Čím namazat soustruh a kde to sehnat v malém množství

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
bflmpsvz

22. 4. 2015, 8:31

Zdravím,
mám tenhle malý stroj:
Obrázek
a zatím jsem ho nemazal, protože dodaný olejem přímo přetékal. Teď už začínají být některé plochy suché. V manuálu píšou "strojní olej (Mobile oil, Fina,...)bez obsahu kyselin, barviv
a pryskyřic". Na dotaz u dodavatele mi poslali tabulku s asi tuctem olejů a na upřesňující dotazy nereagovali.
Co bych měl do těch maznic doplnit a kde to vzít v množství menším než velkém? Myslím, že 100ml by mi vystačilo do nejdelší smrti. Já mám akorát olej na jízdní kola a šicí stroje.
Nebo je to jedno? Mám v paměti varovný příklad, který nám dávali na průmce, jak se v CCCP zadřel nějaký stroj dodaný z ČSSR, protože rusové při údržbě razili heslo "Masló jako masló" a mazali čímkoli co jim přišlo pod ruku.
Web http://www.oleje.cz vypadá nadějně, tak teď jen vybrat jaký olej.
Nejhorší je samota, když tě soustruh namotá.
origosch

22. 4. 2015, 8:49

Se 100 mL toho moc nenasoustružíš. Dá se koupit litr, ale nechtějí posílat.
https://www.oleje.cz/p/paramo-ol-j-3-1-l-nalevany--253" onclick="window.open(this.href);return false;
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]
bflmpsvz

22. 4. 2015, 9:29

origosch píše:Dá se koupit litr, ale nechtějí posílat.
A sakra, to jsem si nevšiml. Není někdo podobný v Praze?
VirtualMan

22. 4. 2015, 9:37

Odkud jsi?
Kupoval jsem ho kanystr 5l a dobré 2l mi zbyly.
Tak kdyžtak k vyzvednutí v Brně, nebo naleju do pet lahve a za poštovné pošlu.
Vladimír
P.S.
Ten olej je určený hlavně do převodovky, vřetene a podobně, proto má i ty protipěnivé přísady.
Ale mazat se s ním stroj samozřejmě dá. Já jen jestli není na tyto účely zbytečně moc nóbl... :D
Baťa1

22. 4. 2015, 9:58

no myslim že na na takovéhle sóstruh stačí jakékoliv motorové olej třeba M6A to akorád na sóstruh kde hlavní ložiska jsou kluzná musi byt olej správné hustoty, na lože a všechny jiny mazaci místa je motorové olej nejjednoduší a jde koupit na každé benzince, ti rusáci to zadřeli právě proto že do tech rychloběžnéch kluznéch ložisek nalili hustotu, strojní olej se použivá proto že je levnější jak ten motorové
soustružník

23. 4. 2015, 8:01

Do těch mazniček klidně i ten na šicí stroje, ale ten býval řídký. Nebo u první benzinky láhev PP 90 či podobného a je to. Může být i ten motorový, jen má všelijaká tady zbytečná aditiva.
Baťa1

23. 4. 2015, 5:48

PP90 neni moc vhodné na kluzné pohyby to je spíš na valivé tlaky, navíc je to husté a ztěžuje to práci, všechno jde ztuha, motorák je komplet na kluzné plochy, v žádnym automobilovym motoru se nic nevalí všechno kluzné (akorád tatra má na klice válečkovy ložiska a dvótakty) takže logicky motorovym olejem se nedá ublížit a to ani těm valivým komponentům a ty aditiva je pravda že jsou zbytečny no ve strojním oleju taky nésó a proto je levněší, doporučil bych ten nélevněší motorové olej v tesco domě 15w40 za 60korun litr http://maziva.heureka.cz/mogul-diesel-dt-1-l/" onclick="window.open(this.href);return false;
bflmpsvz

24. 4. 2015, 12:25

No ale teď koukám, že pro jiný olej ta neochota posílat neplatí:
http://www.oleje.cz/p/ekolube-cglp-mult ... any--11101
A ten je podle všeho dost vhodný na to co potřebuju, nebo ne?
filla
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2015, 12:46

proc tak vedecky? najdi si olej na kluzna vedeni napr. paramo kv
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
bflmpsvz

24. 4. 2015, 1:06

filla píše:proc tak vedecky? najdi si olej na kluzna vedeni napr. paramo kv
No to jsem skoro tam kde jsem od začátku, protože olejů paramo kv je hafo a liší se bůhví čím, minimálně viskozitou, o které nemám šajnu. Vědecké by bylo, kdybych koupil všechny a udělal důkladné, dvojitě zaslepené pokusy :lol:
Ale do toho se mi nechce, tak jsem doufal, že mi dodavatel řekne "výrobce tam nalil konkrétně to a to, když neseženete tak náhrada je X případně Y...
No a když dodavatel zklamal, tak se ptám tady...
Co teda ten Paramo KV 46, respektive jeho náhrada Ekolube CGLP Multi 46 ? Nebo "Masló jako masló"? :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 4. 2015, 1:57

Jo, <něco> 46 je vyhovující. Já polévám soustruh spíš olejem <něco> 68, ale nemyslím, že by to mělo (v tomhle případě) nějaký zásadní vliv :D U oleje do valivých vedení bych se staral o detaily, do kluzných ložisek taky, ale pro tyhle účely prostě postavím pod přepadovou trubičku ztrátového mazání CNC mašiny flašku od mlíka a za pár dní ji mám plnou celkem vyhovujícího oleje :D :D :D
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“