Stolní soustruh, výběr

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Francotirador

5. 5. 2015, 10:30

Wikipedie http://cs.wikipedia.org/wiki/Soustruh" onclick="window.open(this.href);return false;
na druhém obr. od shora H7, H8
1024px-HwacheonCentreLathe-headstock-mask_legend.jpg
Další výhodou posuvové tyče je nejen převod (uvnitř suportové skříně) na hřeben = podélný posuv, ale také možnost převodu na šroub příčného suportu = příčný posuv.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
GeeSnake
Sponzor fora

5. 5. 2015, 11:25

http://www.ebay.de/itm/Drehmaschine-Dre ... m2516.l525" onclick="window.open(this.href);return false;
nn
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
drobicek

5. 5. 2015, 4:41

super a co ten slaboučký 1.1kw motor?
to GeeSnake - ano i na vrakáčích se jich válí hodně,ale jak jsem psal,chci nový,protože tomu nerozumím a tak jako vždy naletím
613ziza

6. 5. 2015, 9:25

1/Motor 1,1kW se ti zdá slabý? Není slabý. Na takový soustružek je akorát.
2/ IMHO, je jenom dobře, že ten Leinen z odkazu na e-bay se ti zdá být vrakem ze šroťáku a nechceš jej. Aspoň ho nevyfoukneš někomu, kdo "tomu" rozumí a kdo jej bude umět využít. Na "kutění kolem baráku,modelařinu a i věci s tím nesouvisející a v rozporu se strojírenstvím" je ho fakt škoda.
3/ Nedá mi to, vrátím se k tvému původnímu dotazu: "co vy na to?". Nu, je jenom dobře, že máš už typ vybraný. V začátcích to nejtěžší máš tedy za sebou. Ovšem nečekej, že chlapi co "tomu" rozumí, budou apriori sdílet tvůj entusiasmus pro čínu za 100 táců, byť jde o nový stroj. Co vlastně chceš slyšet? Máme ti snad rozmlouvat tvůj vlastní výběr? Proboha, PROČ by to měl někdo dělat? Jistě jsi dávno a opakovaně zvážil všechna pro a proti a jedině ty víš, k čemu ti Bernardo Profi 700 Pro při kutění bude. Na obrázku vypadá hezky a v dílně se tedy bude dobře vyjímat a i manželka ti jej pochválí. Takže co my (já) na "to"? Každý je svého štěstí strůjce! Jak již ti hned psal Tumlík: si ho kup, začni točit a za dva-tři roky se k tématu vraťme a rádi přijmeme tvoje zkušenosti. :)
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
drobicek

6. 5. 2015, 9:28

OK tak pro každého to má jinou hodnotu,na tom se shodnout můžeme,na čem se ale shodnout musíme je to,že bojuju s místem a jako další bod obhajoby vznáším námitku,stroj by byl zatím využit 3x do roka,tedy v čase minulém jsem jej potřeboval na vnitřní a vnějsí závit trubky průměru 25mm tak přesně,aby to po sešroubování X těchto krátkých trubek vytvořilo téměř rovnou tyč.Jak to vyrobit ručně a přesně jsem vymýšlel několik měsíců,poté na kámošom soustruhu vyřešeno za pár minut,poprvé v životě mne soustruh dostal a začal jsem se o něj více zajímat,netušil jsem,že je to poměrně přesné zařízení.Podruhé bylo potřeba zvětšit otvor v unašeči pro malou frézku tak,aby ve frézce unašeč neházel a opět se soustruh ukázal že to umí.Potřetí jsem vyndal hřídel z elektromotu a přál si soustruh,abych zjistil,jestli hází hřídel nebou diamantový kotouč.No a další v plánu bude v rozporu se strojírenstvím uchycení plastové kulaté nádoby,roztočení a leštění toho plastu-je moje představa reálná?pevně věřím,že soustruh umí spoustu dalších krásných věcí a že mi tady na foru poradíte.Chápu,že tu jsem jako totální začátečník v prvních minutách o soustružení,tak a jdu pro další pivo.
RaS

6. 5. 2015, 9:36

dát za něco 100papírů a používat to 3x do roka ? když můžeš na něco měsíce čekat tak si to nech někde udělat.. ve finále to budeš mít mnohem jednodušší a levnější..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
drobicek

6. 5. 2015, 9:39

to ano,ale to pak můžu udělat i s manželkou,ale vidím že jsi rýpal,nicméně já potřebuju spíše rádce a učitele než rýpaly
RaS

6. 5. 2015, 9:53

ty nepotřebuješ radu, těch tady máš dost.. ty už jsi přesvědčený, že si koupíš nový naleštěný čínský soustruh a věř tomu že budeš spokojenej.. protože nejsi zhýčkanej skutečným strojem, takže to jestli ta čína funguje X nefunguje nepoznáš... máš tady deset názorů ať do toho nejdeš ať jdeš do něčeho pořádného.. stejně si to uděláš po svém.. máš-li ty peníze a nezáleží-li ti na nich kup to.. podle mě jsou to vyhozené peníze.. ale můj názor tě nezajímá.. až pak budeš řešit detaily typu nejde upichovat, dělá to hnusnej povrch.. atp tak si možná budeš říkat, kde byla ta chyba když jsi si koupil takový soustruh..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
drobicek

6. 5. 2015, 10:02

tak nevím jestli si rozumíme,ale já se bavím o knuth basic plus,pokud je i tento špatný tak navrhni jiný,můj původní návrh bernardo jsem zavrhl právě na zdejší podněty
Jimmy

6. 5. 2015, 10:17

Co kdybys napsal šířku dveří do dílny a maximální délku toho potenciálního soustruhu?
Soustruh SN320, Obrážečka Strigon GH400, CNC router Pacer Cadet, TIG AC/DC
drobicek

6. 5. 2015, 10:29

dveře posuvné když se vyndají mají 5,5 metru,ale je to o místu možná ke 2 metrům,pak hlavně o tom co vlastně vše soustruh dokáže a jestli opravdu potřebuju tak velký
vvitty

6. 5. 2015, 10:54

Takovyho prostoru? Ja mam do dilny 80ky dvere :)
Francotirador

6. 5. 2015, 11:08

drobicek píše:...já se bavím o knuth basic plus,pokud je i tento špatný tak navrhni jiný,...
A co ten italskej COMEV, ten jsi také zavrhl?
Měl by být dlouhej 1950 mm, to by ses do 2 m vešel.
A propos. Už ti napsali ceny (hlavně toho itala by mě také zajímala)?
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
drobicek

7. 5. 2015, 4:41

to vvitty - vstup je velký,ovšem vnitřní prostor velmi malý
to Francotirador - nenapsali,nicméně jsem nenašel českého distributora v čemž má kunth výhodu,tedy není problém vzít vozík za auto a dojet do itálie,koukal jsem,že to je stejně daleko jako na pelješac a to na otočku dám,uvidíme na cenu,ale velké naděje si moc nedělám
vvitty

7. 5. 2015, 10:53

Tak pokud se tam vejde ten cinskej kram, neni to s prostorem zas tak spatny... pokud pro to nekam pojedes tak doporucuji tam kde se to da vyzkouset v chodu, i kdyz pokud jsi se soustruhem nikdy nedelal tak nepoznas skoro nic... kolega v praci se taky nenechal presvedcit ze cinsky srot je k nicemu, myslim ze momentalne uz vracel paty kus ruzne znacky - typicke zavady jako kolo v prevodovce cestujici na ose +- 1 cm do stran, kam se clovek podiva naplacana vazelina a kdyz se da pryc tak tam jsou vule jako prase a soustruzit se na tom prakticky nedalo. Dal se na tom maximalne umucit nejaky nastroj a material do priblizne valcove polohy... ale hlavne ze to umelo rezat zavity, sice v te dobe jel menic a motor v takovych podminkach ze se zivotnost pocitala v hodinach ale na papiru to vypadalo dobre.

Zlata 102, stala o malinko vic nez kram z Ciny a narozdil od ni funguje. Za ty prachy co do toho chces vyhodit se uz skoro da koupit I neco se strojnim posunem...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“