Ale to by sme si mnohí priali, mať materiál s modulom 8000 GPa, ktorý sa dá naviac odlievať za studena a má malé zmraštenie. Bohužiaľ realita je tých 8 GPa. Ale na plast je to aj tak veľa, čistý epoxid má tuším cca 3 GPa, takže to robí hlavne plnivo, neviem čo do toho dávajú za prach.
Navrhoval som Dawexu, nech vylepšia materiálové listy a doplnia tam moduly, nech človek vie s čím robí, ale myslím, že to nepadlo na úrodnú pôdu. Iní distribútori, ako napr. ebalta.cz to berú ako samozrejmosť, veď modul pružnosti v ťahu a poissonovo číslo sú najzákladnejšie inžinierske konštanty pri pevnostných údajoch... Celkovo mám s Dawexom takú skúsenosť, že pokiaľ ide o nakupovanie, tak sú pohotoví, ale keď ide o riešenie problémov a poradenstvo, tak to je pre nich úplne off, neunúvajú sa ani odpísať.
Inak vďaka Bobik, za link aj za preverenie výpočtu, ja som to počítal tuším ručne, to sa človek môže seknúť. Keď sú nejaké náročnejšie namáhania, tak mimoriadne sa mi osvedčila táto kalkulačka:
http://www.aps.anl.gov/APS_Engineering_ ... Beam2.html
Je tam hafo okrajových podmienok a zaťažení, dá sa tam vypočítať hocijaká situácia, keď zoberieme v potaz, že platí pravidlo superpozície...