ADC HX711 + Tenzometr

Odpovědět
fupe

20. 5. 2015, 2:09

Ahoj Všem,
Před časem tu tuším Luboš popisoval trochu sofistikovanější napíná drátu na řezačce polystyrenu než je pružina, nebo petka s pískem. A sice servo nebo KM se zpětnou vazbou do systému, který udržuje stále stejné napětí drátu jeho navíjením a odvíjeními při změně jeho délky. Tedy například při řezání uhlopříčně přes stůl.
Nedalo mi to a výsledek se dostavil. Na ebayi sem za 150Kc koupil tensometr a ADC převodník
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... +&_sacat=0
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... le&_sop=15
a pak už zbývalo jenom napsat něco co by s tím komunikovalo. Tím myslím HAL modul do LINUXCNC.
Takže pro ty kdo by to chtěli použít příkládám vše potřebné. Ono to lze pouzít i na jiny věci nez je jenom napinaní drátu, napadá mě třeba čidlo na vážení kontejneru s třískama u automatu nebo kdekoliv,kde je potřeba hlídat váhu popřípadě sílu.
V přílohách je vlastní hx711.comp, který je potřeba zkompilovat pro danou verzi LINUXCNC příkazem
halcompile --install hx711.comp samozrejme pod rootem, aby jste měli právo zápisu do RealTime knihoven a i jedna vzorova konfigurace pro paralelni port, kde je pouzit jeden vstup a jeden vystup pro signály DT a SCK.
Je zde jedno omezeni, které je potřeba respektovat. A sice ze BASE-THREAD musí mít maximalne hodnotu 45000. To proto, ze když signal SCK trvá dele nez 50us tak se celý převodník uspí a nic nepřevádí.
Celý je to "odpad" z jiného mého projektu a sice HAL komponenty pro komunikaci s I2C zařízením (zařízeními) , který používá podobnou logiku komunikace jen o trochu složitější (adresace zařízení, čtení zápis).
Ten by měl sloužit jako zpětná vazba například z měniče a bude převádět 0-10V na I2C protokol do LINUXCNC. Hromada zařízení používá 0-10V jako výstup nějaké stavové veličiny a já je chci monitorovat.
Komunikaci přes I2c už mám napsanou, ale zatím pro jiné čidlo. A sice Luxmetr za 1$. Nechtel sem investovat peníze do finálního převodníku, než budu mít jistotu, že si s tim zařízením popovídám.
I2c používá obrovská hromada čidel za minimální peníze, stačí se podivat na ebay. Většinou už jsou pro ně napsané softwary pro arduino, ale pokud by to fungovalo, není problém připojit cokoliv i do LINUXCNC.
Napadá mě třeba teplotní čidlo, měřiče tlaku, rozšiřující desky atd....

Martin
Přílohy
tensometer_hx711.jpg
hx711_pic.jpg
hx711_english.pdf
(160.43 KiB) Staženo 415 x
hx711.comp.rar
(854 bajtů) Staženo 241 x
hx711.rar
(3.01 KiB) Staženo 253 x
Thomeeque

20. 5. 2015, 2:51

Pěkné :!: Ono třeba do/z tohoto ecodéru poleze taky něco podobnýho, taky by se mohlo hodit..
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“