Prostup nerez trubky skrz plech(utěsněný)

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
Smartyn34

20. 3. 2015, 8:36

Tenhle dotaz je asi spíš pro nějakého topenáře, jedná se mi o následující:
Mám v domě železnou akumulační nádrž na topení, cca 1500l (původně plynová nádrž), kterou ohřívám klasicky kotlem na uhlí. Jelikož už jsem se konečně rozhoupal, jdu do solárů. Jenže tam se používá speciální nemrznoucí směs, potřebuji udělat výměník. Ten jsem vymyslel smotáním nerezového vlnovce uvnitř na dně nádrže. Stejný nahoře pro ohřev bazénu. Jen nevím jak vyřešit prostup skrz stěnu nádrže, tak aby to těsnilo kolem trubky. Stěna má cca 8mm a trubka 3/4.
http://www.ohrej.se/nerezovy-vlnovec-dn ... 000101.php" onclick="window.open(this.href);return false;
Možná se ptám na úplnou kravinu a existuje jednoduché řešení, ale nikde jsem se nedopátral jak je to řešeno u hotových nádrží.
Případně na solár by šla použít měděná trubka na tu by šlo připájet nějaké šroubení, ale zas na bazén nevím jestli se snese měď a chlorovaná voda.
Miltech
Sponzor fora

20. 3. 2015, 8:53

Nevím v čem je problém. Provrtal bych stěnu nádrže, dal šroubení, koupil převlečné matice na vlnovec a ten napojil na šroubení. Nebo sem to špatně pochopil?
Smartyn34

20. 3. 2015, 9:07

Přesně nevím jak to myslíš, dát šroubení skrz stěnu? Další věc, že bych nechtěl aby se mi bazénová voda dotýkala jakékoliv železné části nádrže, kvůli chemickým reakcím. Proto ta nerezová trubka
elbarto

20. 3. 2015, 9:13

Na tyhle trubky se malym lisem udela pertlik a navlece sroubeni. Pri vyrobe druhe strany je dobre kontrolovat zda jsou tesneni a sroubeni spravne navlecene. hi,hi,hi.
Ve slusnych prodejnach, kde tento matros prodavaji to casto i nalisuji. Na vrapovanou trubku se vzdycky nepovede napoprve, vrap obcas spatne vyjde do hrany. Je dobre pokud to je mozne pridat si cca 1az 2cm na opravne lisovani.
Pokud je to udelane poctive je to neznicitelne. Utopeni sroubeni v mediu je spois dotaz na vyrobce ci prodejce tesneni. Na prostup z tlakovky muzes navarit truku se zavitama na obou stranach, pokud to spravne chapu.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2015, 3:55

Jo a jinak nerez se da slusne letovat stribrnou pajkou a staci propan-butanovy horak, nerez tolik nevede teplo
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
packa

20. 3. 2015, 8:29

jo nerez moc dobře nevede teplo proto není moc vhodný jako výměník ,ale hojně se to používá , budeš muset mít dost dlouhou trubku - velkou plochu .
4rest

28. 3. 2015, 12:37

Coby chemik ti můžu garantovat, že měď a slaná voda jsou v pohodě. Proč si myslíš, že se kontejnery na jaderný odpad dělají s měděnou vrstvou. Švédové někdy v 60.-70. letech vylovily z Baltu galeonu, která byla pod mořem přes 300 let a koroze měděných součástí byla v řádu mikrometrů. Problém nastává s různými aditivy, která se přidávají do bazénů jako je savo a ty sračky proti růstu řas a sinic. Ty jsou totiž silně alkalické, ale pokud to nebudeš dávkovat na místě nasávání do té měděné trubky, tak by se to mělo naředit a zneutralizovat vzdušným CO2 rozpuštěným ve vodě.
Tedy závěr je jednoduchý, z mědi to můžeš klidně udělat ale ty sajrajty lij o kousek vedle , než budeš mít tohle potrubí.
Jestli chceš, tak zkus firmy ventile and fitings v Líbeznicích u Prahy, nebo dražší Bercon fluid systems Plzeň. Oba mají spousty průchodek jak pro prosté šroubování, tak i pro navaření.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“