Lineární vedení a jeho tuhost
Zdravím. plánuji sestavit si univerzální router na tři osy. Primárně na nejspíš pro 2.2KW vřeteno, ale ve výhledu možná plasmu. Laser snad ani nebudu psát tam pokud se nepletu je nosnost zanedbatelná. Rád bych znal názor lidí co mají praxi s touhle problematikou. Sice vím, že nejlépe by mě vyšly lineární vedení s vozíky, ale u těch je problém cena a mám k dispozici velké množství lineráních tyčí a ložisek tyče M20 a trapéz rovněž 20x4. Plánuju celkem dlouhou osu Z zhruba 1500mm. mám v plánu použít dva motory Nema 23 pro osu Z. Otázka zní, kolik vodících tyčí bude potřeba pro jedno vedení aby bylo vedení tuhé a přesné. můj návrh počítá se třemi + trapéz. viz obrázek. Chápu že tím vzniká problém se seřízením aby se tyče nekřížily a vedení se nesekalo. právě proto bych chtěl vědět jestli máte někdo s něčím takovým zkušenost a jestli víc tyčí opravdu znamená větší tuhost a jak velký problém je je seřídit.

jestli dáš 3ks 20mm průměr 1,5metru dlouhé nepodepřené tyče tak na tom můžeš tak akorád tahat drát na řezačku polystyrenu.. podle mě je uplně jedno kolik těch tyčí dáš protože v tomhle poměru to bude stát za nic i s 10ti tyčema..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- WatchManiac
- Kontaktovat uživatele:
Tak Z-ko so zdvihom 1500mm asi naozaj bude rezačka PS, nič iné ma nenapadá... A čo i len trošku krivý tr. šrób s tým celým pohne IMHO...
„Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom mistr. Pokud nejsi blb.“
watchmania.sk
Amateur Watchmaking
YouTube kanál

Tak já bych rád i něco jinýho než polystyren. Ono to moje 3D je celkem zavádějící. Tady jsou trošku detajlnější obrázky pro lepší představu. Samozřejmě nemám zkušenost z praxe a chápu že trapézy mají jistou toleranci, ale pokud to bude zamčeno spolu s třemi tyčemi o průměru 20 v AL bloku tak by to nemělo moc hrát. 1.5m je celkem dost tak jsem přidal rolny kvůly prověsu.

Niekto by povedal ze chces z hov..a upliest bic. Ja mam doma zvysne polystyrenove rohove profily k sadrokartonu. Chcel by som ich pouzit na stavbu cnc frezky. Tiez viem ze lineary by boli lepsie, ale toto doma mam a skoda to nepouzit. Ako vreteno by som dal motor z budika, udajne sa da o 600% pretazit. Vreteno ISO40.
Urcite si zistil ze tu pisem bludy. A nie som prvy v tomto vlakne......Uz len to vreteno pri rozbehu rychlou rampu zohne to "vedenie" momentom zotrvacnosti rotoru.
Urcite si zistil ze tu pisem bludy. A nie som prvy v tomto vlakne......Uz len to vreteno pri rozbehu rychlou rampu zohne to "vedenie" momentom zotrvacnosti rotoru.
jasně přidej rolny pak traverzu pak lineár a pak to celé zahoď a začni znova.. běž se někam podívat jak to vypadá v praxi.. a nebo jinak..slož to a hned budeš vědět sám o čem to je.. bude tě to stát sice nějaké vyhozené peníze, ale vlastní zkušenost je k nezaplacení...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu