Kalibrace posuvu os

mitch

31. 3. 2015, 11:30

Ahoj,

mám postavenou hobby cnc frézku a zkoušel jsem měřit přesnost posuvu jednotlivých os. Dělám to tak, že vyvrtám do dřevené desky otvor na kolíček (vrtám osmičkou frézou), popojedu od definovanou vzdálenost a vyvrtám další díru. Poté přes kolíčky změřím jejich vzdálenost. Bohužel na půl metru jsem již 0.8mm mimo. Chtěl jsem se zeptat, zkoušel jstě někdo v EMC2 kalibrovat počet kroků na otáčku (milimetr)? Viděl jsem videa s Machem, kde toto dělají, tak by mě zajímalo, zda je to potřeba udělat i u EMC.

PS: Pro posun používám čínské kuličkové šrouby.

Předem dík za odpověď.
Marty

31. 3. 2015, 12:50

Pokud jsou správně nastavené převodové poměry, tak bude nejlepší využít kompenzační tabulku - zvlášt asi u čínských šroubů, kde budou chyby stoupání asi docela značné a hlavně se budou měnit.

http://www.linuxcnc.org/index.php/engli ... le-example
mitch

31. 3. 2015, 2:08

Super, to vypadá přesně jako to, co potřebuji. Zkoušel jsem dělat 8 vzorků po 50mm a ta chyba je skoro lineární, ale né zcela. Tímto by se to řešilo. Otázkou je, jak nejlépe tu chybu změřit? Když jsem opakoval postup s kolíčkama popsaný výše, tak jsem pro každý pokus (každý pokus čítal oněch 8 měření po 50mm) dostal jiné chyby. Měření provádím šuplerou.
RaS

31. 3. 2015, 4:02

pokud ti to hází pokaždé jinou chybu hledej spíš ztrátu kroku.. zkus to při několika rychlostech a uvidíš, případně provozní vůle atd.. ono i ten největší šmejd kuličkovej šroub od číňana nebude mít pravděpodobně odchylku 0,8mm na půl metru..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
mitch

31. 3. 2015, 4:21

Zatím jsem to vyřešil jen snížením počtu kroků na otáčku, zhruba o 0,4 kroku a test s kolíkama teď ukazuje na 400mm odchylku asi 0,02mm. I rozteče mezi sousedními kolíky jsou víceméně přesné.

Otázkou je, čeho je toto chyba? Šroub, motor? Vůle bych asi vyloučil, zkoušel jsem různě najíždět na hodinky, odjíždět, vracet se, škubat osou sem a tam a vždy se to vrátilo na nulu s odchylkou jedné setiny.

Ztráta kroku je podle mne také nepravděpodobná, jelikož pak by ujetá vzdálenost byla menší nežli požadovaná. Mě to ale ujede vzdálenost větší.
bronek999

31. 3. 2015, 7:20

Otazne je ci to merias vcelku dlhou suplerou alebo odmerias vsetky 50mm vzdialenosti a spocitas. Lebo ak je to drevo, napchas tam drevene kolicky tak 0,1mm (na jeden par kolikov) moze byt kludne aj nepresnost merania, nehovoriac o tom ze dreveny kolik 8mm nema 8mm.
Ak tam das kovovy kolik tak ide do diery lahko alebo ho tam musis nalisovat?

Mozno si povies "nie som debil, jasne ze kovove koliky a meriam to cele naraz" ale zazil som uz kadeco, tak sa len pytam
mitch

31. 3. 2015, 7:34

Jasně, měl jsem to lépe popsat. Používám kovové broušené kolíky. Do děr jdou pěkně natěsno zastrčit, ale volné nejsou. Měřím jak vzdálenosti mezi sousedními kolíky, tak i celkovou vzdálenost dlouhou šuplerou. Udělal jsem si i tabulku průběhu chyby, zda se zvětšuje na každém kolíčku stále stejně a zdá se, že víceméně ano.

Po změně hodnoty kroků na otáčku jsem k ose X přidělal digitální šupleru a po ujetí 100mm ukazovala ujetých 100.01. Otázka je, jak moc se nechá na tuto hodnotu spolehnout. Ale nic víc už mě nenapadá, jak to vyzkoušet.

Spíš si říkám, je normální takto kalibrovat pojezd osy?
packa

31. 3. 2015, 7:45

a měřil jsi jak je natom se stoupáním samotný šroub ? , prostě na řemenici udělat rysku , a měřit vzdálenosti třeba po dvou otáčkách , jestly má mít třeba stoupání 5 a v realu nemá třeba 5.1 ?????
bronek999

31. 3. 2015, 7:50

normalne to urcite nie je. Keby bola ta vzdialenost mensia ako zadana tak by bola pravdepodobna napriklad strata krokov.
Robi to len jedna osa? Ak ano tak skus vymenit drivery?
Ked sme uz pri driveroch, nepouzivas nahodou nejaku lacnu 3xTB6560 cinsku dosku?
RaS

31. 3. 2015, 7:52

to nemá smysl.. ten válcovanej šroub bude mít přesnost nejhůře někde kolem 5-7mi stovek na 300mm délky přesnej broušenej mikrony na 300mm ... daleko větší nepřesnost tam nabyde konstrukcí a tu je potřeba najít a vyřešit.. jak jsi psal snížil jsi mikrokrokování a najednou to chodí přesně z toho vyplývá že problém není ve šroubu..
stejně ta hodnota je závislá na telpotě šroubu a na spousty dalších faktorech.. takže pokud chceš kompenzovat tak jedině nějakým přesným pravítkem pak to má smysl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
mitch

31. 3. 2015, 9:27

Šroub jsem neměřil. Mám jej přímo napojený na motory, ale asi by se to změřit dalo. Zkusím to.
Ten problém je i na ose Y, tam to jezdí zase o něco méně. Také jsem to upravil počtem kroků na otáčku a zdá se to být celkem dobré.

Drivery používám M542, ale je to čína. Toshiba tam není, s tou mám špatné zkušenosti.

S tou změnou kroků jsem to asi špatně popsal, neměnil jsem mikrokrokování, to mám stále nastaveno na 16x. Měnil jsem počet kroků na jednu otáčku motoru z 200 na 199.4. Tím jsem kompenzoval to, že osa ujede na jednu otáčku více než má. Zda je to způsobenou šroubem, nebo motorama (mám nemu 34 5Nm z Microconu), to netuším. Vůle na ose jsem vyloučil, viz víše.

Teplota by teoreticky problém být mohla, frézka není v žádné klimatizované mistnosti, ale v dřevěné dílně. Takže v této roční době je tam celkem zima. Ale to by měl být šroub spíše "smrštěný" a né "natažený". Také nehodlám honit tisíciny, pokud bude přesnost v 2 - 3 stovkách, tak budu spokojen.
Marty

31. 3. 2015, 9:44

No, šroub bych moc nechválil. Nejhorší co dělá Bosch Rexroth IT9 má 0,15/300. Hiwin se sice chlubí IT7, ale málokdy se do toho vejde (0,05/300). O vůlích matic radši nemluvit. A čína.... tam dovedou všechno.
Taky záleží jak je šroub uložený, jestli neni napnutý víc než by bylo zdrávo, teplota atd.

Nicméně laserem to asi měřit nebudeš, tak doporučim aspon dlouhou šupleru a postrkovat mašinou. A udělat rastr já nevim třeba po 10 mm.

Mimochodem - vůle ? Předepnutý to asi nebude, čekal bych od 5-6 stovek nahoru - jakým způsobem byla měřena ?

To mikrokrokování - 16x už je docela dost, vpodstatě u víc než 4x není motor schopen držet přesnou polohu a "plave", respektive kroky nejsou uplně stejné. Nemůže tam být chyba polohování ?
Kolik je tedy dráha na 1 otáčku motoru (v tomhle případě vlastně stoupání šroubu) ?
mitch

31. 3. 2015, 10:01

Laser je pro mne opravdu nedostupný. Šupleru, jak jsem psal, jsem na osu přidělal a po mé úpravě ukazovala hodnoty s chybou 2 stovek. Ale mám jen šupleru dlouhou 150mm, takže jsem jezdil jen v tomto rozmezí.

Když jsem měřil nezkalibrovanou osu, tak na každých ujetých 50mm se odchylka zvětšila o 0.1mm. Po "zkalibrování" je ochylka pro mě neměřitelná. Spíš si říkám, kde je problém a zda je moje řešení vůbec vhodné.

Vůli jsem zkoušel najížděním na hodinky, různým cukáním s osou a opětovném najetí. Ale vůle by se hlavně projevila pokud bych jezdil sem a tam. Já ale jedu stále jedním směrem a ta chyba s ujetou vzdáleností narůstá. U vůle by byla stále stejná.

To mikrokrokování můžu snížit. Myslel jsem, že s vetším mikrokrokováním snížím vybrace a hluk motoru. Drivery podporují mikrokroky až 64x. K čemu je pak takovéto mikrokrokování dobré?

Dráhu na jednu otáčku nevím, ale na 50mm to ujede, respektive ujelo, 50.1.
mitch

31. 3. 2015, 10:04

Ještě se zeptám Vás, co máte doma Hobby frézku s krokovými motory, v jakým přesnostech se při posuvu os pohybujete?
Mex

31. 3. 2015, 11:13

Už to tady zaznělo. Vypni svou kompenzaci, udělaj si na šroubu fixem rysku a ujeď třeba 100x stoupání šroubu (např. při stoupání šroubu 5mm ujeď 500mm). No a pak se podívej, jestli po těch 100 otáčkách šroubu je ryska ve stejné pozici jako na začátku.
Pokud bude ve stejné pozici a ty místo 500mm ujedeš třeba 501mm, tak je blbě stoupání šroubu. Pokud to ale ujede těch 501mm a ryska bude pootočena, tak hledej problém v elektronice nebo řízení.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“