jova: jj lidskej faktor sem si taky uvědomoval a dost jsem si hlídal, abych to připojoval vždy ve stejnej moment...
Já když řežu závity, protože nemám hodinky, nastavím na kolech stoupání, najedu si na začátek řezu, zapojím matici posuvu a už jí nerozpojuji. Říznu závit, vyjedu nožem z řezu, reverzem přejedu na začátek , opět nastavím hloubku řezu a jedu další závit... Tím je zajištěno, že po celou dobu zůstane zachované spojení vřeteno, závitový šroub, potažmo suport a řez je veden ve stejném místě.
Pokud se ti i při tomto způsobu závity nepřekrývají je skutečně někde něco špatně a je třeba zjistit kde. Napadají mě tyto možnosti:
1. mezi vřetenem a závitovým šroubem je na převodech nedefinovaná vůle. Nebude se jednat o vůli mezi zuby, ta by takovou chybu vnést neměla a patrně se nebude jednat ani o vůli na klíncích, ta nebude také tak velká, spíše bych hledal právě vypadlý klínek, protáčející se kolečko na nějaké hřídeli... Možná by k odhalení pomohlo zablokování otáčení závitové tyče a ruční pootáčení vřetena vpřed / vzad.
2. při uzamčené matici je mezi suportem a ložem nedefinovaná vůle. Pohybuje se do stran vlastní závitová tyč, nebo závitová matice... Způsob jak to odhalit už jsem dával minule.
3. vůle na podélném suportu nožové hlavy (nožové saně). Dotáhnout trochu pevněji jeho pera, případně dotáhnout na doraz.
Pak už mě napadají jenom takové šílenosti jako volné vřeteno, vřeteník...

S těmi hodinkami ti neporadím, zkus nastudovat tohle: http://www.c-n-c.cz/download/file.php?id=8514&mode=view třeba budeš moudřejší.