YonYho CNC = YonYho velké sousto

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
YonYcz

31. 3. 2015, 8:25

Zdravím spolek nadšenců CNC a jiných strojů.
Zařadil bych se k prozatím ryze pasivního nadšence, který se tu poslední 2 roky snaží načerpat nějaké informace, aby si udělal to svoje domácí hejblátko, který by mu usnadnilo ty mraky nedorealizovaných projektů, které vždy skončili nekompletním strojem - nedostatkem drobných součástí strojů.
Nejsem vůbec z oboru, nemám ani praxi, nic.. Věřím však že nějaký selský rozum jsem pobral a snad se vydávám rozumným směrem. Rozhodl jsem se investovat poměrně velkou částku do stroje, který je v prvotní řadě určen k uspokojení mě, radosti z pohybu a drobností, udělátek hejblátek, které mě budou dále činit radost :D .
Dá se tu najít spousta konstrukcí, ověřených.. vlastně ani nevím, jestli jsem se nějakou inspiroval, projekt se mi prostě rodilv hlavě a začal jsem ho realizovat.. bohužel s praxí z 2d cadu, jsem začal na 2d výkresech, různých částí konstrukce a toto již mělo za následek, že jsem některé věci nechal udělat zbytečně, nefunkčně, nevhodně.. Proto jsem v rámci možností prošel rychlokurzem 3d modelování - youtube - a po třech probděných večerech bych zde chtěl nahodit moje myšlenky a Vás zkušené požádat o kritiku, rady, zlepšení, doporučení... Protože nejsem z oboru, rád se poučím a nechám si poradit. Byl bych také rád, protože z oboru ani vesměs nikoho neznám (soustruh, brusku na kulato do 700mm délky mám "po ruce"), pokud mi někdo poradí, doporučí nějaké šikovné chlapy z okolí (jihomoravský kraj), co mi pomůžou s některými věcmi (frézování pro linéáry mi dělá při tom rozměru pro který jsem se rozhodl trochu problém :( ), budu vděčný!
Dost už kecání.

Co už mám vyrobeno:
Rám stroje - profily 50x50x4, 2 na sobě, vyplněno pryskyřicí s křemičitým pískem (zde jsem asi trochu prohloupil, nemám to prolité celé, vpodstatě jen zátky a písek postupně zhutněn, umlácen kladivem a zátka z druhé strany - nevím jestli to bude mít stejný efekt, jako kdybych to prolil celé - měl jsem jen pár plechovek co mi zbylo, a říkal jsem si že lepší než to nechat prázdné, vibracím by to mělo pomoci?) čistě rám, bez desky stolu (vnější + vnitřní profily) má asi 80kg - už teď s tím nehnu :D Samotné profily jsou "v rohu" sešroubovány přez 40x40 tyč AW 2007. není to šroubováno jen tak do 4mm stěny (tam by osmičky šrouby těžko drželi), v profilu jsou vloženy kostky 40x40 AW2007 a v nich jsou dostatečné závity. (jak se kreslí šrouby, na to jsem ještě nepřišel, v modelu je tedy nemám, kreslím ho hlavně pro představu o přesnosti a funkční nekolizní provoz, takže mi šrouby zatím nepřišli tak důležité pro pochopení).
Dále mám udělaný ty děsně tenký bočnice na portál.. měl jsem možnost využít materiálu, a pracovních možností za hubičku, riskl jsem to - je to z 5mm duralu. vím že je to děsně málo, pomůžou tomu ty profily co tam mám přidány (30x50x3 a 40x60x4)? nebo je to zabitý a mám to rovnou vyměnit.. říkal jsem si že to zkusím (protože mě to nic nestálo tak proč ne) a když to nebude tak tuhý, jak by mělo, že by si nové bočnice pak mohla udělat sama mašinka.. Osu Y už mám také sešroubovanou, chybí "ztustění" vrchu a spodku tak aby bylo možno nejen frézovat, ale dostatečně upnout lineár.. Zde taky ještě tápu nad uložením lineárů, resp možností opracování - jestli je to takhle použitelné (když se vrch a spodek srovná,na vrchu se sjede hrana, spodek na "volno" s mikrometrem proti vršku), nebo to radši udělat jinak..
Na Ztko nemám ještě nic konstrukčně, pouze opracovaný šroub a koupené vozíky a lineáry.

Konstrukce by měla být osazena:
HIWIN HGR25CC ZA H, vozíky už mám koupené všechny, lineár zatím jen na Zko -500mm X a Y vychází +- na 1000mm.
HIWIN R2505K4-FSCDIN - kuličkovky+ matky - Ztko koupené šroub 500mm, matky už všechny osy.
MBA-20F - Držáky motorů nema 34 již koupené SYK
GFD-25 držák na matky HIWIN
FK20 pevné ložisko - trochu chyba v metrixu, na držák nepasuje, musel jsem nechat zaslepit původní závity a vyjiskřit "do nich" závity o kousek vedle. vše koupené
BF20 volné, koupené.

S pohonem jsem si nevěděl moc rady, každý tu má jiný názor, ztráty kroku, výhody a nevýhody toho a toho, přetižitelnost, cena... možná jsem se měl prvně ptát, ale po těch x diskuzích co jsem si pročetl, kde jeden říká "dobře jsi udělal" druhý "vyhozené peníze" atd, jsem se rozhodl, že tuhle diskuzi tady mít nemusím, takže jsem to nějak rozhodl sám. Chtěl jsem původně easyserva DC (byl jsem trochu nervózní že jsou to jen 2f krokáče) ale vzhledem k tomu kolik přijde kvalitní zdroj 700-800 W při 75V, co servo to kus, jsem přešel na EASYSERVA z CNC shopu, 8NM na 230V vč driveru od leadshine: ES-DH2306 a ES-MH33480. Jeden jsem už objednal aby bylo s čím dělat první testy. Ono je to sice o několik tisíc dražší než ty 2f dc serva s driverem, ale několik tisíc člověk ušetří za zdroj + je o součástku méně, co se může posr... :).
Zde přikládám nějaké screeny z modelu, omlouvám se za nižší detaielnost, mám opravdu slovy max 15ti hodinovou zkušenost s 3d modelováním (jak se tam sakra dává ten řemen ! jak mám kruci sesadit matku s šroubem tak, aby se opravdu točila a hejbala se strojem :( )

Předem Vám děkuji za konstruktivní kritiku a děkuji za ty moudra, co zde člověk může čerpat, protože člověk může být studovaný, ale praktické životní zkušenosti se nenaučíš!
03.JPG
02.JPG
04.JPG
05.JPG
06.JPG
07_Z.JPG
08_Z.JPG
09_Z.JPG
Bottom.JPG
Dim.JPG
Front.JPG
Right.JPG
Top.JPG
u Ztka si nejsem jistý, jestli můžu dát vazíky víc k sobě, abych neubral na tuhosti, z obrázku 8_Z je však vidět, o kolik bych si pomohl s rozjezdem Ztka, Těď jsou vozíky 223mm od sebe, na střed.
YonYcz

1. 4. 2015, 7:47

Jeste jsem nezminil, konstrukce je cela z duralu, AW6060(profily) a AW2007 (plne), nektere konstrukcni prvky (sroubovaci spojovaci plosky na profily- nejsou v modelu, vyfotim) jsou z nerezi.. Na stroji chci opracovavat tvrde drevo a dural.
echt

1. 4. 2015, 8:12

no ... to co jsem ti označil červeně je totální nesmysl a měl bys to od základu předělat
Přílohy
neeeee.jpg
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2015, 9:55

No strécu, po dvou letech tvého studování se mi to zdá takové všelijáké, můj selskej rozum to nějak nepobral viz kolega echt. Je tu spousta funkčních mašin a nechápu, proč mají nekteří potřebu vymýšlet všelijaké upravy k horšímu..
Nejvíc k tvému strojku bych přirovnal azama, jednoduché a jak je vidět i funkční..
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=14584" onclick="window.open(this.href);return false;

Ať se dílo daří :-)
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
bronek999

1. 4. 2015, 11:37

Tiez nechapem umiestnenie skrutky Y. Jedine co je na tom dobre tak ze je chranena proti trieskam.Ale pripada mi to obrovska paka vreteno-linear-gulickova matica.
Idealne by ta matica mala byt v ose nastroja (co sa prakticky neda spravit), ale dat ju tak daleko ????
Ta matica osi Y bude na plechu?
Osa Z bude z plexiskla 4mm?? To ze priesvitna mi nevadi, len ta "hrubka"

Ked uz niekto do toho investuje tolko casu aby to nakreslil (pravdepodobne na nejakej cracknutej versi softu) tak nech si da tu namahu a simuluje tam nejake to namahanie a hned zisti ze tam ma slabe miesta.
YonYcz

1. 4. 2015, 11:48

echt píše:no ... to co jsem ti označil červeně je totální nesmysl a měl bys to od základu předělat
Omlouvám se, není to tam dokreslený, chybí tam konstrukce pro držáky matek... původně tam mělo být dole spojovací rameno a jeden šroub uprostřed. někde se tu psalo u jiné konstrukce, že se to bude kroutit, proto jsem to rameno zrušil a dal tam 2 šrouby.
Ty jekly co trčej dolů jsou zbytečně dlouhý, ale NESLOUŽÍ jako nosná konstrukce stolu (možná toho si se lekl že to tak vypadá?) je to normální portálka. Osa X - stůl - je pevná, jezdá portál. samotný rám stolu bude chycen na ocelové konstrukci jak v rozích, tak uprostřed (proto jsem zrušil to spojovaci rameno, při dvou šroubech mi přišlo vhodnější radši podepřít stůl uprostřed, rameno se samozdřejmě může použít, pokud nosnost a tuhost samotného stolu bude dostačující.
piskoteek píše:No strécu, po dvou letech tvého studování se mi to zdá takové všelijáké, můj selskej rozum to nějak nepobral viz kolega echt. Je tu spousta funkčních mašin a nechápu, proč mají nekteří potřebu vymýšlet všelijaké upravy k horšímu..
Nejvíc k tvému strojku bych přirovnal azama, jednoduché a jak je vidět i funkční..
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=62&t=14584" onclick="window.open(this.href);return false;

Ať se dílo daří :-)
Předpokládám stejná situace, když jsi mi postl stůl kerej jezdí a pevnej portál - omlouvám se za nedokončený výkres, večer zkusím dokreslit rám na kterém to bude stát.

takže pořád je to mimo mísu? pokud ano prosím Echte abys mi to více objasnil.. pokud narážíš na stěny portálu (jejich tloušťku) a chabou výztuhu profily, to jsem psal že z toho mám strach.
Jo a 2 roky studování, nejsem tu každý den..
Front._uJPG.jpg
YonYcz

1. 4. 2015, 12:14

bronek999 píše:Tiez nechapem umiestnenie skrutky Y. Jedine co je na tom dobre tak ze je chranena proti trieskam.Ale pripada mi to obrovska paka vreteno-linear-gulickova matica.
Idealne by ta matica mala byt v ose nastroja (co sa prakticky neda spravit), ale dat ju tak daleko ????
Ta matica osi Y bude na plechu?
Osa Z bude z plexiskla 4mm?? To ze priesvitna mi nevadi, len ta "hrubka"

Ked uz niekto do toho investuje tolko casu aby to nakreslil (pravdepodobne na nejakej cracknutej versi softu) tak nech si da tu namahu a simuluje tam nejake to namahanie a hned zisti ze tam ma slabe miesta.
A já si myslel, že 2 dny jsou 0% času, oproti tomu co to celý sežralo..

Matka Y bude na (teď je tam 5mm) 10mm oceli, a "dokrabicuju to". chtěl jsem dát dovnitř ještě výztuhu z duralu s dírou na šroub, tak, že by se ten prostor vymezil až těsně k zádům portálu, to stejné osa Z je tam 5mm ocel, bude tam 10mm ocel + bočni+vrchní žebra kolem vřetene, plexi je to aby bylo vidět dovnitř :? ..
Šroub Y jde dát před vozíky.. jde to přehodit,dal jsem to dozadu kuli tomu krytí + to pěkně vyšlo na umístění ložisek a motoru.. nedovedu si představit že by se celý to Ztko kroutilo na těch vozíkách portálu, ale neodporuju ...
Mad_BOXs

1. 4. 2015, 9:49

Proč na Z ose zvedáš domky, šroub, držák motoru a motor? Vždyť to je zbytečná váha. Dej uchycení na portál Y a zvedej jen matku, celé to otoč. Klidně motor mimo osu šroubu a řemínek.

Třeba jako tady http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=16483" onclick="window.open(this.href);return false;
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
ZDENEK1.DOLEZAL

1. 4. 2015, 10:03

No asi proto že to bude mít aspoň o malinko tužší, když mu to vyztuží to lin. vedeni( tu destičku Z)
o kolik to bude celkově těžší tak o 3Kg.
Mad_BOXs

1. 4. 2015, 10:49

To lin vedení tam takhle může být a přes to bych to otočil.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
YonYcz

3. 4. 2015, 1:54

Těžko říct jak moc to bude těžší, ušetřím sice 6 kilo za motor+ kilo za držák, ale matka s držákem váži skoro stejně jak šroub.. ale zase pod vozíkama musej být slušný kostky aby se tam vešla ta matka s držákem, to zase přidá..a proč jsem to tak udělal? v badins cnc se to teď řešilo, předtím v CNC Cjuz.. je těžký si něco vybrat, když to někdo udělá za A, píšou lidi udělej to za B to je blbě. když udělám za B, tak je správně A.. no ale když se nad tím zamyslím, tak to asi půjde udělat uplně stejně když to otočím a pohyb Zka zůstane stejnej.. akorád frézka bude na desce chycená až až daleko pod vozíkama, abych zachoval průjezd pod portálem, nic nezavazelo a zachoval dráhu Ztka.. Ve výsledku, 8NM motoru bude přece jedno jestli tahá 20kg nebo 23kg ? myslím si že lineáry, i šroub sou předimenzovaný na podstatně těžší Ztko / portál..

Dá se nějak logicky říct jaký hodnoty mám vlastně měřit / simulovat? kolik kg tlak na frézu je fajn, abych simuloval tuhost konstrukce? (tak jak to dělal Cjuz - hodinky a tlak na Ztko (na frézu ideálně) Dle všeho tlak 20kg na frézu už slušně ohne samotnou frézu?
YonYcz

3. 4. 2015, 8:10

Netroufám si říct, jestli to dělám dobře, ale pokud vemu ten můj návrh s bočnicema s profilama a na "frézu" zatlačím 200N do strany, tak sou na tom sondy takhle:
simul_tenké 20kg.JPG
a pokud vyhodím profily a hodím tam 15mm plotnu duralu stejného materiálu, a nasimuluju stejný podmínky, tak mám na sondách horší výsledky jak s jeklama...
simul_tlusté 20kg.JPG
Někde jsem čet (asi fyzika) že jekl je o 120% tužší jak tyč... takže mi to ani nepřijde divné, proč to tedy je blbě echte?
zami

24. 4. 2015, 11:19

Na ose Z si prodluž kolejnice směrem nahoru. Budou ti vypadávat kulišky..... :wink:
Miloš
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“