Konektory - 5PIN

Odpovědět
marekzcke

27. 4. 2015, 4:08

Ahoj,
řeším teď takový problém.
Dělám si jedno zařízení, které chci připojovat k řídící jednotce přes 5 pinový konektor.
3 dráty jsou na mikro servo 9G, co se využívá taky v modelářství a pak dva dráty jsou pro obyčejnou LED diodu.

Po skutečně dlouhém pátraní jsem natrefil na konektor GX12-5, který jsem si všimnul, že mám aj na detektore kovů, pájkovačce atd.
Ale co se mi na něm nelíbí je to jak vypadá levně, nic moc kvalita, ale zas pokud nic lepšího není tak velikostně je na hraně použitelnosti a proto by vyhovoval.

Pak jsou alternativy:
  • IP68 konektory, ale ty jsou už tak obrovské, že by velikostí tvořili 50% toho zařízení. To samozřejmě nechci, kladu důraz na minimalizmus a bytelnost.
    RJ45 – to už mělo při montáži do panely velké nároky na průměr otvoru.
    USB – taky poměrně velké nároky na otvor.
    5 PINů v řadě - použití v autech. Tam jsem neobjevil montáž do panelu, tudíž by konektor musel přesahovat ven aby se dal rozpojovat.
Proto bych se chtěl zeptat na radu od někoho znalého věci, jak se k správnému konektoru dopracovat. Jsem samouk, tak jen brouzdám po obrázkách a občas měním klíčové slova. Hledání mi proste jde, ale snad nic vhodného neexistuje.

V zkratce:
  • 5PIN - malé napětí (ale může být i víc PIN, pokud to bude rozměrove OK)
    montáž do panelu ze vnitřní strany + protikus visící na kablíku
    s aretací proti vytrhnutí - čas demontáže nehraje roli
    alespoň částečná odolnost - prašné prostředí
    důraz kladu taky na velikost - menší než GX12-5
Ještě se jdu podívat dneska do OutDoor prodejen, možná mají něco na čelovkách nebo cyklo doplňcích.

Děkuji za každou radu.
Rad kreslim v 3D. Ked je to zaujimave a nieco nove sa naucim, tak aj zadarmo.
oshurty

27. 4. 2015, 6:49

tady si snad vybereš:
http://www.tme.eu/cz/katalog/konektory-kulate_100366/" onclick="window.open(this.href);return false;
marekzcke

27. 4. 2015, 7:07

Jo, to jsem vsechno uz zkusil, ale dekuji za prispevek.
Chcel bych spis konkretni tip jak si v takove situaci poradit. Jak je videt z meho popisu, nebranim se zadnemu konektoru. Jde jen o praktickou stranku veci. Vybrat co nejmensi rozmer s nejakou odolnosti pro venkovni aktivity.
oshurty

27. 4. 2015, 10:08

http://www.elektro-svestka.cz/Skupiny.a ... =Konektory" onclick="window.open(this.href);return false;
leta jsem pro siloměry , snímače posunu , servoventily používal tyto (2,3, až 6ti polové)
jsou bytelné, kabely se nevytrhávaly, jezdili jsme s měřícími aparaturami i ven, stačílo přehodit kus igelitu a žádný problém ani za deště
miro1626

28. 4. 2015, 9:04

Zkus konektory Tiny-Q někdy označované jako mini-XLR,
Nejsou IP..., ale jsou dostatečně robustní.

http://www.switchcraft.com/Category.aspx?Parent=891" onclick="window.open(this.href);return false;

5-ti pin používám pro externí akumulátor pro DSLR.

Zkus třeba GME nebo Mouser, Distrelec.cz . . .

Dělají se od 3 do 7 pinů.
Hades

29. 4. 2015, 11:21

nebo konektory MIC33x (x = 2-8). třeba tady, pokud tam jsou malé proudy
marekzcke

29. 4. 2015, 4:37

Diky za odpovedi.
Nakonec se to vsechno tocilo kolem tech samych konektoru a vzal jsem presne tyhle http://www.ebay.com.au/itm/10-PCS-Gener ... 1802302421" onclick="window.open(this.href);return false;? v prepoctu to vychazi na 24korun za cely komplet. To jsou vlasne mini XLR pokud spravne chapu.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“