Napadlo ma spravit program kde by si uzivatel importol model a priamo v realnom case by mu program simuloval a aj daval hodnoty do driveru. Nieco uplne jednoduche. Ten samotny program na obrabanie nie je tazke spravit.(nieco uz mam rozrobene) Horsie to je s tym ze nemam celkom jasno ako to cele funguje. Ak som to dobre pochopil tak z PC cez seriovy port musia ist data do Driveru ? chapem dobre aspon tento krok ?
Co vsetko treba posielat do driveru ? Co by mal soft zvladat ?
( to je len Hobby napad)
soft
Mas uplnu pravdu. Tiez neviem preco niektori "nenazrani" predajcovia pytaju statisice za nejaky CAM, ked staci nejake makro do Excelu ktore to vsetko vypocita.
Jednoduchsie drivery sa ovladaju cez Step a Dir impulzy. Tym inteligentnejsim by malo stacit poslat retazec "VyrobSuciastku" alebo "VyrobSuciastkuRychloStoKrat".
Nemyslim si ze autor takto polozenej otazky vie spravit nieco take ako pise. Pretoze tu cast co nevie, tu (na fore) dokaze v pohode niekolko desiatok(stoviek) ludi, a tu cast co je pre neho jednoducha, tu (na fore) zrejeme nedokaze nikto. Samozrejme ak ten model nie je len nejaky kvader.
Jednoduchsie drivery sa ovladaju cez Step a Dir impulzy. Tym inteligentnejsim by malo stacit poslat retazec "VyrobSuciastku" alebo "VyrobSuciastkuRychloStoKrat".
Nemyslim si ze autor takto polozenej otazky vie spravit nieco take ako pise. Pretoze tu cast co nevie, tu (na fore) dokaze v pohode niekolko desiatok(stoviek) ludi, a tu cast co je pre neho jednoducha, tu (na fore) zrejeme nedokaze nikto. Samozrejme ak ten model nie je len nejaky kvader.
Tu je uplne taka prva verzia JE TO LEN HOBBY sranda.
https://www.youtube.com/watch?v=LIhcdlt ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Neda sa tam zatial ani otacat kamerou. Ten profil sa tam zatial da importnut len v obj formate. Ono aj teraz je to v podstate nanic lebo to ma odoberat z nejakeho objektu (napr z kocky) hmotu. Takze to tam teraz skusim dorobit. Aby si uzivatel vybral nejaky objekt (polotovar) a aby sa vosiel model dnu no a z toho potom budem odoberat az po ten profil.
No a prave k tomu sa chcem dopracovat (ked sa mi to cele odsimuluje v programe) aby som v realnom case potom daval vonku cez port informacie driveru aby presne podla tych suradnic hybal x,y,z motorom. (tak zjednodusene povedane)
https://www.youtube.com/watch?v=LIhcdlt ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Neda sa tam zatial ani otacat kamerou. Ten profil sa tam zatial da importnut len v obj formate. Ono aj teraz je to v podstate nanic lebo to ma odoberat z nejakeho objektu (napr z kocky) hmotu. Takze to tam teraz skusim dorobit. Aby si uzivatel vybral nejaky objekt (polotovar) a aby sa vosiel model dnu no a z toho potom budem odoberat az po ten profil.
No a prave k tomu sa chcem dopracovat (ked sa mi to cele odsimuluje v programe) aby som v realnom case potom daval vonku cez port informacie driveru aby presne podla tych suradnic hybal x,y,z motorom. (tak zjednodusene povedane)
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
a co architektura CAD/CAM/stroj
neni to lepsi oddelit a nechat komunikovat nejakym univerzalnim jazykem jako to delaji vsichni
tj. v necem se to maluje (3D model)
v necem se k tomu urcuje technologie obrabeni (CAM)
nekde se to obrabi (ridici system stroje)
ty tu matlas do sebe ridici system a CAM
vetsina tech co to takhle spojili dohromady se ve finale hodne omezili a nakonec takovy projekt selhal
neni to lepsi oddelit a nechat komunikovat nejakym univerzalnim jazykem jako to delaji vsichni
tj. v necem se to maluje (3D model)
v necem se k tomu urcuje technologie obrabeni (CAM)
nekde se to obrabi (ridici system stroje)
ty tu matlas do sebe ridici system a CAM
vetsina tech co to takhle spojili dohromady se ve finale hodne omezili a nakonec takovy projekt selhal
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tak minimálně tě musí zajímat : průměr nástroje , hloubka záběru na jeden přejezd nástroje , tvar nástroje , šířka překrytí - vzdálenost drah od sebe , rychlost obrábění G1- rychlost přejezdů nad materialem -G0 , otáčky nástroje. max hloubka nástroje , výška přejezdu nad materialem , to by mělo pro začátek stačitradekk píše:A moja otazka je k tomu : Co minimalne treba uzivatelovi nastavit a v akych jednotkach. (aby to bolo co najjednoduchsie)
dajme tomu odobaranie v mm ? alebo rychlost posuvu ? co tam este minimalne treba ?
Ide mi o to aby to bolo co najjednoduchsie. Netreba mi z programu vystup do univerzalneho jazyka aby to niekto na druhom konci sveta dokazal podla toho tiez vyrobit..skor nieco take ze niekto si spravi frezu tak aby mu ten program spravil to co potrebuje. A teda vyfrezovat nejaky profil. Ani nechcem pridavat viac OS.. predsa niekto kto ma 5 osu frezu tak asi ma aj na poriadny soft.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no nejde o to vytvorit program aby to na druhem konci sveta nekdo pouzil
takhle to vlastne nefunguje ani na velkych strojich i kdyz to takhle pouzivaji
ma to ale celou radu vyhod
ono slozitejsi veci se treba vypocitavaji i radu minut
pak se teprve frezuje
nemuzes pocitat pri obrabeni protoze by jsi nedodrzel rezne podminky
nemuzes natahnout cizi program v iso-g standardnim formatu
kdyz totiz ten tvuj program bude prilis jednoduchy odriznes se od slozitejsich veci ktere se daji vygenerovat v profi CAMech a natahnout do systemu stroje a frezovat
takhle to vlastne nefunguje ani na velkych strojich i kdyz to takhle pouzivaji
ma to ale celou radu vyhod
ono slozitejsi veci se treba vypocitavaji i radu minut
pak se teprve frezuje
nemuzes pocitat pri obrabeni protoze by jsi nedodrzel rezne podminky
nemuzes natahnout cizi program v iso-g standardnim formatu
kdyz totiz ten tvuj program bude prilis jednoduchy odriznes se od slozitejsich veci ktere se daji vygenerovat v profi CAMech a natahnout do systemu stroje a frezovat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)