Jaká fréza na hliník 2007 nebo 5083 s hloubkou 40mm?

testone
Sponzor fora

23. 3. 2015, 1:50

přesně, to pištění není nic jiného než rozkmitání té pověstné soustavy stroj - nástroj - obrobek
čím menší tuhost a hmotnost všeho souvisejícího, tím větší ochota kmitat
žádnou jednu konkrétní příčinu to nemá, nelze poradit stylem ( ..... posuv dej yyyy) nebo něco podobného
prostě ses dostal nějakou budící frekvencí od nástroje do některé (jedné z mnoha) frekvencí na které je ta soustava ochotná kmitat
na to jak to udělat si musíš pro konkrétní případ přijít sám, to Ti nikdo neporadí, příště to stejně bude jinak
obecná rada je snížit otáčky nástroje
až to odladíš a bude ti z mašiny padat jeden kus za druhým a spotřebuješ jeden nástroj za dva dny na opotřebení a dostaneš za to zaplaceno, tak můžeš počítat nějakou cenu za kus
do té doby je to kusovka za ceny, které spousta lidí nechce pochopit
Ještě ti to připadá za 150,- kus drahý?
jinak ale fandím tomu Tvému tahu na cíl
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2015, 2:49

Je to přesně to co jsem Ti už napsal, že se stane a píšou to i kolegové ... vibrace, málo tuhý stroj, nevhodný na tento druh práce. Příčin mnoho, řešení takřka nemožné....
Zamysli se nad změnou designu výrobků a nad změnou technologie, na Tvém stroji tyhle hluboký obrobky hodně vyloženým nástrojem nemají řešení, věř mi vím o čem píšu!!!! Nějak je možná vyhraběš ale povrch bude šílenej ... nepůjde na to koukat, natož to někomu nabízet a prodávat, znám tyhle potíže hodně dobře. :(
RaS

23. 3. 2015, 3:50

dej tomu ještě týden, 14dní pár dalších zlomenejch fréz a pochlub se.. a pak si přečti moji radu jakou jsem ti dal na začátku ať se na ten stroj jdeš podívat v praxi a necháš si udělat ten konkrétní díl a uděláš si závěr.. takhle máš závěr o 90 nebo kolik tisíc dražší..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2015, 4:22

RaS píše:dej tomu ještě týden, 14dní pár dalších zlomenejch fréz a pochlub se.. a pak si přečti moji radu jakou jsem ti dal na začátku ať se na ten stroj jdeš podívat v praxi a necháš si udělat ten konkrétní díl a uděláš si závěr.. takhle máš závěr o 90 nebo kolik tisíc dražší..
Nebuď tak drsnej.... chybami se člověk učí a vzpomeň na sebe před pár lety jak jsi "nakupoval" CNC. I když tehdy možná bylo míň zkušeností s CNC na doma obecně .... :wink:
azamo

23. 3. 2015, 4:56

Každopádně 4 břity na hliník a ještě do drážky je moc . Na drážku asi obecně tak 2 nebo i 1 břit . Každopádně tak dlouhou frézou to rozhodně nebude nic jednoduchého .
RaS

23. 3. 2015, 6:13

prave ze jsem naletel uplne stejne ale jeste s o rad tuzsim strojem tak jsem mu dal radu co ma udelat a vyzkouset sam... Nicmene zkusenosti jsou neprenosne a kazdy si musi nabit hubu sam ja mel tu zkusenost asi za 200 takze 90 je pohoda
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2015, 6:55

Pánové děkuji za rady, vážně si toho vážím. Víte, dělal jsem celý život v modelingové a posléze fotografické branži. Mám sice pár semestrů na Bánské, ale to je tak dávno a především zapomenuto.
Technologii spojování jsem viděl hodně. Přes všechny jsem se dostal k frézování. Jak jsem již napsal dříve. Vaší kolegové (myslím profesně ) mi to nacenili tak, že bych to nezaplatil. Tkoušel jsem 5 firem a ceny byly podobné. Usoudil jsem, že je to vážně natolik složité, že to musí být takto zaplaceno a proto jsem popustil s designem a začal jsem to pidlat na malém soustruhu. Výsledek? Katastrofa. Spotřeba materiálu je sice nejmenší, protože se mi podařilo nakoupit přesně materiálu, takže odpad byl minimální, ale strašně pracné a hlavně nemůžu to udělat tak, jak bych chtěl. K tomu potřebuji právě tu frézu. Tak jsem si řekl, že to budu hrubovat na soustruhu a koupím tu čínskou frézku a ta mi dodělá to, co nejde na soustruhu. Začal jsem nad tím kutit a koupil jsem od CauCau Kompas F600. Myslím, že je to mašina za ty prachy celkem v pohodě. Určitě lepší, než to co mi cpali za větší prachy u 4isp. Tak jsem to koupil. Podmínka byla, že se musí vejít do komory v bytu. Nemám prozatím dílnu a budu mít až se přestěhujeme koncem léta. Jenže to potřebuji dělat teď !

Jelikož jsem předtím měl 3D tiskárnu od Josefa Průšy, tak jsem se naučil modelovat základní objekty v TinkerCadu. Když jsem začal přemýšlet o té fréze, tak jsem věděl že je nějaký CAM za 100tis, co mi cpali v 4isp a Cut3D, který ty mé modely uměl přečíst. Tak jsem tam nacpal to, co jsem udělal pro tiskárnu a ono mi to vypočítalo řezy. Nadšení ! Když jsem přijel k CauCauovi, tak mi ukázal Cut 2D a j zjistil, že mi to bohatě stačí. Prostě si to nakreslím v Photoshopu nebo CorelDraw a pak to otevřu v Cut2D a udělám G-code. Zjistil jsem, že to není tak složité a proto jsem se do toho pustil. Jasně, počáteční dotazy jsou vždy trapné, ale tak vycházel jsem z toho, co jsem vypozoroval na Youtube. Dosti blbé, ale lepší než nic.

Teď už vím, že to co já potřebuji jde naprogramovat za 15min. Když se to umí. Jasně, i se zkušenostmi za 20 let praxe člověk něco neodhadne, ale za to mám zaplatit 5.000Kč. Chtěli to za jeden komponent. Prostě to se mi nelibí, že mně chtěli takto natáhnout. Neřeknu 1.000Kč za přípravu a pak si zavolám a řeknu chci 5ks toho, 7ks tamtoho a oni u ž mají G-code a frézujou. Za samotné obrobky chtěli 260Kč bez DPH za kus. Prostě nepřijatelné. Materiálu je tam za 30-50Kč a to kupuji drahý hliník u eHliník. Když ta moje mašina vykutila 4 ty největší díly (polotovar 220x70x40mm) za necelé 3h a to jsem byl ještě se psem, řešil jsem proč mi ta dlouhá fréza kmitá a podobně, tak si troufám říct, že ty Vaše mašiny to musí zvládnout za 1/3 času s rezervou. Já bohužel nemůžu za to dát 260Kč, protože mi to klienti nezaplatí.

Teď moje poznatky...
Obyčejnou frézou 3 zubou 6mm HSS to jede perfektně. Mám tam 1.5 hloubku a 270-350mm/min rychlost. To se zdá, že jede mašina v absolutní pohodě. Když si udělám dvě kontrolní vrtání a pak podle toho najedu, nemám nějaký velký problém najít O z druhé strany. Mi stačí přesnost 0.5mm, což není pro Vás přesnost, ale na ty moje účely to stačí. prostě to otočím a převráceně jedu z druhé strany a setkám se uprostřed. Dnes to vyšlo celkem v pohodě, až jsem byl překvapen.
jediný problém je vyfrézovat místo pro přitlačené péro té menší díry. To je od vrhu 37mm hloubka. Je to malé 15x10mm, tak si myslím, že to bude lepší postupně odvrtat. Vykutím na to jiný program, protože s tím pískotem dlouho doma nevydržím:( Mám ještě D8 co má 38mm dlouhé ostří, tak to zkusím s tím. Jenže jsem jí asi ztupil na překlížce. Nebo jsem jel moc rychle a mašina to nedala. Prostě když jsem zajel do hloubky (dělal jsem díru) tak to opět strašně řvalo. tak jsem ji odložil.

Rekapitulace: 1. fréza D6 57mm jsem zlomil když jsem špatně nastavil 0 a prostě jsem s ní vjel do svěráku:( Ta byla jako bonus, takže se nepočítá. 2. frézu D6 100mm SK za 1.600Kč ! jsem zlomil v drážce, protože jsem jel moc rychle s malým zahloubením a navíc jsem nevyfukoval drážku. Asi v 18-19mm hloubce se rychle sekla a praskla. Ponaučení, 600mm/min na 0.5mm je na takovou délku pro mně moc ! Tedy zatím dvě frézy.

Prozatím mám vyzkoušené všechny komponenty, které jsem potřeboval, tak jak přijedu z dovči, tak se do toho pustím.

Pánové díky za rady a pište dál:)
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2015, 8:38

Asi Tě tentokrát opět naštvu, ale těch pět litrů za přípravu výroby takovýho špeku je krásná cena, až to pochopíš budeš ještě o velký kus dál. Neplatíš jen za g-kód toho dílu, či těch dílů, platíš za zkušenosti firmy a její umění takovej technologickej špek vyřešit, za jejich drahý stroje a drahý nástroje, za riziko že je taky třeba dolámou. Ty přeci taky neděláš zadarmo, zmáčknout spoušť foťáku umí přeci každej stejně jako G-kod, tak si polož otázku proč jsi Ty profesionální fotograv a proč jím nejsem třeba já či Testone, nebo RaS ??? :wink:
Asi umíš něco navíc na rozdíl od nás a za to jsi placený....
Jen pro zajímavost jak daleko máš čelo tý frézy od čela kleštiny vřetene?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 3. 2015, 8:58

no 5000 opravdu nemusi byt moc
si secti za kolik tam jsi ted ty?
par polamanych nastroju, nejaky material atd...
ber ze takhle hluboke drazky neni uplne bezny postup a do te ceny se musi dat i ty nastroje i kdyz ho treba pouzijes jen jednou na jeden kus
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“