Poraďte začátečníkovi :-)
Brzo budu snad frézovat, potřeboval bych poradit s výběrem softu za rozumnou cenu.
Díval jsem se na Mach 3, který je za dobrou cenu kolem 3000Kč.Potřeboval bych poradit ( doufám že se nepletu ale potřebuji ještě soft na generování G-kodu) nebo se pletu ?? :-)Dokáže ten soft na G-Kod vzít výkres z Cadu převést do G kodu a ten načtu v Machu a můžu frézovat??
PS: vím že to není tak jednouduché, ale jsem laik a nemám s tímto zkušenosti a nevím jak to jinak napsat než jak mi to padne na jazyk:-) Díky za rady do začátku.Petr
Díval jsem se na Mach 3, který je za dobrou cenu kolem 3000Kč.Potřeboval bych poradit ( doufám že se nepletu ale potřebuji ještě soft na generování G-kodu) nebo se pletu ?? :-)Dokáže ten soft na G-Kod vzít výkres z Cadu převést do G kodu a ten načtu v Machu a můžu frézovat??
PS: vím že to není tak jednouduché, ale jsem laik a nemám s tímto zkušenosti a nevím jak to jinak napsat než jak mi to padne na jazyk:-) Díky za rady do začátku.Petr
Nikdy neříkej že to nejde, připouští se šlo to s obtížemi.
Stavba první Hobby Frézky zahájena v polovině Února
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
tak to asi nejde z toho důvudu jsem kupoval Gravostar cad - cam a pak do Macha a v něm popřípadě G cody upravit ,ale pochybuji že jde cad - mach a drandit .mimochodem za ty peníze v základu Gravostár, získat cad - cam je celkem supr ,hlavně pro začátečníka jako jsem já, takže doporučuji 

Jak si s Gravostarem spokojen? Dela se s tim dobre? A na kolik si za nej dal? Ja pouzivam EMC pod linux a potrebuji nejakej rozumnej CAM.Teda funkci CAM za rozumnou cenu.kovohemil píše:tak to asi nejde z toho důvudu jsem kupoval Gravostar cad - cam a pak do Macha a v něm popřípadě G cody upravit ,ale pochybuji že jde cad - mach a drandit .mimochodem za ty peníze v základu Gravostár, získat cad - cam je celkem supr ,hlavně pro začátečníka jako jsem já, takže doporučuji
Kdo nic nedela ,nic nesku...
Ještě jsem se díval na Program StepFour, nabízí ho Freeair.Kolem 8500,-Máte s tím někdo zkušenosti?
Díky za odpoveď

StepFour je prodáván ve verzích LT a PRO. Jen na gravírování a kontury má poměrně dobré nástroje ale když s ním chcete udělat něco víc, tak dokoupení jednotlivých modulů ( např. plošné odfrézování, tvorba reliéfů ) je dost drahé.
Aha díky za radu.Uvažoval jsem nad jeho koupí, ale chtěl bych do budoucna frézovat balsu, překližku, možná hliník.Gravirovat ani ne.Nabizí tam že umi:
nastavení počátku a konce křivky,
definice nástrojů (ke každému nástroji můžete přiřadit rozdílnou hloubku řezu, průměr nástroje, rychlost),
definice korekce dráhy nástroje (nastaví se v závislosti na zvoleném nástroji),
pořadí řezu jednotlivých křivek,
nastavení nástrojů pro jednotlivé hladiny čar,
simulace obrábění,
import *.dxf, *.plt, exelon.
Jo a teď jsem si všiml že je tam napsane to LT
nastavení počátku a konce křivky,
definice nástrojů (ke každému nástroji můžete přiřadit rozdílnou hloubku řezu, průměr nástroje, rychlost),
definice korekce dráhy nástroje (nastaví se v závislosti na zvoleném nástroji),
pořadí řezu jednotlivých křivek,
nastavení nástrojů pro jednotlivé hladiny čar,
simulace obrábění,
import *.dxf, *.plt, exelon.
Jo a teď jsem si všiml že je tam napsane to LT

StepFour slouží nejen pro gravírování, ale i pro frézování. Je pravdou, že pro plošné odfrézování čí frézování 3D je nutno dokoupit příslušné moduly. Jednoduché plošné odfrézování lze, i když pracněji, při troše snahy obejít.
Rozdíly mezi verzí Pro a LT jsou v množství funkcí. Popis rozdílů najdete v přiloženém souboru. Pracovní prostředí je stejné.
StepFour má mimo jiné tu výhodu, že neklade nijak vysoké požadavky na PC a také nepotřebujete znát G-kód. Tvorba drah nástroje se vytváří intuitivně přímo z importovaného DXF čí PLT souboru.
Vše si lze vyzkoušet v demoverzi programu.
Rozdíly mezi verzí Pro a LT jsou v množství funkcí. Popis rozdílů najdete v přiloženém souboru. Pracovní prostředí je stejné.
StepFour má mimo jiné tu výhodu, že neklade nijak vysoké požadavky na PC a také nepotřebujete znát G-kód. Tvorba drah nástroje se vytváří intuitivně přímo z importovaného DXF čí PLT souboru.
Vše si lze vyzkoušet v demoverzi programu.
- Přílohy
-
- S4PROV4_DEMO_EN.zip
- Demoverze S4Pro
- (1.91 MiB) Staženo 251 x
-
- s4pro_v4_functions.zip
- Popis rozdílů funkcí Pro a LT
- (223.72 KiB) Staženo 1153 x
wolf
A co NINOS??
wolf
A kdo GALAAD zaplatí??
No to je vždy základní otázka
, kterou si ovšem musí každý vyřešit podle svých možností. Přesto si myslím, že pokud někdo chce takto ucelený systém a hlavně legálně, tak těch 320€ za Hobby verzi není zas tak hrozné.
Jinak se lze vydat i jinou cestou, použitím freeware programů např. CAM -> CAMBAM ( http://www.brusselsprout.org/CAMBAM ) a pro řízení stroje -> EMC2 ( http://www.linuxcnc.org ), ale není to již tak pohodlné a chce to mít širší znalosti. Naučit se lze samozřejmě cokoliv( a navíc to není nikdy na škodu).

Jinak se lze vydat i jinou cestou, použitím freeware programů např. CAM -> CAMBAM ( http://www.brusselsprout.org/CAMBAM ) a pro řízení stroje -> EMC2 ( http://www.linuxcnc.org ), ale není to již tak pohodlné a chce to mít širší znalosti. Naučit se lze samozřejmě cokoliv( a navíc to není nikdy na škodu).

wolf
To co píšeš jesné, jen mě zaskočila ta cena co píšeš. Poptával jsem Galaad před 3 roky a stál přes 20 tis. Na hobby dost.
Ceny jsou přímo z jejich stránek: http://www.galaad.net/prices-eng.html ,
Komerční verze 1430€, hobby verze pro nekomerční použití 320€.
Komerční verze 1430€, hobby verze pro nekomerční použití 320€.
wolf