obrazanie na sustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Zbýňa

23. 5. 2015, 7:59

Thomeeque píše:Zdar, měli byste prosím tip jak vytvořit ten nástroj ze sortimentu běžných železářství? Budu potřebovat vytvoři 5mm drážku v díře D=14mm, l=26mm do hloubky cca 2mm, automatova ocel. Nemám brusku. Prodávají třeba nějaké vhodné hranolky z radeca (držák bych si spáchal)? Těch 5mm to nemusí jet najednou, stroj by na to stejně asi ani neměl. Ani to nemusí bejt extra krásný. Dík, T.
Najednou to jet nemusíš. Můžeš to předrazit menší šířkou nože a pak větší, běžně to tak dělám. Oba nože musí být na ose hřídele.
Thomeeque

23. 5. 2015, 10:56

Miller píše:Asi tě nepotěším, ale podle mne je právě bruska v dílně jeden ze základních nástrojů.
To už mi taky docvaklo, problém je, že já nemám dílnu. Bastlim si doma, v normální bytě, v normální pokoji, na zemi je koberec, kolem sousedi atd. I ten prťavej soustruh je kolikrát dost na hraně, bruska asi už za. Taky s tim vůbec neumim, vim, že to může bejt celkem nebezpečný. Stále to zvažuju, ale zatim prostě ne. Takle, mám Proxxona, takže líznout to nějakým tim pidi brouskem třeba za účelem doostření, to by šlo, ale nic velkýho.
RaS píše:můžeš si koupit přímo obrážecí nůž na drážky..
http://aukro.cz/obrazeci-nuz-ctvercovy- ... 82569.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.mt-nastroje.cz/i-zavitniky/e ... 100-223681" onclick="window.open(this.href);return false;
200-300 bych dal, těch skoro 900 už je moc, potřebuju to teď na jednu-dvě řemeničky a pak už možná nikdy (navíc to asi v Bau.. nebudou mít), to si tu spíš zkusim od někoho objednat vybrousit sadu těch radecových "insertů" do držáku. Ale díky za tip!
RaS píše:ta drážka má být v nějaké toleranci, rovnoběžné boky atd.... když to budeš šťouchat na Xkrát slabším nožem tak s největší pravděpodobností nebude mít patřičné rozměry ani ty boky nebudou rovnoběžné.. takže šťouchej najednou 5mm nožem..(samozřejmě v krocích cca 0,05-0,1mm )
Todle tam bylo do teď :roll:
IMG_9552.jpg
Tu rovnoběžnost bych myslím zvlád docela slušnou, nůž bych upnul no nožovky a pak postupně podkládal celou nožovku, toho se nebojim (zvlášť ve světle toho, co tam fungovalo do teď). Určitě by bylo poznat, že se to nedělalo standardně, ale funkce by tam snad byla.
Zbýňa píše:Najednou to jet nemusíš. Můžeš to předrazit menší šířkou nože a pak větší, běžně to tak dělám. Oba nože musí být na ose hřídele.
No vida, to by asi byla cesta pro mě, pokud bych pořídil tu sadu. Dik za tip!

Napadá mě, jestli bych si nějak neporadil s pilkou do přímočarky..? (edit: po rychlém pokusu jen tak v ruce se to jeví spíš jako blbej nápad :))

T.
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 23. 5. 2015, 12:30, celkem upraveno 2 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
jova
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2015, 11:26

A na čem to budeš obrážet? Na Mazlíkovi? Jak tam máš řešený posuv? Ono se to nezdá, ale 5mm je už docela dost na ruční posuv, kor na takovém prckovi. Další zákeřností je ten nůž, respektive jeho úhel břitu. Když se udělá "ostrý", tak se to pak „zakusuje“ do materiálu, zajede to při tom tlaku hloub a celé se to vzpříčí. Když je úhel "tupý", nebere to a spíše to klouže. Samostatnou kapitolou je najetí do té drážky :evil: Tam zajíždíš do toho materiálu kolmo a zakusuje se to nejvíce. Občas pomůže probrousit trochu šikmý nájezd. Celkově záleží na tuhosti suportu, materiálu a tom úhlu břitu. Občas je to třeba vychytat a bez té brusky to bude možná trochu problém.
Thomeeque

23. 5. 2015, 11:59

Jj, na Mazlíkovi, posuv je krokáčem, 0.5Nm, převod 1:3 do pomala, stoupání šroubu 1.5mm. Při malých rychlostech by to mělo mít celkem páru. Ten zbytek je ovšem průšvih, je to dost gumový. Zní to čím dál méně schůdně, leda to jet po opravdu tenkých proužcích (nevim proč, ale myslim si, že 1-2mm by to dát mohlo?) a nebo budu holt muset vymyslet nějaký plán B. Díky moc!
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Rambo007

23. 5. 2015, 1:05

ad 1) Myslím, že nepřesnost drážky nebude tak zásadním problémem. Jde o to aby to šlo na pero nasadit, a když bude hrana řemenice trochu zešikma, tak se trošku vymačká, ale stále se to bude točit. Teoreticky by mohla vůle vadit, kdyby řemenice měnila směr, tam by potom vůle mohla vadit.

ad 2) Nedělal jsem to, ale dostalo se mi rady, že ještě dříve než se vyvrtá vnitřní díra na hřídel, tak je dobré škrábnout vnější průměr díry pro hřídel a na tomto průměru potom vyvrtat díru stejného průměru jako bude šířka drážky. Potom nemusím dlabat všechen materiál, to hlavní mám již odvrtané, ale jenom zbytek rohů nad průměr. Určitě to je potom pro stroje menší zátěž.
Thomeeque

23. 5. 2015, 1:14

ad 1) kvůli změně směru by v mojí aplikaci vůle nevadila

ad 2) a jo, to je dobrý (sice to pak znamená přerušovaný řez při soustružení díry, ale to by asi neměl být problém) :) dík!
RaS

23. 5. 2015, 1:24

tak tam místo 5ky díry vyvrtej 8ku a dotmel to tavnou pistolí a nemusíš nic obrážet,když ti tam vůle nevadí..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
azamo

23. 5. 2015, 1:29

Nebo vyvrtat a pak pěkně růčo pilníkem :mrgreen:
Thomeeque

23. 5. 2015, 1:40

RaS píše:tak tam místo 5ky díry vyvrtej 8ku a dotmel to tavnou pistolí a nemusíš nic obrážet,když ti tam vůle nevadí..
Teoreticky by mi stacila 5.5ka, kdybych to trefil opravdu pintlich, akorát že by mi to vylezlo z obruby řemeničky (ale ta bude asi zapuštěná do druhý řemeničky, takže žádný drama)..
drazka_vrtakem.png
azamo píše:Nebo vyvrtat a pak pěkně růčo pilníkem :mrgreen:
To by byla ale velká potupa :)

T.
azamo

23. 5. 2015, 4:11

Potupa by to byla , ale možná by to bylo rychlejší než na soustruhu .
A přiznávat se k tomu tady nemusíš :lol:
Thomeeque

23. 5. 2015, 5:23

Asi pod vlivem nadměrné dávky čerstvého vzduchu jsem dostal takový nápad, zkusim si udělat držák na 2mm upichovací VBD plátky, který tu mám.. edit: aha, tak ne, plátek je moc dlouhej :(
Thomeeque

23. 5. 2015, 6:17

Nevíte, jestli bych v nějaké pražské kamenné prodejně sehnal

http://www.kovonastroje.cz/Nastroje-pro ... beznikove/
http://www.kovonastroje.cz/Nastroje-pro ... delnikove/

? Díky, T.
RaS

23. 5. 2015, 6:49

myslím že http://www.mav.cz/" onclick="window.open(this.href);return false; na Želivárně by to mohli mít.. nebo asi i tady http://www.bos-praha.cz" onclick="window.open(this.href);return false; .. na Smíchově to je celkem standartní věc to by mohli mít skladem.. zavolej a uvidíš..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Josef
Sponzor fora

23. 5. 2015, 8:36

Pokud do M&V zavoláš v pondělí po ránu a nebudou to mít na pobočce, tak v úterý k poledni by to tam mohlo být.
Thomeeque

23. 5. 2015, 10:27

Díky, pánové, zkusim!
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“