:teda, filo, padesátku už jsem dávno zapoměl a neobnovil...

je to obdobny jak koupelny, takze velmi zadouci to udelat i u dasich hracek, predstav si, ze se ti na kostru dostane faze (treba zhori motor) a diky tomuto pospojovani se v mistnosti dostanes na stejny potencial a diky tomu budes v pozici vlastovky na drate, vsude proud, ale ty zijes a martin taky :)
to chápu, prtože jistič vyhodí při proudu "nula celá, nula nic". Tuším to háže DOWN při max. 0,03A.
Ale já tu teba měl problém s řezačkou papíru, kdy si prostě na 5 drátů nehrála (revizi má). Extra pro tuhle mašinku jsem musel kus rozvodu překopat... :(

p.s.
to že jsem lempl a padesátku jsem si neobnovil, moje věc, ale proč na pětidrátu nejedou revidovaný stroje, tak to už hlava nebere.
prostě jak ta jeptiška...
Mex

17. 3. 2015, 9:02

Hades píše:jistič vyhodí při proudu "nula celá, nula nic". Tuším to háže DOWN při max. 0,03A.
Huh! Na jistič, který vyhodí při proudu 30mA se dá připojit tak snad jedna nabíječka na mobil.
Zřejmě jsi myslel proudový chránič, tedy lidově "fíčko".
Hades píše:Ale já tu teba měl problém s řezačkou papíru, kdy si prostě na 5 drátů nehrála (revizi má). Extra pro tuhle mašinku jsem musel kus rozvodu překopat... :(
p.s.
to že jsem lempl a padesátku jsem si neobnovil, moje věc, ale proč na pětidrátu nejedou revidovaný stroje, tak to už hlava nebere.
prostě jak ta jeptiška...
No a není to problém právě s tím proudovýcm chráničem, kdy unikajicí proud z filtrů té řezačky byl větší, než vybavovací proud proudového chrániče, takže chránič (fíčko) šel okamžitě po zapnutí dolů?
Pak to chce takový spotřebič zapojit mimo proudový chránič, a je klid.
Hades

17. 3. 2015, 9:20

TO: Mex
no jasně, myslel jsem tím "fíčko", prostě jsem to jen blbě napsal... ale mělo by to být snad jasné podle pětidrátu....

A ano, obešel jsem to, no ta řezačka v sobě žádné filtry nemá, znám ji skoro celou do hloubky...
Bohužel je to stará "hajtra Polarka", revizi musíme dělat co půl roku, no na "fíčku" proste nejede :(
picom

18. 3. 2015, 5:32

Dělají se fička se zpožděním, aby při zapnutí např. frekvenčního měniče s velkými kapacitami vůči PE nevypadly
označení typ G nebo S
na oez.cz je plno informací
Martinhora

18. 3. 2015, 6:02

testone píše:
Martinhora píše: a pro jistotu (to je ta třetí guma na svíčce) můžeš kostru stroje propojit dalším zelenožlutým s topením, jeřábovou dráhou, vodovodem, zábradlím, kostrou stolu......
Jo takže něco jako je na bojleru ... už je to jasný.

Děkuju za informace, zase jsem o něco chytřejší. Ještě bych poprosil o vyjádření k těm filtrům. Před ten FM je to asi jasný, ale jak s těma servodriverama - dát před každej jeden filtr 1-fáz neo se na to vykašlat .....
Mex

18. 3. 2015, 6:47

Kašli na to.
Pokud by se ukázaly nějaké problémy (příliš velké rušení do sítě, které by někomu vadilo), tak doplnit tam ty filtry můžeš vždycky.
Martinhora

18. 3. 2015, 7:55

Mě jde spíš o to aby z toho FM nešlo rušení do těch servodriverů nebo PC ...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2015, 8:00

kdyz se nevykasles na doporuceni vyrobce FM tak nepujde
hadam tedy prvni kapitola, instalace FM, prirucka k menici
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
filla
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2015, 10:36

proboha! okamzite to smaz, zelenozluty vodic se NESMI preznacovat, zadnou buzirkou, ci cimkoliv jinym je zakano menit PEN na N
filla
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2015, 12:16

ono nejde o buzirku, ale o normu (kontrolne jsem do ni koukl a vypada to, ze u TN-C to asi byt muze) a v pripade skody pojistovna nic nezaplati a vse pujde z tve kapsy, navic tam opet chybi dulezite uzemneni bodu rozdeleni, pac kdyz by nekde pred tim upadl nulak, tak ochrana jednak nevybavi a jako bonus budes mit fazi na kostre
picom

18. 3. 2015, 1:32

Pokud spojíš za chráničem PE a N tak chránič nevypne.
------
Doplneno
Myšleno chránič ke kterému není připojen žádný spotřebič.
pokud tam je něco připojeno,tak se proud tekoucí N rozdělí a část poteče PE a ochrana vypne
----
Chránič vypne pokud je rozdíl proudů chráničem ( L a N ) větší než než hlídaný proud,
nejčastěji 30mA
T.j. při poruše, kdy proud z L teče kam nemá a nevrací se všechen vodičem N (PE, člověk, kryt stroje,...)
Naposledy upravil(a) picom dne 18. 3. 2015, 4:03, celkem upraveno 1 x.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 3. 2015, 1:44

picom píše:Pokud spojíš za chráničem PE a N tak chránič nevypne

Chránič vypne pokud je rozdíl proudů chráničem ( L a N ) větší než než hlídaný proud,
nejčastěji 30mA
T.j. při poruše, kdy proud z L teče kam nemá a nevrací se všechen vodičem N (PE, člověk, kryt stroje,...)
princip viz vyse je mi jasny
mnohokrat se mi stalo ze jsem delal na vypnutem zarizeni kde L byla vypnuta jisticem
po smrncnuti N vodicem o kryt zarizeni PE vybavil proudovy chranic protoze vypnutim jisticem toto neodpojim
zrejme tedy na N byl nejaky ne uplne dokonale nulovy potencial treba diky ubytku napeti nekde po ceste, ktery jsem svedl do PE tedy vytvoril nerovnovahu mezi proudy L a N v chranici
a ten vybavil

na to si davejte pozor shodil jsem takhle chranic ktery byl docela dost daleko a tudiz slo kde co s nim coz se zrovna nehodilo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“