Frezka - skoro do obyvaku

Odpovědět
el_fuego333

16. 4. 2015, 9:16

Priznavam, parkrat, ked som sa tak pozrel na ten navrh, .. a na tie sroby, povedal som si: Chce to poriadne sroby.
Ale potom, neviem, proste som chytil ten aktuator do ruky, a povedal som si: "Ku**a, tohle musi neco vydrzet!.. " :P

Ano, spekulujem nad tym. Vymenit ich za sroby.
Vzhladom ku konstrukcii, aky priemer sroby by ste odporucali ?
Dik!

Mrknite: http://www.ebay.com/itm/NEW-REISHAUER-P ... 20fa51f40b" onclick="window.open(this.href);return false;
toto je srob s velmi podobnymi parametrami, ako tie moje.
Pouziva sa predpokladam v tejto masine: http://www.reishauer.com/en/Machine-RZ-60-327,5946.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Poloboh vetra a mora, hrdina mužov.. radikalny ultra heterosexual
fmodel
Kontaktovat uživatele:

16. 4. 2015, 10:47

tady není co řešit
1. lineární vedení musí mít předpětí Z3 nebo li těžké - jinak i kdyby to bylo z kamane tak se to bude při zátěži třepat jako ratlík :lol:
2. šrouby připadaj do úvahy jen 20x5 s dvojitou matkou -důvod určitě nebudeš mít zpětnou vazbu pravítkama ,tak na stoupání 10 zapomeň dvojitá matka viz bod 1!
3. použí AC serva a cenově se dostaneš na podobné 5f step (aliexpres to jistí) ,ale to chování stroje je jinde nejsou problémy s dynamikou stroje až začneš doopravdy pracovat a bude míň zmetků ve výrobě ,vím o čem mluvím 4 stroje na step mot a pak 1 poloprofi vlastní výroby 1,5t váha se servama , teď pár let profi centrum .
4.ŘS nevím to není moje parketa zkus někoho jiného
5 .když budeš používat selskej rozum a poučíš se z chyb ostatních tak máš šanci udělat dobrou mašinu která umí i vydělávat nějaký ty kačky :)
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb

16. 4. 2015, 11:00

těžko radit, neuvádíš o sobě žádné údaje, možná máš za sebou něco/někoho, kdo tvým návrhům dává šanci na dotažení - ale možná také ne.
Rozpočet který občas zmíníš je dost vysoký, doporučil bych si za 1200$ koupit malý čínský router - v celkových nákladech se to skoro nepozná, do dvou měsíců jej budeš mít odladěný a na ty gramové výrobky bude asi stačit, i tím, že tě netrápí výrobní čas. Navíc je to i model, který se k té televizi vejde.
Osaháš si nástroje, řezné podmínky, technologické postupy ... a získáš asi povědomí, co vlastně potřebuješ.
a vsadil bych se, že se ti zaplatí - jednak jde zase prodat, ale pomocí něj najdeš kde ušetřit v celkovém projektu.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
el_fuego333

16. 4. 2015, 11:11

V podstate, ked vezmem tie aktuatory, osadim ich motormi a "nejak z nich zmontujem router", tak to mozno bude lepsie, nez ten cinsky.
el_fuego333

18. 4. 2015, 6:33

Trosku som podumal a umravnil sa. Prilis som sa nechal ovplyvnit obrazkami velkych liatinovych modernych konstrukcii.
To co chcem, je v podstate velkostou aj konstrukciou velmi podobne Fadal umc10 resp po novom cinska kopia fadec umc10.
Nebudem vymyslat vymyslene a pojdem cestou kopirovania fadalu s co najmensim prisposobenim a modifikaciami na moje podmienky.
http://www.flintmachine.com/pdfs/fadal- ... 5_15XT.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Sco_27: diki moc este raz!

Takze cele to prekreslim.
sco_27

18. 4. 2015, 7:04

el_fuego333 píše:Trosku som podumal a umravnil sa. Prilis som sa nechal ovplyvnit obrazkami velkych liatinovych modernych konstrukcii.
To co chcem, je v podstate velkostou aj konstrukciou velmi podobne Fadal umc10 resp po novom cinska kopia fadec umc10.
Nebudem vymyslat vymyslene a pojdem cestou kopirovania fadalu s co najmensim prisposobenim a modifikaciami na moje podmienky.
http://www.flintmachine.com/pdfs/fadal- ... 5_15XT.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Sco_27: diki moc este raz!

Takze cele to prekreslim.
Za nič. :) Iba by som upozornil že Fadec UMC10 nie je čínska a nie je kópia. David de Caussin (konštruktér) bol jeden z bratov ktorí založili firmu FADAL (Francis & David & Larry), primárne prerazili s návrhom automatickej výmeny nástrojov niekedy v 70tych rokoch, potom s vlastnými obrábacími centrami. V niektorých zdrojoch je to dokonca príkladný "americký sen", prerazili totiž z malej garáže svoj otca. V r. 1995 predali svoju multi-miliónovú spoločnosť korporácii Giddings and Lewis. Davida však asi konštruktérstvo neomrzelo, a tak zúročili roky praxe vo výrobe menších obrábacích centier a CNC sústruhov. Je to svojim spôsobom originál, aj keď základná konštrukcia je skoro totožná s jeho starším návrhom frézky FADAL VMC15. Vyrobená teda nie je v Číne, ale pravdepodobne niekde v Californii. Pár mesiacov dozadu predstavil dokonca o niečo väčšiu UMC20, rovnakej konštrukcie.

Týmto sa ospravedlňujem za OT, chcel som len doplniť informácie. Ak by ťa ešte niečo o nich zaujímalo, kľudne daj vedieť, mám toho načítaného viacej. ;)
el_fuego333

18. 4. 2015, 8:44

Mal som nejake ohlasy na konstrukciu v poste. Bolo by zaujimave pokecat o tom vramci vlakna. Mna by zaujimalo, ci maju nejako specialne rieseny ten interier jaklov zakladne a stlpu. Spevnenia, rebrovanie, prip tlmenie, ked si spomenul ten nanodur. Pred casom tu niekto zavesil link na velmi zaujimavu pracu o tlmeni vibracii, v ktorej vyplynulo najlepsie riesenie pouzitim polymerbetonu v kontakte s kovovym ramom s vlastnostami dobrymi naprenos vibracii, v nom dutina s tenkou vrstvou plastu a pod nou dalsi polymerbeton, ale elastickejsi, s funkciou "rezonatora" na tlmenie vibracii. Filozofia bola odviest vibraciu mimo nosnej konstrukcie a tam ju utlmit.
Docela by ma zaujimalo, ako to riesil FADAL. Prazdny jakel by pri pouziti takych kusov , ako boli vo videu popisovane (6 stvorcovych palcov a stena pol palca - zhruba jakel 15cm a stena 12,8) by sa nechovali s 3kw vretenom tak dobre, hoci frezoval len hlinik, no docela huste. Nezachytil som, ci spominal nejaku vypln. Mas o tom nejake info?
Vopred diki :)

Nevies, ake linearne komponenty pouziva umc10? David vo videu mal trapezaky, ale vraj to ma mat kvalitne gulickove skrutky. Na foto z letaku odhadujem 15-ku skrutku a 20-25 lineary, no nie som si isty.

http://image.slidesharecdn.com/fadecumc ... 1396436377" onclick="window.open(this.href);return false;
sco_27

16. 5. 2015, 12:05

Ahoj,

Prepáč že sa ozývam takto neskoro, nejako som prehliadol nový post.

Tu prácu som tu vešal už viackrát, Principles of Rapid Machine Design, kde sa riešil návrh obrej brúsky. Riešenie je to zaujímavé, ale neviem či je to to pravé v hobby sfére.

Či David, resp. FADAL, používal nejakú výplň neviem, ale pochybujem o tom. Tie stroje vznikali v dobách kedy EG alebo UHPC neboli moc používané (možno ešte ani dostupné) a preto si nemyslím že by boli niečim vyplnené. Rovnako UMC10 bude podľa mňa len prázdny jokel, prípadne s výstužou ako na mojom skromnom náčrte (nemám zrovna poruke PC s CADom). Snáď sa to dá pochopiť - prázdny profil ktorý má v určitých miestach vypálené/vyfrézované/vyvŕtané diery cez ktoré sa do vnútra vovarí pred pripravená výstuž - výpalky a hrubostenná trubka. Zváž aj takúto možnosť. :)

Komponenty používa asi ako píšeš, na tú veľkosť je 20tka lineár a 15mm skrutka taký štandard. Skrutku by som asi po skúsenosti už použil hrubšiu.

Ľuboš
Přílohy
photo.JPG
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“