Moje první garážovka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Tukanekb8
Protřelý bazarník

20. 4. 2015, 8:53

IMAG1284.jpg
IMAG1282.jpg
IMAG1281.jpg
IMAG1280.jpg
Tak Vás konečně zdravím. Po několika měsících pročítání tohoto fóra a ještě delší době přemýšlení a spíše snění jsem se rozhodl, že si také postavím svojí mašinku... Je pravda že nejvíce mi pomohla debordelizace ve firmě kde pracuji a možnost odkoupit nepotřebné díly. Díky tomu všemu Vám můžu představit mojí garážovku. Počítám s kritikou a možná i s posměchem, ale věřím že se přeci jen někdo najde, kdo třeba drobet poradí. Jsem vyučen elektrikář (silnoproud) a od vyučení se i tak živím. Elektroniku mám jako koníček, ale zatím toho moc neumím, hlavně co se týče řízení krokových motorů... Tak vzniká dotaz, jaké motory a řízení? Vím že teď musím napsat, co s tím vlastně chci dělat. Především dřevo všeho druhu, plexi a plasty a pokud možnosti dovolí tak i hliník(tenký plíšek na štítky el. přístrojů) a případně i dural, kterého mám po montáži hromadu (ten co mám je ale pekelně tvrdej...) To je asi jen sen... Další dotaz je ohledně trapézů, koupil bych 25/5 na X a Y a 20/3 na Z, na jaké se mám ptát matky? Vyčetl jsem že je spousta druhů: plastová, mosazná, ocelová, dlouhá krátká, co mám chtít? A co znamená předepnutá matka? Ještě se chci zeptat na stůl, má cenu shánět hliníkový, nebo pro hobby účely stačí kus linky z kuchyně? Konstrukci mám z nerezu,nerezových trubek a duralových dílů a hranolů 5x5cm (hranoly jsou plné!) Už teď to monstrum sotva z boku přizvednu... Minimálně to odhaduji na 150kg a to tam ještě není vše namontováno... Pojezdy X jsou na 25 nepodepřených tyčích, ano já vím, nebíte mě :D ještě k tomu ocelových... Vím ,že tady už to je klišé, ale nejdřív chci vůbec vyzkoušet, jestli to rozhýbu a pak budu postupně upgreatovat a také používám, to co mám... Osa Y je stejná jako X a Z je na dvacítkách, ale aspoň kalených... Na pojezdech jsou kuličková vedení, vždy dvě cca 8cm dlouhá na Z je po jednom 10cm dlouhý. Maximální rozjezdy mám X=600mm, Y=350mm, Z=200mm. Ale díky mé prosíravé konstrukci můžu rozjezdy zmenšit na nějakých 350x250x100mm a kdykoli zase zvětšit. Nebo to raději nechám rovnou menší kvůli tuhosti? Toť asi vše, koukněte na fotky a pusťte se domě, těším se na názory!
Ps.: na trubku jsem pověsil video: https://youtu.be/bJym32GRs6Y" onclick="window.open(this.href);return false;
Soustruh Magdeburg D30, CNC frézka home-made, 3D tisk home-made,...
Tukanekb8
Protřelý bazarník

20. 4. 2015, 9:02

Ještě otázka, zbyl mi doma jeden kuličkový pojezd na 20 tyč, co kdybych ho ještě namontoval pod X vozík s jednou tyčí a vedle bude ještě 25 trapézovka v domcích na obou stranách, pomůže to tuhosti? Nechtěl jsem tomu věřit když jsem ty 25 tyče viděl, ale skutečně je na nějakých 50cm prohnu vozíkem o cca 4 desetiny...
bronek999

21. 4. 2015, 6:03

Plne hranoly 50x50? Naco? Treba to brat ako celok. Pekna vytrina to bude ked nedas stol ale sklenene police :) Nepodoprene vedenie je jedna vec, ale tie spoje v rohoch su tiez slabe. Degraduju tie nerezove hranoly.
Tukanekb8
Protřelý bazarník

21. 4. 2015, 6:50

Ty hranoly jsou z duralu, tyce jsou nerezove, jeste pride po jedne do kazdeho rohu az je sezenu, jinak jsme to zkouseli s tatou proti sobe "zkroutit" a ani se to nehlo... Nezda se to, ale snad je to dost pevny... Nahoru prijde jeste deska na ktere bude elektronika a dolu nerezova vana na bordel... Par tyci a hranolu jeste mam, tak je tam nandam abych to provazal...
badina

12. 10. 2015, 6:51

By mě zajímalo, jak tohle "lešení" jde ustavit do nějaké přesnosti. Nikde žádná referenční hrana, vše na svěrné náboje, takže doklepávat, doklepávat a zase doklepávat ale podle mě nikdy nedoklepat.
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“