Malý frézy
Moderátor: sysel
Nedá mi to se nezeptat, jak je vůbec možný frézovat frézou o průměru třeba 1mm ? Vždyť se to musí ohnout jak máslo (nebo zlomit) když to zajede do materiálu, nebo ne ? Tohle mi fakt nejde na rozum. Třeba 3mm frézu už pochopim, ale 1mm fakt ne .. Může mi to prosím někdo vysvětlit ?
www.tc-pipa.wz.cz
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Docela normálně, jen se samozřejmě musí volit vhodný posuv a záběr. Například dvoubřitá karbidová fréza 1 mm může podle doporučení výrobce frézovat drážku 1 mm hluboko do hliníku při 95000 otáčkách s posuvem 190 mm/min. Ve skutečnosti bych ji nehnal hloub než 0.5 mm (kvůli kvalitě povrchu), jenom na 10000 otáček (víc můj strojek neumí) a tím pádem i 20 mm/min (no, spíš trochu víc abych se u stroje neukousal nudou). V katalozích jsou běžně frézy od 0.2 mm ale dají se sehnat i menší. A dá se s nima dloubat nejen hliník ale i třeba kalená ocel 

Aleš Procháska
to ja ji docela setrim (pozor mluvim o duralu 8053 a 7075 nebo 7078) cely zaber 0,1mm hloubka 270mm/min. otacky kress na max cili neco kolem 30tis.
Mozna mit lepsi masinu slo by i vic.
Ted jsem koupil 3brite....uz to neni ono, triska se hure odvadi, ale za tu cenu parada.
zelezo jsem nezkousel, asi bych to upalil pri tech otackach.
Mozna mit lepsi masinu slo by i vic.
Ted jsem koupil 3brite....uz to neni ono, triska se hure odvadi, ale za tu cenu parada.
zelezo jsem nezkousel, asi bych to upalil pri tech otackach.
Prichy