Rezanie skla cnc routrom s diamantovým hrotom

Odpovědět
Robur
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2015, 7:26

Zdravím všetkých,

chcel by som požiadať o radu. Vyrobil som si odpružený diamantový hrot do cnc routra. Pri skúšaní to šlo v celku dobre, sklo to gravírovalo jedna radosť. Problémy nastali ked som chcel deliť sklo. Tabuľku formátu A3 som sa pokúšal predeliť na šírku do polovice. Pekne natiahlo čiaru, ale šlo to len veľmi ťažko odlomiť a lom nesledoval čiaru. Máte niekto skúsenosti s delením skla takýmto postupom? Aký prítlak, resp. či sa má niečím mazať (síce som čítal, že diamant netreba mazať), atď. Vďaka vopred za rady.
exot007

29. 4. 2015, 9:17

Co vím tak starý sklenář používal petrolej a lehce poklepal ze spoda a pak lámal na hraně.
testone
Sponzor fora

29. 4. 2015, 11:21

sklenářům to jde tak hezky, protože dělí nové sklo
pokud je to nějaká 20 (50) let stará tabulka vyndaná z okna nebo z kouta, jde to podstatně hůř
alespoň taková je moje zkušenost
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Engineer
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2015, 7:22

testone píše:sklenářům to jde tak hezky, protože dělí nové sklo
pokud je to nějaká 20 (50) let stará tabulka vyndaná z okna nebo z kouta, jde to podstatně hůř
alespoň taková je moje zkušenost
Řezal jsem sklo starý přes třicet let a naprosto v pohodě ... je to o správným nástroji a cviku ne o novým skle....
Na každou sílu skla má bejt jiný kolečko ... diamant nebývá to nejlepší řešení. Tohle páni sklenáři na rozdíl od nás občasných řezačů vědí a ten správnej vercajk mají .... kolečko z železářství to rozhodně není.
Já kdysi dostal od kamaráda sklenáře kolečko na sklo do síly 2mm a kolečko na sklo do síly 5mm a najednou jsem se nestačil divit jak je to řezání snadný. Předtím jsem kolečkem ze železářství skoro všechno sklo zmršil...
Ty kolečka mám přes dvacet let a pořád fungujou i na skle co pamatuje možná ještě protektorát. :lol:
Ale samozřejmě, že nový sklo se řeže snáz ... občas odpustí začátečnické chyby.
Robur
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2015, 7:51

Vďaka všetkým za rady a informácie... O kolečkách viem, problém je v tom, že som chcel využiť diamantový hrot aj na rezanie skla :wink: trošku sa s tým ešte pohrám , skúsim zvýšiť prítlak... ináč to sklo bolo nové, nedávno som ho kupoval v sklenárstve na iný projekt ...
Keď budú výsledky, dám vedieť :)
karelsklo

1. 5. 2015, 8:18

Diamantový hrot se také dá použít,my třeba ještě některá skla diamantem řežeme.Musí to ale být diamant pro řezání.
A ten funguje v jistém smyslu podobně jako kolečko,tedy musí se vléci určitou pozicí ve správném směru.Proto se zrno do držáku také orientuje v určitém směru.
Při řezání tabulového skla ( většinou ) nestačí udělat v materiálu " nějaký " vryp,nástroj musí vytvořit vryp s mikroprasklinami určitého tvaru.
Proto nestačí sklo " nějak poškrábat "... :)

Kapalina ( petrolej,voda ) použitá na zvlhčení řezu do těchto prasklin proniká a usnadňuje lom.

A pozor-i pokud je řez proveden správně tak takzvaně " chladne ",tedy zmíněné praskliny se zavírají a po několika minutách už řez " nefunguje ". :)

U cnc řezacích stolů na sklo proto nástroj funguje jako vlečný nůž.Jestli chceš něčeho docílit,budeš to muset udělat taky tak.
Robur
Kontaktovat uživatele:

7. 5. 2015, 12:53

Po viacerych pokusoch som to nakoniec vzdal ... Gravirovanie je pekne ale rezanie problemove... nie vzdy sa podari ... skusim spravir vlecny noz s kotucom .... Dakujem vsetkym za cenne pripomienky :D
karelsklo

7. 5. 2015, 8:45

Ono tak složité být nemusí,řezací kolečka jsou dnes často v držáku který funguje jako vlečný nůž-hlavička je otočná a osa otáčení je kousek před osou kolečka.
Sice by to bez korekce pro vlečný nůž nebylo úplně přesné ale to se u tohoto způsobu řezání stejně nedá očekávat.

Navíc je hlava kolečka ještě výškově odpružená a přitlačením k materiálu (sklu) se automaticky uvolní olej z násadky.

Fungovat to může tak do 4ky skla a nesmí tam být malé rádiusy.Další věc je že to chce určitou zkušenost s lámáním ale čím dřív člověk začne,tím dřív se to naučí... :)

Zkus to takhle,já se na to chystám od doby co jsme pořídili první cncčko ale pořád není čas.
Tak si to zbaběle necháváme řezat vodou... :) Ale děláme od 10tky skla výš takže tam by to stejně nešlo.

Dobré držáky typu který jsem zmínil dělá Toyo,silberschnitt...Dá se to koupit v každém lepším kšeftě s nářadím.
RaS

7. 5. 2015, 9:56

a jak se řeže třeba 10mm sklo třeba na dveře? předpokládám že kalí se to až potom?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
karelsklo

8. 5. 2015, 8:18

U velkých kusů se i ta 10tka dá řezat konvenčně,jsou na stoly s pneumatickou lámací lištou.
Stejně se to potom vždycky musí obvodově brousit,lom na skle nikdy není rovný.
Brousí se to buďto na konvenční brusce "automatu"(můžu vyfotit na dílně),nebo cnc-např.Bavelloni Alpa,které bych někdy rád do dílny :D .Ale při těch cenách... :?

Kalí se to až potom (správně tvrdí,kalením se ve sklářství rozumí barvení skloviny kysličníky kovů),tvrzené sklo opracovávat (snad kromě pískování a leptání) nejde protože napětí které bylo vytvořeno tvrzením by ho zničilo.
Prostě by se rozsypalo na krystalky.

Tvrdí se to tak že se sklo ohřeje téměř k bodu měknutí a pak se rychle zchladí vzduchovou sprchou.
Tím vznikne na povrchu to napětí které sklo zpevní.
A proto taky na tvrzeném skle uvidíte v určitém osvětlení tu šachovnici po vzduchových tryskách...

Ty cncčka typu Alpy dokážou ze skla tvar i "vyfrézovat",prostě se použije nástroj s hrubým brusivem.
Ale vraky těchto strojů se prodávají tak od 20 000E,to si to radši postavím (podepřené tyče,trapézáky a modrá deska.., :) :D
4rest

14. 5. 2015, 11:11

Já nevím ale v Detesku jsme do skla vrtali měděnou trubkou pod kterou byl brusičský, nebo rytecký smirek. Sice to trvalo, ale ty díry byly luxusní, vrtání klasické vyžaduje chlazení, ale ty vrtačky se dají koupit snad už od 40k, protože se musí vrtat dvěma vrtáky proti sobě a chladit vodou, jinak se to dole vyštípne. Což byl problém třeba u skleněných trubek.
Jinak po dědovi jsem měl nějaký diamant, který byl uchycený v hliníkovém pouzdře a řezal výtečně, ale problém byl ten, že z toho pouzdra strašně rád vypadával, takže jsem jej po dvou letech ztratil. Podobnou zkušenost s ním měla většina známých.
Elektrochemik holdující strojařině :-)
Doma: HOLZMANN 1222P, Holzstar DB 450, RP2300FCXJ, KITin1900HF
Práce: Gravos - GV30 s vřetenem Isel 750W, M3K 260, GV21 2A; StepFour - Precise 760; Comagrav - Zonda; CNC Singular - Airbrush; Felixprinters - Felix 3.1
fmodel
Kontaktovat uživatele:

15. 5. 2015, 9:44

se sklem nemám moc zkušenností mimo kolečka a petroeje ,diamant není problém nechat udělat na míru tzv. broušený diamant má geometrii kterou si nadefinuješ a pokud nepotřebuješ nějaký balvan třeba 6ct. tak to není ani drahý.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
karelsklo

15. 5. 2015, 10:09

4rest píše:Já nevím ale v Detesku jsme do skla vrtali měděnou trubkou pod kterou byl brusičský, nebo rytecký smirek. Sice to trvalo, ale ty díry byly luxusní, vrtání klasické vyžaduje chlazení, ale ty vrtačky se dají koupit snad už od 40k, protože se musí vrtat dvěma vrtáky proti sobě a chladit vodou, jinak se to dole vyštípne. Což byl problém třeba u skleněných trubek.
Jinak po dědovi jsem měl nějaký diamant, který byl uchycený v hliníkovém pouzdře a řezal výtečně, ale problém byl ten, že z toho pouzdra strašně rád vypadával, takže jsem jej po dvou letech ztratil. Podobnou zkušenost s ním měla většina známých.
Tak se to dělávalo jenže dnes se za díru platí mezi 10-20,-kč tak už se to musí dělat jinak... :)
Ale poláci za dlouhých zim takhle ještě pořád vyrábějí pro ikeu :D .
No ale spíš na to mají gastarbajtry neboť sami mají dost jiné práce,všeliký ten bussines po světě... :)
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“